Geely Logo

Geely Logo

In 1986 leende de 23-jarige Li Shufu wat geld om een ​​koelkastbedrijf te starten. Hij noemde het Geely. Het bedrijf breidde zich geleidelijk uit naar de productie van motorfietsen en in 1999 kreeg het bedrijf toestemming om auto’s te produceren. Nu is het een grote Chinese holding die veelbelovende merken over de hele wereld opkoopt. Hij bezit een meerderheidsbelang in Volvo Cars, Lotus, Polestar en andere buitenlandse merken. Het heeft ook een eigen dochteronderneming, Geely Auto. In 2021 introduceerde het bedrijf het nieuwe elektrische voertuigmodel Zeekr.

Betekenis en geschiedenis

Geely Logo Geschiedenis

Miljardair Li Shufu koos de naam voor het bedrijf toen hij nog een obscure jongeman was met een minimaal startkapitaal. Geely is een alliteratie van de Chinese karakters die «Jílì» lezen en iets goeds of nuttigs betekenen. Deze naam kan als een goed afscheidswoord worden beschouwd. Blijkbaar wenste de jonge ondernemer zichzelf en zijn bedrijf veel succes, rekenend op de magische invloed van woorden.

Het eerste logo is ook door Li Shufu zelf ontworpen. Hij gebruikte een abstract ontwerp — een ovaal met daarop zes uitstekende diagonale strepen. Dit is een gestileerde versie van de zes zessen over elkaar heen gelegd. Het symbool wordt geassocieerd met de naam Li, die uit het Chinees is vertaald als «zes» en een andere betekenis heeft — «glad». Tot op zekere hoogte belichaamde het eerste embleem de uitdrukking «liùliù dà shùn» («alles gaat soepel»).

Maar in de geschiedenis van het bedrijf is niet alles zo perfect geweest. Geely Holding raakte verzeild in een schandaal over inbreuk op intellectueel eigendom. De autofabrikant Toyota heeft hem beschuldigd van het gebruik van een zogenaamd gestolen logo voor het nieuwe Meiri-model. Ondanks de duidelijke overeenkomst van de twee handelsmerken in vorm en kleur, verloor het Japanse bedrijf de zaak vanwege een vaag geformuleerde wet.

1998 — 2014

Geely Logo 1998-2014

Toen Geely auto’s begon te maken, had het een nieuw logo nodig. Het ontwerp is geïnspireerd op een symbool dat halverwege de jaren tachtig is ontwikkeld. In de originele versie was het een rode ovaal met zes strepen van verschillende lengtes die een driehoekige vorm vormden. Li Shufu wilde dat de tekening eruit zou zien als het silhouet van een bergtop omdat er bergen verrezen rond de stad waar hij Geely stichtte. Diagonale lijnen kunnen worden geïnterpreteerd als stappen naar het hoogste punt van ontwikkeling. En hun aantal werd beschouwd als een krachtig teken van geluk.

Gezien dit alles besloot de eigenaar van het bedrijf het traditionele embleem te behouden. De ontwerpers schilderden het alleen opnieuw wit en plaatsten het in een blauwe ovaal met een brede zilveren omtrek. De middenstukken waren omlijnd met een blauwe streep met het woord «GEELY» (aan de bovenkant) en een andere zilveren ring.

Dit logo werd gebruikt als bedrijfslogo, maar was te zien op vroege Geely Auto-modellen die van 1998 tot 2007 werden geproduceerd. Het leek qua uiterlijk erg op de merknaam Volvo Car, hoewel de Chinese holding dit merk pas in 2010 kocht. Waarschijnlijk heeft het bedrijf opzettelijk of onbewust het ontwerp van iemand anders gekopieerd om wereldwijd te gaan.

Twee cirkels met een tweezijdige Geely herhaalden precies de structuur van het Volvo-embleem, en zes diagonale lijnen werden geassocieerd met de beroemde pijlpunt, die het Zweedse concern symboliseerde voor de planeet Mars en zijn belangrijkste element — ijzer. Op hun beurt personifieerden Geely-strepen, naar boven gericht, de beweging naar de toekomst, de uitbreiding van grenzen. Daarnaast bevat het logo de bedrijfskleuren van Volvo, marineblauw en staalgrijs.

