De online bioscoop van HBO Max biedt content uit het hele WarnerMedia-imperium. De catalogus bevat een volledige lijst van tv-series en films van het HBO-televisienetwerk, evenals programma’s van DC Entertainment, Cartoon Network, New Line Cinema, Warner Bros. Afbeeldingen en andere merken die eigendom zijn van WarnerMedia. Daarnaast biedt de streamingdienst originele tv-programma’s onder het eigen Max Originals-merk en heeft het het recht om content te streamen van externe filmbedrijven, waaronder de BBC en Studio Ghibli.
Betekenis en geschiedenis
HBO Max werd opgericht in 2020, maar het publiek hoorde er een jaar eerder over toen WarnerMedia Corporation een presentatie hield van zijn nieuwe merk. De eigenaren besloten een bekende naam te gebruiken voor de streamingdienst. Ter referentie: een televisienetwerk genaamd HBO (Home Box Office) bestaat al sinds 1980, het internetplatform HBO Go sinds 2010, HBO Now sinds 2015. Dus HBO Max voegde zich bij hen en werd onderdeel van een groot en rommelig systeem.
Het voorvoegsel «Max» betekent de maximale hoeveelheid hoogwaardige en exclusieve inhoud. Daarbij zinspeelt ze op een concurrentievoordeel ten opzichte van Disney+ en ESPN+ — in die zin dat het ‘maximum’ veel meer is dan alleen een ‘plus’. Bovendien is de naam van de dienst in overeenstemming met het woord «Cinemax» (een ander handelsmerk van WarnerMedia).
Op de dag van de presentatie werd de eerste versie van het logo gepresenteerd. Maar ze paste niet bij de eigenaren van het merk, dus ontwikkelde Trollbäck + Company een nieuw handelsmerk voor HBO Max. Beide opties worden verenigd door het zwarte woord «HBO» met een grote ronde stip binnen de «O». Dit is een eerbetoon aan het HBO Original Programming-logo, dat dateert uit het begin van de jaren tachtig.
2019
WarnerMedia Corporation onthulde medio 2019 een preview-logo voor het streamingplatform. Bovenaan stond een zwarte afkorting ‘HBO’ in een rechthoekige doos met afgeronde hoeken. Het was bijna drie keer kleiner dan het woord «max», dat op de tweede regel stond. Voor de rand en «max» werd een verloopvulling gebruikt — tinten blauw en paars. Aan de uiteinden van de langwerpige «x» (aan de rechterkant) veranderde paars soepel in rood.
2020–heden
Het eerste logo heeft geen wortel geschoten — in oktober 2019 verscheen een andere versie op sociale netwerken, gemaakt door specialisten van Trollbäck + Company. Het werd ook de belangrijkste toen de service in 2020 werd gelanceerd. Deze keer bevinden beide delen van de naam zich op hetzelfde niveau en zijn ze even groot. Het acroniem «HBO» behoudt zijn oorspronkelijke ontwerp: zware donkere lijnen, zeer smalle letterafstand en een cirkel binnen de «O». Maar het woord «max» ziet er nieuw uit, hoewel het in kleine letters blijft. De ontwikkelaars hebben de afgeronde uiteinden van de lijnen afgesneden en de uitgerekte «x» verkleind, dus nu wordt «max» niet als letterlijk ervaren.
Op de website van het New Yorkse bureau Trollbäck + Company staat dat de hoofdtaak van de ontwerpers was om een heldere en herkenbare huisstijl te creëren. Tegelijkertijd slaagden ze erin om het erfgoed van HBO Max te weerspiegelen door een element uit het iconische HBO Original Programming-logo toe te voegen.
Logo lettertype en kleuren
Na verfijning werd het visuele teken meer proportioneel. Het bestaat alleen uit inscripties. «O» kan echter niet als een letter worden geïnterpreteerd, maar ook als een symbool met een verborgen betekenis. De grote zwarte cirkel in het midden lijkt op een pupil, waardoor de «O» op een oog lijkt. Hier is er een verband met het hoofddoel van het streamingplatform — het uitzenden van video-inhoud. In feite is dit het oog van een oplettende kijker die de streamingdienst gebruikt om films en series te kijken.
De ontwerpers van Trollbäck+Company hebben een reeks aangepaste glyphs voor het HBO Max-logo gemaakt. De typografie wordt gedomineerd door scherpe hoeken en grote rondingen. De eerste helft van de titel is vetgedrukt, schreefloos geschreven, net als de afkorting op het oude HBO Original Programming-logo. Voor het tweede deel worden kleine letters gebruikt, wat het visuele symbool vriendelijk en evenredig maakt.
Het zwarte woord «HBO» wordt gecompenseerd door het blauwpaarse «max». Het kleurrijke verloop weerspiegelt het brede scala aan inhoud dat beschikbaar is in de catalogus van het streamingplatform. De voorlopige versie van het logo (vóór de lancering van HBO Max) was van plan om een extra roze tint toe te voegen. Maar vertegenwoordigers van Trollbäck + Company besloten zich te beperken tot een meer uniform assortiment.