Iron Man Logo

Iron Man LogoIron Man is een fictief superheldenpersonage dat debuteerde in de Amerikaanse strip Marvel Comics. De makers zijn Stan Lee, redacteur-schrijver, Larry Lieber, schrijver-ontwikkelaar, Don Heck en Jack Kirby. Hij verscheen voor het eerst in Tales of Suspense en stond op de cover van Issue 39, dat in maart 1963 uitkwam. De superheld kreeg de naam Iron Man in het tijdschrift van mei 1968.

Geschiedenis en betekenis

Iron Man Logo Geschiedenis

Het literaire prototype van het personage is Anthony Edward «Tony» Stark, een genie, wetenschapper, playboy en zakenmagnaat. Hij is het die zich verschuilt achter het masker van Iron Man, die hij heeft gemaakt om gerechtigheid te beschermen. Wanneer de ontvoerders hem proberen te dwingen massavernietigingswapens te ontwikkelen, maakt hij unieke geautomatiseerde bepantsering voor zichzelf. Met hun hulp wilde de uitvinder ontsnappen uit gevangenschap en ontsnappen aan vijanden. In toekomstige versies van de strips en films gebruikt Anthony Edward bepantsering om de wereld te beschermen in de gedaante van Iron Man.

De superheld dankt zijn uiterlijk aan de Avengers, van wiens team hij deel uitmaakte. Gelijktijdig met de publicatie van de avonturen in mei 1968 werd de solo-versie van het logo gelanceerd. Over het algemeen zijn er vijf seizoenen aan hem opgedragen: ze werden met tussenpozen gepubliceerd in 2008-2012. Toen kwam de serie The Invincible Iron Man, die tot 2014 bestond.

Vervolgens werd een herkenbaar beeld, belichaamd in een persoonlijk embleem, gebruikt in films, games, tekenfilms en tv-shows. Interessant genoeg bevatte het prototype-logo al de eerste beginselen van toekomstige elementen van persoonlijke symboliek op de omslag van het debuutmagazine: spikes, naden en andere metalen elementen.

Met de hand getekend door een superheld is het echte Iron Man-logo. Aanvankelijk (in Avengers) had het een vereenvoudigde grafische weergave — in de vorm van een masker gemaakt van geometrische vormen. Het hoofd in de helm is afgebeeld na de release van de eerste film. Het wordt gekenmerkt door rechte lijnen, duidelijke hoeken, scherpe uitsteeksels — alles zoals producten gemaakt van echt metaal.

Maar voordat ze bij de definitieve versie kwamen, moesten vertegenwoordigers van Marvel Studios een groot aantal concepten bestuderen. De belangrijkste focus ligt op metallic texturen en verlopen. Als gevolg hiervan kreeg het embleem niet alleen een grafisch teken, maar ook een gestileerde inscriptie. Het is gedateerd voor meerdere jaren, omdat het tegelijkertijd verscheen met de release van de volgende film — in 2008, 2010 en 2013.

2006 — 2007

Iron Man Logo 2006-2007

Het logo werd op de website gelanceerd met een filmteaser en sierde vervolgens merchandise met een thema. Bovendien ziet het er erg brutaal uit. Dit effect wordt gecreëerd door een metaalachtige glans die uit de centrale ring komt: in het midden valt een oogverblindende glans op de beige en rode strepen. Op de achtergrond van de ring staat de naam, in dezelfde stijl gedecoreerd: donkerrode letters met een verloop en een beige rand. De karakters zijn breed, massief en in hoofdletters.

2007 — 2008

Iron Man Logo 2007-2008

Dit is een voorlopige versie van het moderne embleem: het werd alleen gebruikt in vroege promotiematerialen. De ontwerpers gebruikten er kleine hoofdletters voor en een ruwe textuur met vuile plekken. Het eerste teken in elk fragment is iets hoger gemaakt dan de rest. Dit is nodig om de woorden te markeren, aangezien ze samen zijn geschreven. Koperen letters op een zwarte achtergrond zien er behoorlijk indrukwekkend uit.

2008

Iron Man Logo 2008

In deze versie hebben de ontwikkelaars de letters uitgerekt, de verloopschaduwen naar boven verplaatst, de metaalachtige textuur en glans vergroot. Ze voegden ook driedimensionaliteit toe aan de tekens: om het 3D-effect te benadrukken, schetsten de ontwerpers alle symbolen langs de rand met een andere lijn. De titel is in twee aparte woorden geschreven, maar met een minimale afstand tot elkaar.

Logo lettertype en kleuren

Iron Man Logo

Elk van de logo-elementen heeft een ingetogen stijl — sober, met weinig gebroken of verbogen lijnen. Alles is extreem hard en scherp om de onbuigzaamheid van het personage te benadrukken. Zelfs de inscripties zijn gemaakt met een metaalachtige glans — in overeenstemming met het beeld van Iron Man.

Het woord dat in de eerste actiefilm (2008) werd gebruikt, werd ontwikkeld onder leiding van Josh Greenstein van Paramount Studios. Deze opdracht kreeg hij van een collega in de filmworkshop Nancy Goliger. De inscripties worden gekenmerkt door symbolen in hoofdletters, ijzeren texturen, reflecties zoals van metalen oppervlakken.

De kleur van de logo’s is gecorreleerd met het type lettertype: om de aanwezigheid van ijzer te benadrukken, kozen de kunstenaars voor roestige tinten rood, bruin en oranje en combineerden ze met het klassieke zwart en wit.