2008 — 2014

Gleagle Logo 2008-2014

In 2008 werden enkele Geely Auto-producten op de markt gebracht onder het merk Gleagle. Het embleem bestond uit twee open ringen, rond en ovaal. Ze combineerden tot één figuur, die leek op een oog met een pupil. Een korte haak stak van bovenaf uit, gestileerd als een element van het Chinese karakter. De tekening was driedimensionaal en zilverachtig, als een echte autoversiering.

2008 — 2014

Emgrand Logo 2008-2014

In 2008 verscheen een andere Geely Auto-dochteronderneming, Emgrand. Het logo deed sterk denken aan de merknaam Cadillac — een wapenschild, verdeeld in gekleurde segmenten. Alleen de Emgrand had een vorm die dichter bij de radiatorroosters van auto’s lag. Binnenin waren zes polygonen met afgeronde zijden: drie rood en hetzelfde nummer zwart. Een raster van lichtbruine lijnen scheidde hen. Het buitenste frame was goud. De ontwerpers hebben een verloop toegevoegd om de tekening driedimensionaal te maken.

Onderaan stond de naam Emgrand, in twee versies: in Chinese karakters en in het Engels. In het tweede geval werd een elegant lettertype met afgeknotte uiteinden voor de letters «E» en «G» gebruikt. Het bijschrift is zwart gemarkeerd.

2014 — 2019

Geely Auto Logo 2014-2019

In 2013 heeft Geely Auto zijn submerken samengevoegd tot het nieuwe Geely-merk. De ontwerpers besloten het Emgrand-logo te behouden, maar het palet te veranderen. Ze schilderden het raster opnieuw in een donkere gouden kleur, vervingen de zwarte elementen door grijs en gebruikten blauwe in plaats van rode polygonen. Ondanks de update leek het zesdelige omrande schild nog steeds op het klassieke Cadillac-symbool. Onder het pictogram stond het lichtblauwe woord «GEELY», dat doet denken aan de inscriptie uit het embleem van 1998-2014.

2019 — heden

Geely Auto Logo 2019-vandaag

Na het herontwerp werd het logo langwerpig en kreeg het een zilveren rand. De tinten blauw en zwart zijn niet meer zo levendig als vroeger. Het verloop is vloeiender: het ziet er nu realistischer uit, waardoor het beeld diepte krijgt. De ontwikkelaars breidden de letters uit naar «GEELY AUTO» en schilderden beide woorden opnieuw grijs. Al deze veranderingen markeerden de overgang van het merk naar een nieuw innovatief niveau, de introductie van technologieën van de volgende generatie in auto’s.

Logo lettertype en kleuren

Geely Logo

Het moderne embleem van Geely is geërfd van een van de submerken van het bedrijf — Emgrand. Velen hebben de duidelijke gelijkenis met het Cadillac-handelsmerk opgemerkt vanwege zijn onderscheidende structuur. Maar na de herinrichting kromp de associaties doordat het schild langwerpig werd. De gestroomlijnde vorm van de polygonen symboliseert de voertuigveiligheid.

De autofabrikant gebruikt een ongebruikelijk geometrisch lettertype in hoofdletters. Alle hoeken van de letters zijn recht of afgerond. De vorm is bijna vierkant. Dit is een opnieuw ontworpen versie van de belettering op het allereerste Geely-logo. De ontwerpers maakten het proportioneel en egaliseerden de dikte van de lijnen.

Logo Geely

Net als 30 jaar geleden zijn de hoofdkleuren blauw, grijs en zilver. Blauw staat voor de heldere lucht en de eindeloze mogelijkheden van het bedrijf. Donkergrijs is de aarde, het grondbeginsel, de verbinding met tradities. Zilver — innovatie en streven naar moderne technologie.