General Motors Logo

General Motors Logo

General Motors (of afgekort GM) is een internationaal autobedrijf uit de Verenigde Staten. Het is een zeer vertakte structuur die zich bezighoudt met het ontwerpen, produceren en verkopen van auto’s. De vier belangrijkste merken zijn Cadillac, GMC, Buick en Chevrolet. Productielocaties zijn verspreid over de hele wereld. De eerste verschijning van het bedrijf dateert uit 1908, de tweede uit 2009, toen de herstructurering plaatsvond. De oprichter is William Crapo Durant. Het internationale hoofdkantoor is gevestigd in Detroit, Michigan, in het Renaissance Center-gebouw.

Betekenis en geschiedenis

General Motors Logo Geschiedenis

Wat is General Motors?

Het is de grootste Amerikaanse autofabrikant met bekende merken als Cadillac, GMC, Buick en Chevrolet.

In de jaren 1900 bezat ondernemer William Durant een bedrijf genaamd Durant-Dort Carriage, dat paardentransport maakte en een leider was in zijn branche. Ze was in Flint, Michigan. In 1904 verkocht James H. Whiting, eigenaar van de Flint Wagon Works, hem de Buick Motor Company. Toen riep de nieuwe eigenaar de steun in van Charles Stewart Mott, zijn zakenpartner, en opende vier jaar later de holdingmaatschappij General Motors Company. Hij had eerder overeenstemming bereikt over de naam met General Electric.

De eerste acquisitie van het bedrijf was Buick. Het kocht vervolgens Oakland (de voorloper van Pontiac), evenals de merken Elmore, Cadillac Reliance Motor Truck, Rapid Motor Vehicle (GMC’s voorganger). Een jaar later werd een poging gedaan om de Ford Motor Company in handen te krijgen. Voor de transacties sloot het hoofd van GM leningen af ​​bij banken, die bezweken aan de paniek van 1910-1911 en eiste dat Durant uit zijn ambt zou worden gezet, omdat het bedrijf volgens bankiers te jong was en de terugbetaling niet aankon. van leningen. De Raad van Bestuur volgde haar instructies op.

William Crapo keerde het jaar daarop terug naar de auto-industrie en richtte samen met de Zweedse autocoureur Louis Chevrolet Chevrolet Motor Company op. Sinds 1915 beheerde hij het zelf en in 1916 registreerde GM de General Motors Corporation opnieuw. Een jaar later verwierf de oprichter van de Chevrolet Motor Company, die snel succesvol werd, zijn meerderheidsbelang. In het voorjaar van 1918 fuseerde hij de twee bedrijven en liet de naam GM achter. Twee jaar later zette Pierre S. du Pont, die de aankoop van General Motors had gesteund, Durant af en verving hem door Alfred P. Sloan.

De nieuwe leider introduceerde een regel om de stijl van auto’s elk jaar te veranderen en gebruikte de nieuwste prijsstrategie, waarbij alle modellen werden gerangschikt volgens een kostenraster. Dat wil zeggen, hij degroepeerde de dure en goedkope serie. Zijn beleid leidde tot de hoogtijdagen van het bedrijf, dat van 1931 tot 2007 meer dan 50 procent van de automarkt in de Verenigde Staten innam en de grootste fabrikant was. Elke stap van de organisatie werd natuurlijk weerspiegeld in haar identiteit, die zeven keer veranderde.

1908 — 1938

General Motors Logo 1908-1938

In de beginjaren was het bedrijfslogo heel eenvoudig en leek het meer op een informatiebord dan op een grafisch embleem. Het bevatte de belangrijkste informatie: naam, jaar van oprichting, registratiegegevens en nog veel meer. Het waren zwarte letters op een witte achtergrond.

1938 — 1964

General Motors Logo 1938-1964

In 1938 kreeg de autofabrikant een echt logo. Het was een verticale tweekleurige rechthoek die in twee delen was verdeeld. Hierboven stond de aanduiding «GM» — een afkorting voor de volledige naam van de onderneming. De letters waren groot, elegant en serif. Ze waren lichtgrijs geschilderd in tegenstelling tot de zwarte achtergrond. De onderste zone was daarentegen licht en er was in twee regels een gedetailleerde decodering van de naam — «General Motors». Deze inscriptie is gemaakt in een moderner lettertype — glad, vet, grotesk.

1964 — 1967

General Motors Logo 1964-1967

In het tweede logo concentreerden de ontwerpers zich op de verkorte versie van de naam en verplaatsten ze de uitgebreide naam buiten het pictogram. De letters «GM» stonden in het midden van een vierkant met een dubbele rand van afwisselend witte en blauwe strepen. De ontwikkelaars hebben het lettertype van het acroniem gewijzigd: ze hebben de schreven verwijderd en onderaan een «G» gekruld element toegevoegd.

