Haikyuu Logo

Haikyuu Logo

Mediafranchise «Haikyuu !!» is gebaseerd op de gelijknamige manga, die sinds 2012 acht jaar is uitgebracht. Naast Japanse strips bevat het een reeks toneelstukken, verschillende videogames, collecties speelfilms en anime. Ze zijn verenigd door een gemeenschappelijk complot met betrekking tot de geschiedenis van Shōyō Hinata. De hoofdpersoon droomt ervan zijn eigen volleybalteam te creëren en krijgt zo’n kans wanneer hij naar de Karasuno High School gaat.

Betekenis en geschiedenis

Haikyuu Logo Geschiedenis

De originele manga is geschreven door Haruichi Furudate. Hij was het die vijfenveertig volumes tankobon uitvond en illustreerde. Hoogstwaarschijnlijk koos dezelfde persoon voor «Haikyuu !!» zo’n ongebruikelijke naam. Het vertaalt uit het Japans als «volleybal», maar in feite noemt niemand deze sport ooit «haikyuu». De Japanners gebruiken zelf een ander woord voor volleybal: «bare-bo-ru».

Op het hoofdlogo van de mediafranchise staat de naam geschreven in de karakters van het Japanse katakana-alfabet: «ハ イ キ ュ ー». Het blijkt dat dit een zin is die in twee delen kan worden verdeeld: «ハ イ» en «キ ュ ー». In Japan is het slechts indirect gerelateerd aan volleybal. Het eerste woord is ontleend aan de Engelse taal. Het is afgeleid van «hoog», heeft dezelfde betekenis en luidt «hai».

Het tweede woord vertegenwoordigt het complexe kyu (級) karakter geschreven in katakana. De Japanners gebruiken dit alfabet wanneer ze tekst willen vereenvoudigen, vooral op minimalistische tekens of emblemen. «キ ュ» geeft de ontlading aan die een persoon heeft bereikt in zijn soort activiteit, en het symbool «ー» moet worden uitgesproken als een langwerpig geluid, dat wil zeggen dat het juiste geluid niet «kyu», maar «kyuu» zal zijn. Het blijkt dat de naam van de manga zich letterlijk vertaalt als «hoog niveau».

Logo Haikyu

Voor Engelstalige fans «Haikyuu !!» er is een versie van het logo in een taal die ze begrijpen. De Engelse belettering is in dezelfde stijl ontworpen als de Japanse: elk element bestaat uit brede zwarte rechthoekige strepen. Alleen in het origineel is de oranje rand veel dunner dan in de aanpassing.

Het Engelse symbool van de mediafranchise is vloeiender. Letters en uitroeptekens staan ​​niet schuin en bijna alle lijnen zijn verticaal, met uitzondering van enkele dwarsbalken en diagonalen. Sommige strepen reiken verder dan de onderkant van de lijn. Boven de «i», in plaats van een punt, staat een oranje en zwarte bal. Dat wil zeggen, de «i» wordt verondersteld kleine letters te zijn, hoewel de rest van de letters in hoofdletters zijn. Deze versie van het logo heeft extra zwarte schaduwen, waardoor het lijkt alsof het woord in de lucht hangt.

Japans icoon «Haikyuu !!» bevat de titel van de manga in de originele taal. Het is geschreven in het katakana-alfabet, zodat degenen die geen complexe hiërogliefen kennen, het kunnen lezen. Wat betreft het Engelse embleem, dit is een aanpassing gemaakt voor buitenlanders. Er is een nieuw element aan toegevoegd — een volleybal, geassocieerd met de plot van het verhaal.

Logo lettertype en kleuren

Haikyuu Logo

Het hoofdlogo «Haikyuu !!» Is een voorbeeld van Japanse kalligrafie, ergens tussen semi-cursief en regulier type. De headset ligt dicht bij de Greco-familie, hoewel de overeenkomst van stijlen niet honderd procent is. De Engelse naam van de manga en anime is geschreven in een lettertype dat vaag doet denken aan Dimitri van Fontalicious. De letters zijn vet en schreefloos, maar met onregelmatige proporties.

Maar het kleurenschema voor beide emblemen is hetzelfde. De zwarte symbolen zijn omgeven door contrasterende oranje lijnen die hun strikt geometrische vorm benadrukken.