Harley Davidson Logo

Harley-Davidson Motorcycles Logo

Harley Davidson is een motorfietsbedrijf opgericht door vier ondernemers: William Sylvester Harley en drie broers Davidson. In 1903, na mislukte experimenten met een motorfiets, presenteerden ze hun debuutmotor. Hun eerste fabriek was een kleine houten schuur in de achtertuin van Davidson. In 1908 slaagden enthousiastelingen erin een fiets te verkopen aan de politie van Detroit. En tegen 1918 had het Amerikaanse leger de helft van de voertuigen van het bedrijf gekocht.

Betekenis en geschiedenis

Harley Davidson Logo Geschiedenis

Hoewel het bedrijf werd opgericht in 1903, verscheen het Harley Davidson-logo enkele jaren later: volgens de ene versie, in 2009, volgens een andere, in 1910. De merknaam raakte meteen bekend in races en duurtests: er waren zeven eerste plaatsen.

Het beroemde ontwerp is uitgevonden door Janet Davidson. Ze werkte voor oom Alexander McNab in een lingeriewinkel en gebruikte haar artistieke talent om originele monogrammen te maken voor fijn textiel. Ze hield zo veel van de activiteit dat Janet een badge voor Harley Davidson maakte en die vervolgens op motorfietsen aanbracht en elke tank en spatbord met een patroon versierde. De oudere zus was er trots op haar broers te kunnen helpen en een handje te helpen bij het waarmaken van hun dromen.

Dit logo wordt al meer dan honderd jaar gebruikt. Het werd officieel geregistreerd bij het United States Patent and Trademark Office in 1982. Bovendien waren er tijdelijke handelsmerken die samenvielen met de jubileumdata. In 1953, toen de eerste Harley Davidson-motorfiets 50 jaar oud was, vierde het bedrijf de gelegenheid met een nieuw embleem. Over het ontwerp was zorgvuldig nagedacht: de letter «V» duidde het type motor aan, en de medaillonversie was zo geliefd bij de eigenaren van de onderneming dat ze besloten om het op de voorspatborden van alle 1954-motoren te laten staan.

In 1976 heeft kunstenaar Paul Smith voor de US Bicentennial de branding opnieuw ontworpen met de toevoeging van een adelaar. Deze variant verscheen voor het eerst op Liberty Edition-modellen. In 1978, op het 75-jarig jubileum van Harley Davidson, werd een ander logo gemaakt, maar dat stond alleen op souvenirartikelen. Even later realiseerden de leidinggevenden zich het reclamepotentieel van de emblemen en voor elk vijfjarig jubileum na 1978 begonnen ze speciale series motorfietsen met jubileumborden te produceren.

1910 — 1953

Harley Davidson Motorcycles Logo 1910-1953

Op het logo van die jaren is de uitdrukking «Harley-Davidson» geschreven door middel van een koppelteken en in het midden van de merknaam geplaatst. Het is in een tweesnijdende rechthoek rond de omtrek. De letters zijn wit, smal, langwerpig. Op de buitenste strook staan ​​»TRADE» (links) en «MARK» (rechts) in kleine lettertjes.

Een horizontale figuur verdeelt tweedelige driehoeken in twee helften, die op schilden lijken. Bovenaan staat het woord «MOTOR», onderaan — «CYCLES». De letters hebben verschillende formaten: ze zijn groot in het midden en klein langs de randen, dus de woorden zien eruit als piramides. Driehoeken zijn als richtingborden.

1953 — 1980

Harley Davidson Motorcycles Logo 1953-1980

In 1953 verscheen het jubileumembleem, dat de administratie zo leuk vond dat het besloot het te gebruiken in plaats van het hoofdembleem. In het midden is een horizontale rechthoek met het woord «Harley-Davidson». Het lijkt op handgeschreven tekst en is gemaakt door een ongedwongen schrift met imitatie van gravure. De letters zijn verbonden, semi-cursief.

De achtergrond van de rechthoek is de Latijnse «V», die een motortype aanduidt. In het bovenste gedeelte bevindt zich een schild dat de leeftijd van het merk aangeeft — «50 jaar». In een scherpe driehoek gevormd door het «V» -teken is er een inscriptie «AMERICAN MADE» in twee rijen. Alle elementen zijn in een cirkel getekend, waardoor het logo op een medaille lijkt.

1980 — heden

Harley Davidson Motorcycles Logo 1980-vandaag

De huidige versie is bijna identiek aan de debuutversie. Het enige verschil zit in de vormgeving van de schildhoeken en de compactere opstelling van letters in de centrale inscriptie.

Logo lettertype en kleuren

Harley Davidson Logo

Het eerste symbool, uitgevonden door Janet Davidson, wordt de Bar-and-Shield genoemd omdat het bestaat uit een figuurvormig schild dat in het midden wordt gedeeld door een horizontale balk. Hierboven staat het opschrift «MOTOR», daaronder — «CYCLES» (soms «COMPANY»), in het midden — «HARLEY-DAVIDSON». Deze versie wordt als standaard beschouwd, maar elk bedrijfskantoor heeft zijn eigen uniek logo. De versie gemaakt in 1965 wordt erkend als een cultversie en verschilt van de klassieker in vetgedrukte letters, brede frames en een zwart-wit kleurenschema (origineel).

In 2019 kondigde de fabrikant een wereldwijd herontwerp aan en kondigde aan dat de eerste motorfietsen met de nieuwe emblemen in 2020 op de markt zullen komen. De stijlverandering zal gefaseerd verlopen, waarbij het visuele concept naar verwachting volledig zal veranderen in 2025, zodat fans kunnen wennen aan het nieuwe imago van het merk. … Het voormalige symbool blijft, maar als eerbetoon aan een vervlogen tijdperk. Het zal worden gebruikt in de context van het erfgoed van het bedrijf.

Logo Harley Davidson

De ontwerpers van het moderne embleem behielden de Bar-and-Shield-vorm, ook wel bekend als de Shield and Strip. In feite is het een heraldisch schild, in tweeën gedeeld door een horizontale rechthoek. De nieuwe versie straalt de moderne stijl van Harley Davidson uit. De hoeken en verhoudingen zijn iets veranderd en de lijnen zijn iets dunner geworden.

Het klassieke logo bevat oranje letters «MOTOR», «CYCLES» («COMPANY») en wit «HARLEY-DAVIDSON». Voor de tekst op het schild wordt een individueel lettertype gebruikt: de letters in het woord «MOTOR» worden naar boven uitgerekt, en in «CYCLES» — naar beneden, in de vorm van het frame. De naam van het bedrijf wordt uitgevoerd in het standaard vetgedrukte groteske. De achtergrondkleur is zwart.

Het nieuwe, minimalistische embleem is verdwenen zonder inscripties. Er is ook geen specifieke variëteit aan paletten: de monochrome versie van Bar-and-Shield wordt gepresenteerd in zwart en wit.