Galactic Empire Logo

Galactic Empire Logo

Galactic Empire is een fictieve staat in een sterrenstelsel met een republikeins regeringssysteem uit de Star Wars-franchise. Het verscheen voor het eerst in de film uit 1977. Daarna werd hij genoemd in nog drie televisiesequels — in de films van 1980, 1983 en in 2021. The Autocracy is gemaakt door de 19 BBY van de Galactic Republic en is een belangrijke antagonistische factie geworden in het fantasy-filmuniversum. Het logo is gemaakt door kostuumontwerper John Mollo.

Betekenis en geschiedenis

Logo Galactic Empire

De autoritaire supermacht werd formeel uitgeroepen door Sheev Palpatine, de hoogste kanselier. Aanleiding was een mislukte poging van de Jedi om hem van zijn post te verwijderen, gevolgd door de uitroeiing van de Jedi Order in de toen nog bestaande Galactische Republiek. Zij was het die het politieke en administratieve platform werd voor de vorming van het Galactische Rijk. De Republiek loste in wezen op tijdens de chaos en verwoesting van de Clone Wars. Na de represailles tegen de tegenstanders riep Palpatine zichzelf uit tot keizer en veranderde de Galactische Republiek in het Galactische Rijk.

Voor de rol van het staatsembleem is gekozen voor een rond bord, bestaande uit zes strepen van dezelfde grootte, die in verschillende richtingen uiteenlopen. Samen met een cirkel in het midden lijken ze op de zon met stralen, wat het autoritarisme en de autocratie van de nieuwe politieke structuur bevestigt. Sheev Palpatine markeerde alles wat hij wel en niet kon aanraken met dit symbool: uniformen, propagandaposters, vlaggen, ruimteschepen en nog veel meer.

Het kenmerkende embleem van het Galactic Empire is gebaseerd op het voormalige embleem van de Galactische Republiek, dat het tijdens de Clone Wars als wapen koos. Maar dit was geen directe kopie, maar een aangepaste versie. In het origineel had het een achtpuntige ronde vorm, waarvan zes naven overbleven. In werkelijkheid is het uitgevonden door John Mollo, kostuumontwerper voor twee films van de legendarische televisieserie.

Logo lettertype en kleuren

Galactic Empire Logo

Ondanks het antagonisme van de orde die het wapen vertegenwoordigt, heeft het meerdere positieve associaties tegelijk. De eerste is de zon, omgeven door betrouwbare bescherming, de tweede is het stuur (stuurwiel) van het schip, de derde is een versnelling gemaakt van een complex mechanisme. Het embleem neemt een prominente plaats in in het midden van de keizerlijke vlag.

Tegelijkertijd onderscheidt het wapen zich door twee ruimtes — echt (getekend) en negatief (wat verschijnt door de afgebeelde elementen). Deze artistieke techniek maakt het dubbelzinnig. Het midden van het bord blijkt leeg te zijn. Het is omgeven door een massieve zwarte structuur met een complexe configuratie, vergelijkbaar met een mangat. Het is verbonden met een dun frame door korte lijnen in een hoeveelheid van zes stuks.

Bovendien bevindt de omtrek zich op kleine afstand van de hoofdelementen, waardoor het logo een associatie oproept met het stuur of stuur. Met name de details van het wapen zijn geometrische figuren van een strikte vorm. Onder hen zijn trapezoïden duidelijk te onderscheiden — zes kleine (dichter bij de rand) en hetzelfde aantal grote (ze beginnen in het midden). De buitenste streep is gelijk, met zes naar binnen gerichte tanden.

Er staat geen tekst op het wapen — alleen een grafische afbeelding. Daarom wordt er geen lettertype gebruikt. Het kleurenschema is klassiek — monochroom. Het brengt spanning over, intensiveert emoties en roept in combinatie met het beeld van een versnelling een sombere stemming op. Alle getekende elementen zijn zwart gekleurd. Zowel de figuren in de negatieve ruimte als de achtergrond zijn wit. Dat wil zeggen, het palet draagt ​​een politieke subtekst: kwade krachten omringden en boeiden het zonne-(licht)principe.