Ghostbusters is een multimediafranchise gebaseerd op de gelijknamige film. De eerste komedie verscheen in 1984, gevolgd door het tweede deel (1989) en een remake met vrouwen in de hoofdrollen (2016). Een andere film staat gepland voor eind 2021. Alle vier de films richten zich op een team van excentrieke parapsychologen. Ze ontwikkelen hun spookjachtbedrijf en bevinden zich in verschillende filmwaardige situaties. Door het succes van Ghostbusters werd het oorspronkelijke idee een populair merk. Nu omvat de mediafranchise tekenfilms, tv-series, videogames, strips en zelfs attracties in pretparken.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Ghostbusters?
Ghostbusters is een fantastische komedie over bovennatuurlijke wezens, gebeurtenissen en fenomenen. Het verscheen voor het eerst in 1984 en werd geregisseerd door Ivan Reitman. De film is geschreven door Harold Ramis en Dan Aykroyd.
De eerste film werd door kijkers herinnerd vanwege de dure speciale effecten, de tijdloze single en het klassieke No-Ghost-embleem. Het iconische icoon verdient speciale aandacht omdat het geesten belachelijk maakt en je leert ze te behandelen als iets alledaags, hoewel ze er intimiderend uitzien in afleveringen van Ghostbusters. Een schattige graphic maakt de razernij goed. Bovendien werd het niet alleen op posters gebruikt, maar ook in de komedie zelf — als bedrijfslogo voor de hoofdpersonen.
Dit embleem is uitgevonden door de originele scriptschrijver Dan Aykroyd. Hij werkte een aantal jaren aan het project, geïnspireerd door een artikel over parapsychologie en kwantumfysica. Dan wilde oorspronkelijk in de film schitteren met zijn vriend John Belushi, maar hij leefde niet om te filmen. Het verhaal werd later volledig vernieuwd om de wereldberoemde Ghostbusters te worden.
Opgemerkt moet worden dat in het script het logo werd beschreven met slechts een paar zinnen, en de art director Michael C. Gross moest het detailleren. Hij werkte samen met zijn collega’s van de kunstafdeling om verschillende ongelukkige concepten uit te werken. Als gevolg hiervan veranderde Gross de vorm van de geest slechts een klein beetje, waarna hij zich tot de kunstenaar Brent Boates wendde, die adviseur was voor het ontwerpen van buitenaardse wezens, voor hulp. Brent stelde meteen de definitieve versie voor.
Nu is het No-Ghost-symbool het meest herkenbare element van de mediafranchise. Hij veranderde praktisch niet na de release van de volgende films.
1984
Aanvankelijk werd aangenomen dat het logo alleen in de plot van Ghostbusters zou worden gebruikt, dat wil zeggen dat kijkers het op de speciale uniformen van de hoofdpersonen en op de zijkant van de Ecto-1-auto zullen zien. Maar tegen de tijd dat de eerste teaser nodig was, had de Columbia-studio niet de rechten op de naam van de film: het merk Ghostbusters behoorde tot een impopulaire tv-show. Om ervoor te zorgen dat de poster niet leeg is, besloten de ontwikkelaars om het laatste embleem erop af te beelden, dat het decor, de kostuums en de rekwisieten van de hoofdpersonen zou moeten versieren.
De makers van de komedie wilden zo graag juridische problemen vermijden en een tijdelijke vervanging voor de titel van de film vinden dat ze een belangrijk detail weglieten. Het bleek dat de geest in het logo veel leek op Fatso uit de Casper-cartoon. De kunstafdeling hechtte hier geen belang aan, want niemand had zelfs kunnen vermoeden dat het symbool voor een reclamecampagne zou worden gebruikt. Als gevolg hiervan ontving de Columbia-studio een rechtszaak van Harvey Comics. De rechtbank stond aan de kant van de filmploeg, aangezien het auteursrecht op de personages van uitgever Casper afliep.
Dit is hoe No-Ghost het logo van de film werd en verscheen in de titel: een geest gevangen in een verbodsbord verving de letter «O» in het woord «GHOSTBUSTERS». De ontwerpers hebben de letters zwart gemaakt en gekozen voor een elegant schreefloos lettertype.
2016
In 2016 werd de derde film Ghostbusters uitgebracht, niet gerelateerd aan de plot van de eerste twee. De makers probeerden het originele symbool te behouden, maar maakten het driedimensionaal met behulp van een verloop en witte reflecties. Het verbodsbord heeft een zilveren rand en de inscriptie heeft brede grijze schaduwen. Tegelijkertijd werden de letters zelf wit en nam de afstand ertussen aanzienlijk af.
De makers van het logo lieten zich inspireren door het universele verbodsbord, dat bestaat uit een rode ring en een diagonale lijn van dezelfde kleur. Dit symbool is ontwikkeld door de International Organization for Standardization. Maar de ontwerpers van het Ghostbusters-logo gebruikten niet de originele versie met een streep die van de linkerbenedenhoek naar de rechterbovenhoek gaat, maar de gespiegelde, omgekeerde versie. Het “juiste” merkteken verschijnt alleen op filmposters in Europa.
Binnen de cirkel is een cartoongeest afgebeeld. Zijn naam is Mooglie. Deze bijnaam werd hem gegeven door Dan Aykroyd (auteur van het idee, vertolker van een van de hoofdrollen) en Ivan Reitman (regisseur, producent).
Logo lettertype en kleuren
Het embleem wordt gebruikt in het woordmerk in plaats van de letter «O». De rest van de belettering is in een aangepast kort schreeflettertype. Wat betreft het kleurenschema, het verbodsbord is altijd rood en de geest is wit. Alleen de kleur van het woord «GHOSTBUSTERS» is anders. Eerst was de titel van de film zwart, maar toen maakten de ontwerpers hem hetzelfde wit als Mooglie, waarbij de randen werden versierd met grijze schaduwen.
Wat is de naam van de geest in het Ghostbusters-logo?
Regisseur Ivan Reitman en scenarioschrijver Dan Aykroyd gaven het de naam Mooglie.
Waar komt het Ghostbusters-logo vandaan?
Het logo voor de film Ghostbusters is ontworpen en getekend door grafisch ontwerper Michael C. Gross.
Wat betekent het Ghostbusters-symbool?
De afbeelding op het Ghostbusters-logo geeft het idee weer dat alle geesten zullen worden verslagen en dat spookvechters ze van elk territorium zullen verdrijven. In feite weerspiegelt dit symbool de titel van de film en weerspiegelt het het concept ervan.
Wie heeft het Ghostbusters-logo gemaakt?
Het logo is gemaakt door Michael C. Gross, een grafisch ontwerper en bekend auteur van parodie-illustraties voor het tijdschrift National Lampoon.