Hunter x Hunter Logo

Hunter x Hunter Logo

De Hunter x Hunter-mediafranchise is gewijd aan een fictief universum waar mensen en magische dieren leven. Het is gebaseerd op de plot van de manga met dezelfde naam, die in 1998 verscheen en nog steeds wordt gepubliceerd. Alle hoofdstukken zijn geschreven door Yoshihiro Togashi, vooral bekend van zijn eerdere werken Level E en YuYu Hakusho. De eerste 17 delen werden gefilmd door Nippon Animation. De uitzending van de serie begon in 2001 en in 2011 vond de première van de remake plaats. Het werd gefilmd door een van de beroemdste Japanse studio’s Madhouse. De manga werd later aangepast in twee animatiefilms. Daarnaast zijn er videogames, theatervoorstellingen en musicals gemaakt op basis van Hunter x Hunter. Vooral fervente fans kunnen souvenirs kopen: beeldjes van personages en dingen met het logo van de mediafranchise.

Betekenis en geschiedenis

Hunter x Hunter Logo Geschiedenis

 

Yoshihiro Togashi was dol op verzamelen, dus lange tijd wilde hij het woord «Hunter» gebruiken aan het einde van de naam van de manga (wat «jager naar iets» betekent). Hij bedacht de uitdrukking «Hunter x Hunter» toen hij de Japanse variétéshow Downtown no Gaki no Tsukai ya Arahende !! bekeek, waarin dezelfde zinnen twee keer werden herhaald voor de lol.

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat de auteur bedoelde met het «x»-teken. Sommige mensen denken dat dit slechts een letter van het Engelse alfabet is, wat betekent dat het moet worden uitgesproken als «ex». Anderen slaan de «x» helemaal over bij het lezen van de naam van een manga of anime. Weer anderen vervangen het onbegrijpelijke symbool door de woorden «voor» («door») of «tegen» («versus»), omdat de plot zich richt op gevechten tussen jagers. Rational Hunter x Hunter-fans denken dat de «x» niets meer is dan een decoratief element. Ze zien het niet als een letter, maar als een wiskundig teken van vermenigvuldiging. Als deze versie waar is, is de uitspraak van «Hunter-Hunter» (zonder de «x») volledig gerechtvaardigd.

De naam met het dubbele woord werd de basis voor beide logo’s. Bovendien heeft de ontwerper op interessante wijze gespeeld met het symbool «x», waarbij hij met zijn hulp twee delen van de gespiegelde inscriptie heeft verdeeld.

1998 — heden

Hunter x Hunter Logo 1998-vandaag

De eerste hoofdstukken van de manga werden in 1998 gepubliceerd. Tegelijkertijd verscheen een kleurrijk embleem, dat in de toekomst de omslag van het eerste tankobon-volume sierde en in de anime-serie werd gebruikt. Het is vandaag nog steeds relevant, want het verhaal is nog niet af en strips blijven verschijnen, zij het met lange onderbrekingen.

Het logo bestaat uit twee woorden «HUNTER» geschreven in vet schreefloos. De bovenste lijn is ongelijk gekleurd: een donkergroene «H» wordt gecombineerd met citroengele «U», «N», «T», «E» en «R». In dit geval is de linker verticale slag van «H» langer dan de rechter en gaat verder dan de rand van de inscriptie.

Het woord «HUNTER» in de tweede regel ziet er nog ongebruikelijker uit. De ontwerper heeft het zo gepositioneerd dat het lijkt op een spiegelbeeld. Dat wil zeggen, elke letter blijft op zijn plaats (de volgorde blijft behouden), maar wordt ondersteboven gekeerd. Voor deze belettering wordt alleen donkergroen gebruikt. Tussen de twee helften van het logo bevindt zich een zwarte rechthoekige plaquette met witte hiërogliefen. Het is doorgestreept met een rood kruis, dat bestaat uit brede diagonale lijnen. Zo speelde de auteur met de «x» in de naam van Hunter x Hunter.

2011 — 2014

Hunter x Hunter Logo 2011-2014

Van 2011 tot 2014 werd een remake van de eerste anime-serie uitgebracht op Nippon TV. Er is een nieuw logo voor gemaakt, qua structuur vergelijkbaar met het vorige. De ontwerpers hebben de vorm en opstelling van de elementen behouden, maar het kleurenschema veranderd. De letters hebben bordeauxrode contouren in de vorm van een frame, gevouwen uit eigenaardige latten. De binnenkant van het eerste woord was helemaal wit. Voor de omgekeerde steek werd een oranje-rood verloop gebruikt en dit zorgde voor contrast. En de «x» in het midden werd blauwgroen en kreeg een dunne gouden omtrek.

Logo lettertype en kleuren

Hunter x Hunter Logo

Het logo van de Hunter x Hunter mediafranchise speelt met de naam. Het is duidelijk dat «x» niet alleen een letter of een vermenigvuldigingsteken is. Hoogstwaarschijnlijk impliceert dit een onbepaalde vorm van interactie, dat wil zeggen dat «x» een relatie tussen jagers aangeeft, die in beide richtingen is gericht. In dit geval is het begrijpelijk waarom dit het centrale element van het embleem is.

Ook het repetitieve woord bleef niet onopgemerkt door de ontwerpers. Het opschrift is zo samengesteld dat elke letter zijn eigen spiegelbeeld heeft. Ze zijn allemaal symmetrisch, behalve de bovenste «H» met verschillende lengtes van verticale lijnen.

Het lettertype van het Hunter x Hunter-logo lijkt vaag op Arial Black, maar ze zijn niet hetzelfde. Er is een merkbaar verschil in de lengte en dikte van de streken, in de vorm van de letters en in de grootte van de openingen tussen de letters. Er kan ondubbelzinnig worden beweerd dat de ontwikkelaars een gedurfde schreefloze tekst met licht afgeronde hoeken gebruikten.

Logo Hunter x Hunter

In de eerste versie ziet de inscriptie er erg kleurrijk uit: er zit veel groen in, wat wordt aangevuld met geel, rood, zwart en wit. Het logo van de remake van de serie is niet zo helder, al heeft het wel een verloop. De basis van zijn palet is bordeaux, wit, oranje, rood, turkoois en zwart.