Isuzu Logo

Isuzu Logo

Het Japanse bedrijf Isuzu maakt vrachtwagens en bedrijfsvoertuigen. Tegelijkertijd vormen pick-ups en SUV’s van verschillende modellen de basis van het assortiment — bijvoorbeeld Rodeo of D-Max. Voorheen werden personenauto’s geproduceerd onder het merk Isuzu, maar door zware concurrentie moest de fabrikant in 1993 het super populaire marktsegment verlaten.

Betekenis en geschiedenis

Isuzu Logo Geschiedenis

Isuzu is de eerste autofabrikant in Japan. Het begon met een samenwerking tussen Tokyo Gas and Electric Industrial Company en Tokyo Ishikawajima Shipbuilding and Engineering Co., Ltd., die in 1916 hun krachten bundelden. Hun doel was een gezamenlijk project — de productie van personenauto’s.

In 1923 werd het land opgeschrikt door de sterkste aardbeving die de hele infrastructuur verwoestte. Er was zwaar materieel nodig om de steden weer op te bouwen. Het werd geleverd door de Amerikaanse firma’s Ford en GM. Maar de staat wilde de binnenlandse productie ontwikkelen, dus een speciale commissie adviseerde om de productie van een «volksauto» te starten. Het werd Isuzu genoemd naar de rivier die langs het Grand Shrine of Ise stroomt. Niemand wilde dit plan uitvoeren: sommige bedrijven evalueerden echt hun sterke punten en begrepen dat ze het niet aan zouden kunnen, terwijl anderen bang waren dat de auto niet concurrerend zou zijn.

De eerste Isuzu-truck kwam in 1934 op de markt. Tegelijkertijd doopte de fabrikant Ishikawajima Automotive Works zichzelf om tot Isuzu, wat de ernst van zijn bedoelingen bevestigt. Vervolgens onderging het Japanse bedrijf verschillende fusies en werd het opnieuw ontworpen om dieselmotoren te produceren. In feite deed ze dat van 1949 tot 1953. De naam was toepasselijk: Isuzu Motors Ltd. Daarna keerde het bedrijf terug naar de auto-industrie met de Hillman Minx (in licentie van de Rootes Group) en Bellel (het eerste zelfontwikkelde model).

Nu klinkt de volledige naam van het bedrijf als Isuzu Jidōsha Kabushiki-Kaisha en heeft het een allegorische vertaling: «vijftig klokken luiden in harmonie en feest.» Misschien is dit een verwijzing naar een lokaal heiligdom — het Grand Shrine of Ise, gelegen aan de Isuzu-rivier. Het symbool van de tempel in de vorm van hiërogliefen sierde de motorkappen van sommige auto’s in de tweede helft van de jaren 1900. Het moderne logo ziet er veel eenvoudiger uit: het bevat alleen een rode belettering in het Engels.

1916 — 1949

Historisch gezien werd de Isuzu-truck pas in 1934 gemaakt. Bovendien zorgden de fabrikanten niet voor zijn identiteit, dus hij had geen visuele symbolen.

1949 — 1974

Isuzu Logo 1949-1974

Het eerste merklogo verscheen nadat Isuzu Motors Ltd. op de markt kwam. Het ontstond in 1949 door vele fusies, maar begon pas in 1953 met de productie van auto’s. In die tijd werd een meerdelig logo met een ronde rode basis gebruikt. Het bevatte een handgeschreven inscriptie «Isuzu» (boven) en het symbool van het oudste heiligdom, het Grote Heiligdom van Ise, hiërogliefen (onder). De Japans geschreven karakters bevonden zich in een blauwe ovaal met een witte geknoopte rand. Langs de randen van de cirkel waren kleine vleugels met drie «veren» afgebeeld.

1974 — 1991

Isuzu Logo 1974-1991

De creatie van het nieuwe logo werd voorafgegaan door veranderingen in de structuur van het bedrijf. In 1971 verkocht Isuzu iets minder dan de helft van zijn aandelen aan GMC om toegang te krijgen tot de Amerikaanse automarkt. En in 1974 introduceerde ze de Isuzu Gemini-auto, gebaseerd op het GM T-platform. Ontwerpers moesten er speciaal een nieuwe merknaam voor ontwikkelen, omdat de oude onevenredig smal was.

Dit is hoe een rood vierkant verscheen met de afbeelding van twee witte «pilaren» — rechthoekige trapezoïden gericht met hun scherpe kanten naar boven. Interne geometrische vormen waren spiegelbeelden van elkaar en symboliseerden de ontwikkeling van het merk, de wens om met de tijd mee te gaan. Iets lager op het plein stond het witte woord «ISUZU». Dit embleem sierde auto’s tot begin jaren ’90.

1991 — heden

Isuzu Logo 1991-vandaag

Het logo is vereenvoudigd tot een korte rode belettering. Nu beperkt het bedrijf zich tot de tekst «ISUZU» en plaatst deze op de achterklep, carrosserie en radiatorroosters. De letters zijn aan de uiteinden iets afgeplat en afgerond. Tegelijkertijd lijken «S» en «Z» erg op elkaar, als spiegelkopieën van elkaar.

Logo lettertype en kleuren

Isuzu Logo

Het oude merksymbool dat aan het begin van de samenwerking met General Motors is aangenomen, heeft meerdere betekenissen. Volgens de officiële versie is dit een grafische weergave van de groei van het bedrijf. Anderen zien het als de interpretatie van de auteur van het keurmerk. En iemand beschouwt de twee witte «kolommen» als een stilering van de eerste hiëroglief van het woord Isuzu, geschreven in het Japans. Het maakt in ieder geval niet meer uit, want de automaker gebruikt nu een tekstlogo dat geen verwarring veroorzaakt.

Toen de ontwerpers het Isuzu-woordmerk ontwierpen, creëerden ze de letters helemaal opnieuw. Het resultaat is een stijlvolle belettering met afgeronde hoeken. «S» en «Z» hebben dezelfde vorm, alleen in verschillende richtingen gericht. Op basis van het logo van het merk bedachten de typografen van Iconian Fonts een soortgelijk lettertype genaamd Usuzi.

Logo Isuzu

De opvallende rode kleur is gedeeltelijk gerelateerd aan de Sun Circle-vlag van Japan. Volgens lokale tradities symboliseert het welvaart en vrede.