Fisker Logo

Fisker Logo

Fisker Automotive is een Amerikaans autobedrijf dat bekend staat om de productie van een luxe hybride elektrisch voertuig, de Fisker Karma. Het werd in 2007 opgericht door ondernemers Henrik Fisker en Bernhard Koehler. Het merk hield niet lang stand, omdat het stopte met werken vanwege het faillissement in 2012 van batterijleverancier A123 Systems. In 2014 richtte het bedrijf zich op de fabricage van componenten. In hetzelfde jaar werd het gekocht door het Chinese bedrijf Wanxiang Group, dat onderdelen produceert, en het omgedoopt tot Karma Automotive. Maar de oprichter van het merk behield de naam en het logo van Fisker en opende in 2016 een nieuwe onderneming genaamd Fisker Inc. Hij verhuisde ook het hoofdkantoor van Anaheim naar Los Angeles, Californië.

Betekenis en geschiedenis

Fisker Logo Geschiedenis

Dit merk werd opgericht met het doel een hybride elektrisch voertuig te produceren en werd bijna de pionier van deze richting in de auto-industrie. Hij was een van de eersten die zo’n luxe auto maakte, die in 2008 debuteerde op de North American International Auto Show. De Fisker Karma begon zijn leveringen in 2011 voor het derde jaar. Tijdens zijn werk slaagde het bedrijf erin om ongeveer 2450 exemplaren te produceren, waarvan er meer dan 2000 met succes werden verkocht.

Maar toen begon de onderneming onderbrekingen te ervaren in de levering van het hoofdonderdeel — de oplaadbatterij, omdat de fabrikant failliet ging. Dit gebeurde in 2012. Toen besloot het bedrijf zich bezig te houden met de ontwerpverbetering van Karmas, de productie van reserveonderdelen en uitrusting voor auto’s in de fabriek in Delaware.

Twee jaar later werd het overgenomen door de Wanxiang Group, die het omdoopte tot Karma omdat het Chinese bedrijf de productielocaties en de rechten op de auto kocht, maar niet het merk. Zijn naam en embleem bleven bij de oprichter — Henrik Fisker. Nadat hij één bedrijf had gesloten, richtte hij vrijwel onmiddellijk een tweede op, met dezelfde naam en hetzelfde logo. Tegelijkertijd is de nieuwe structuur van Fisker Inc. is een geheel andere organisatie zonder banden met Fisker Automotive.

De basis van de identiteit van het Amerikaanse bedrijf was de klassieke rondelle. Het was een rond logo met een duidelijk gedefinieerd midden, een brede band rond de rand en een cirkelvormige rand. In het centrale deel van het pictogram bevond zich een gekleurde cirkel, verdeeld in precies twee delen: de bovenste helft was oranje gekleurd, de onderste helft blauw. Boven hen waren twee evenwijdige zilverkleurige strepen, verticaal geplaatst. Ze begonnen aan de onderrand van de badge en eindigden voordat ze de rand van het oranje gebied bereikten.

Het midden was omgeven door een brede lijn van wit en grijs met een gradiëntovergang. Daarboven stond een zwarte letters «Fisker» in blokdruk met hoofdletters. Het woord was gebogen in een boog en had een breed scala aan symbolen. Helemaal aan de rand was een dubbele ring: de binnenrand was donkerzilver met duidelijke highlights, de buitenste zag eruit als een dunne zwarte streep.

Logo lettertype en kleuren

Fisker Logo

Voor het Fisker-logo koos de ontwerper een schreefloos lettertype dat dicht aanleunt bij de klassieker. Het was een vet lettertype met brede letters, wat vooral duidelijk was in de «S», «R» en «E». Ze waren langwerpig en zagen er groter uit dan normaal.

Logo Fisker

Het corporate palet bestond uit een combinatie van drie kleuren: oranje, diepblauw en zilver in verschillende tinten — van grafiet tot grijs-glanzend. Ze maakten het embleem energiek en dynamisch.