Great Wall Logo

Great Wall Logo

Great Wall is een merk van SUV’s, vrachtwagens en auto’s vervaardigd door Great Wall Motors Co., Ltd. Het moederbedrijf werd in 1984 in China opgericht. Naast voertuigen vervaardigt het auto-onderdelen voor lokale autofabrikanten. Hiervoor heeft ze meer dan 20 dochterondernemingen.

Betekenis en geschiedenis

Great Wall Logo Geschiedenis

De holding Great Wall Motors is vernoemd naar een oud monument — de Chinese Muur. Deze naam symboliseert de grootsheid, stabiliteit en veerkracht van het bedrijf, dat zijn verkoopgeografie voortdurend uitbreidt. In 2006 betrad ze de Europese markten en in 2009 veroverde ze Australië. Het logo is, net als auto’s, in veel landen over de hele wereld bekend. Het heeft een klassieke ovale vorm, die sinds 1990 niet is veranderd. In totaal zijn er twee versies van het ontwerp: eenvoudig tweedimensionaal en met een hoogglans chroomglans.

1984 — 1990

Great Wall Logo 1984-1990

Het allereerste embleem van de Grote Muur deed de merknaam eer aan omdat er een fragment van de Grote Muur van China op stond. De kunstenaars kozen voor een abstracte stijl, waardoor de associaties niet voor de hand liggend zijn. De zwart-wittekening bestond uit verschillende geometrische elementen: twee gebogen lijnen, de een boven de ander, en een ovaalvormig ringframe. De bovenste boog had een rechthoekig uitsteeksel in het centrale deel. Het ovaal zorgde voor een dynamisch gevoel door de contrasterende dikte.

1990 — heden

Great Wall Logo 1990-vandaag

Het nieuwe logo heeft een moderne uitstraling. Het lijkt driedimensionaal vanwege het zilverachtige verloop, subtiele donkere contouren en een lichtgrijze streep in het midden. De structuur is ook veranderd: nu is het symbool solide en ziet het eruit als een ovaal met een kubusvormig uitsteeksel. Het stelt de uitkijktoren van Loulu voor, die deel uitmaakt van de Chinese Muur en wordt gebruikt als opslag of voor het verzenden van berichten met behulp van rooksignalen.

Onderaan staat een rode inscriptie — de naam van het merk. De ontwerpers kozen voor een eenvoudige belettering om het visueel «zware» icoon in evenwicht te brengen. De eerste letters van de woorden zijn met een hoofdletter. Serifs ontbreken, hoeken zijn iets gladgestreken.

Logo lettertype en kleuren

Great Wall Logo

Het belangrijkste symbool van het autobedrijf is de Grote Muur van China, wat zowel in de naam als in het logo tot uiting komt. Dit is niet alleen een verwijzing naar een toeristische attractie — het is een weerspiegeling van het hele concept. De badge kan worden geïnterpreteerd als de belichaming van de industriële geest van China. Het toont het proces van het verenigen van een natie om een ​​gemeenschappelijk doel te bereiken. De belangrijkste betekenis van het embleem komt neer op de continuïteit van generaties: het laat zien dat de moderne productie zo hecht is als de arbeiders die de Chinese Muur bouwden. Hier is een gecodeerde hint dat het resultaat van gezamenlijk werk betrouwbaar en duurzaam zal zijn.

Great Wall-letters brengen het grafische gedeelte van het logo in evenwicht. Het is eenvoudig maar stijlvol: de ontwerpers gebruikten een klassiek schreefloos lettertype. De letters zijn vetgedrukt, de eerste «G» en «W» in beide woorden zijn hoofdletters. Alle hoeken zijn licht afgerond.

Logo Great Wall

Vrij bescheiden typografie wordt gecombineerd met een rijke rode kleur. Het werd ook gekozen om te contrasteren met het handgetekende embleem. Op zijn beurt is het ovaal met het element dat naar binnen steekt, geschilderd in verschillende zilverachtige tinten. Ze worden aangevuld met een smalle donkergrijze, bijna zwarte omtreklijn en witte highlights. De combinatie van deze kleuren maakt het beeld driedimensionaal, waardoor het lijkt op een echt autosymbool van metaal.