1967 — 2021

General Motors Logo 1967-2021

Het volgende embleem is al heel lang in gebruik. Het was zo eenvoudig mogelijk, aangezien de auteurs bijna alle elementen hebben verwijderd. Het enige dat overblijft is de afkorting en de witte rechthoek eronder op een blauwe achtergrond. De ontwerpers verwijderden ook de rand van het plein. Alleen de kleuren zijn bewaard gebleven — blauw en wit.

2001 — 2010

General Motors Logo 2001-2010

Tegelijkertijd werd een ander logo geïntroduceerd — een glanzende analoog van het bord, dat sinds 1967 wordt gebruikt. Het had een driedimensionaal frame dat leek op een richel met randen. In het midden, tegen de achtergrond van «GM», was er een horizontale golf, die het embleem in twee delen verdeelde. Zowel de letters als de achtergrond hadden een verloop.

2010 — 2021

General Motors Logo 2010-2021

In 2010 hebben de ontwikkelaars een metallic tint aan het bord toegevoegd en het 3D-effect verbeterd. Door de herschikking van schaduwen en hooglichten kreeg het logo volume. De kleur werd verzacht, maar het verloop bleef (zowel op de letters als op het vierkant).

2016 — 2021

General Motors Logo 2016-2021

De autofabrikant heeft een nieuwe beletteringstijl goedgekeurd. De bedrijfsnaam was geschreven in een breed schreefloos lettertype. Alle karakters waren in hoofdletters. Deze optie werd voornamelijk gebruikt op de officiële website, terwijl de auto’s een merkvierkant hadden met een afkorting.

2021 — heden

General Motors Logo 2021-vandaag

Voor het eerst sinds 1964 ondernam General Motors een ingrijpend herontwerp van het logo, waarbij de nadruk lag op duurzaamheid en de nieuwste technologie. Met zijn uithangbord probeerde het bedrijf zijn focus op de productie van elektrische voertuigen te benadrukken. De bijgewerkte versie heeft de afgekorte naam verplaatst naar kleine letters en in een vierkant vak met afgeronde hoeken geplaatst.

Zo’n zacht ontwerp met een blauw en wit palet benadrukt de wens om het milieu te beschermen — lucht, lucht, wolken. Speciaal hiervoor hebben de ontwikkelaars de letter «m» afgebeeld in de vorm van een stekker van een elektrisch snoer. Er was ook een functioneel gebruik van de streek onderaan de letters: het is een geïmproviseerde socket. Naast hen heeft «g» een verkort staartgedeelte, dus het ziet er harmonieus uit in de hoogte.

Logo lettertype en kleuren

General Motors Logo

General Motors heeft altijd een verkorte versie van de naam gebruikt, bestaande uit de eerste letters. In elke versie van het logo staat de afkorting centraal en heeft een onderstrepingsteken in de vorm van een miniatuurrechthoek.

Het hoofdlettertype voor het tekstgedeelte is Gothic FB Cond Medium. Het is een schreefloos lettertype met rechte letters en een gekrulde «G» onderaan om er visueel stabiliteit aan toe te voegen.

Logo General Motors

Het kleurenschema is standaard: het bestond op elk moment uit een combinatie van wit en blauw, waarvan de tinten herhaaldelijk werden gewijzigd. Een vroege versie gebruikte zwart.

Waarom heeft General Motors hun logo veranderd?

De nieuwste identiteitsupdate van General Motors was gekoppeld aan de marketingcampagne 'Everybody In'. Het doel van dit evenement is om de overgang van de fabrikant naar elektrische voertuigen te laten zien. De blauwe kleur van het logo symboliseert een heldere lucht zonder uitstoot.

Wat is het nieuwe logo van GM?

Het huidige General Motors-logo bestaat uit de kleine letters 'gm', die zijn ingesloten in een vierkant kader met afgeronde hoeken. De onderstreping die vroeger onder het acroniem stond, staat nu alleen onder de 'm'. De basis van het kleurenschema is blauw met een verloop.

Wanneer veranderde General Motors hun logo?

Het vijfde General Motors-logo verscheen in 2021. Het werd op vrijdag 8 januari geïntroduceerd bij de aankondiging van de marketingcampagne 'Everybody In'. GM zei dat de nieuwe identiteit maandag zou beginnen.

Wie ontwierp het nieuwe General Motors-logo?

Het nieuwe General Motors-logo is gemaakt door een intern ontwerpteam onder leiding van Sharon Gauci, de CEO van Industrial Design.