Ducati Logo

Ducati LogoDucati heeft niet altijd motorfietsen bedreven. Het werd in 1926 opgericht als een wetenschappelijke gemeenschap die onderzoek deed naar uitzendtechnologie. Een jaar later stierf de maker en namen zijn zonen het bedrijf over: Bruno, Marcello en Adriano Cavalieri Ducati. Ze concentreerden zich op het maken van onderdelen voor radiocommunicatie. Tijdens de oorlog werd de hoofdfabriek verwoest, maar de broers hervatten de productie en openden een nieuwe motortak. Het Italiaanse bedrijf produceerde eerst motoren voor fietsen, werd toen onderdeel van een staatsbedrijf en werd opgesplitst in twee delen. Een van hen — Ducati Meccanica — werd de basis voor het huidige bedrijf. Het is nu eigendom van de Volkswagen Group via Lamborghini en Audi.

Betekenis en geschiedenis

Ducati Logo Geschiedenis

Legendarische Ducati-motorfietsen hebben hun eigen onderscheidende ontwerp, waarin het logo centraal staat. Het siert niet alleen de tank, maar vertegenwoordigt ook de naam van de fabrikant, weerspiegelt zijn geschiedenis in de context van verschillende tijdperken. De merknamen veranderden regelmatig, en sommige werden gemaakt in een tijd dat de organisatie geen motorfietsen produceerde. Het huidige embleem is een abstracte figuur met een inscriptie. Het symboliseert snelheid en beweging op de baan.

1926 — 1935

Ducati Logo 1926-1935

In 1926 werd de organisatie Societá Scientifica Radio Brevetti Ducati opgericht, een jaar later geleid door drie broers. Ze specialiseerde zich in de productie van radiocomponenten en gebruikte het logo met de afbeelding van twee elkaar kruisende letters «S», naar elkaar gekeerd. Ze bevonden zich in een witte cirkel met een dunne zwarte rand en torende hoog uit boven de bliksem, het symbool van elektriciteit. De naam van het bedrijf was over de rits geschreven en in het laatste woord in plaats van «U» werd «V» gebruikt, wat een kenmerkend kenmerk was van het fascistische tijdperk.

1935 — 1949

Ducati Logo 1935-1949

De fabrikant breidde zijn assortiment uit met verschillende radioapparatuur en verhuisde naar een nieuw hoofdkantoor. Dit was de aanleiding voor hem begin jaren dertig. verander het embleem. Hij behield de cirkel, maar zette de cursieve handgeschreven letters «SSR» (op de achtergrond) en het woord «DUCATI» in een rechthoek (vooraan). Bovendien werd er een heel ander logo op de producten gebruikt, omdat de vormgeving niet gereguleerd was.

1949 — 1967

Ducati Logo 1949-1967

In 1949 begon het bedrijf met de massaproductie van motorfietsen (de allereerste Cucciolo werd gemaakt in 1946). Op dat moment had ze een nieuw symbool nodig voor de brandstoftanks. De cirkel met «SSR» leek de leidinggevenden te klein, dus besloten ze zich te concentreren op de merknaam. Het woord «DUCATI» werd geschreven in witte schreefloze hoofdletters, elk met een drievoudige omtrek van zwarte, witte en grijze lijnen.

1958 — 1959

Ducati Logo 1958-1959

In 1956 splitste het bedrijf zich in twee delen: het ene was in de elektronicabranche en het andere in de motorfietsenbranche. Daarna verscheen een gemoderniseerd embleem op de motorfietsen: een cirkel gevormd uit een groene lauwerkrans (links) en een rood-witte letter «D» (rechts). De «D» was het officiële symbool van de eenheid. Op de voorgrond waren vleugels met de tekst «DUCATI MECCANICA BOLOGNA». De eerste twee woorden duidden de naam van de onderneming aan en de derde duidde de locatie aan.

1959 — 1967

Ducati Logo 1959-1967

In de jaren 1960. het «gevleugelde» thema ging verder. Het nieuwe symbool van het merk is een adelaar die een vlag vasthoudt met de inscriptie «MOTO DUCATI» in zijn poten. Deze vogel verpersoonlijkte niet alleen vrijheid, maar was ook de favoriete mascotte van veel Italiaanse producenten.

1967 — 1977

Ducati Logo 1967-1977

Beïnvloed door de jeugdbeweging nam het bedrijf een zwart vleugelembleem aan met het handgeschreven woord «Ducati» erop. Deze badge sierde de tanks van iconische Scrambler-motorfietsen en was niet gelijmd, maar vastgeschroefd.

1977 — 1985

Ducati Logo 1977-1985

Halverwege de jaren zeventig. de fabrikant vertrouwde de creatie van het Giorgetto Giugiaro-logo toe. In 1977 werd het idee van de ontwerper afgerond en verscheen de definitieve versie: de inscriptie «DUCATI» met open symmetrische letters.

1985 — 1997

Ducati Logo 1985-1997

Toen Cagiva het merk Ducati kocht, besloot het zijn logo aan te passen aan zijn eigen normen. Dit is hoe een olifant werd afgebeeld boven het verbale teken. Schuine vetgedrukte schreven waren in lijn met de Cagiva-stijl.

1997 — 2009

Ducati Logo 1997-2009

Een ander herontwerp kwam nadat het TPG-conglomeraat Ducati had overgenomen. Massimo Vignelli ontwierp de badge met rode cursieve schreefloze letters en een gestileerde ‘D’ in de vorm van een cirkel.

2009 — heden

Ducati Logo 2009-vandaag

In 2008 werd het merk overgenomen door Audi. Een jaar later kreeg hij een nieuw logo gemaakt door het marketingbureau Landor uit Milaan. De ontwerpers behielden het lettertype en plaatsten het woord «DUCATI» op een rood driehoekig schild met afgeronde hoeken en een lange, dwarse witte streep.

Het vorige symbool stond voor de letter «D», maar vanwege zijn karakteristieke ronde vorm werd het vergeleken met een koffieboon en heette het «chicco di caffé». Het huidige embleem staat voor de liefde voor sport en hoge snelheid, want de witte streep is een bochtige weg.

Logo lettertype en kleuren

Ducati Logo

Het lettertype dat in het logo wordt gebruikt, heet Univers Black Italic. Het werd voorgesteld door Massimo Vignelli nadat het motorfietsbedrijf was overgenomen door TPG. De auteur van het lettertype is Adrian Frutiger. De typograaf volgde klassieke Zwitserse normen om de ontwerpen zo consistent mogelijk te maken.

Logo Ducati

De kleur rood daarentegen is een uiting van passie, die wordt geassocieerd met een hogesnelheidssport. Het symboliseert ook de overwinning en bevestigt daarmee de superieure kwaliteit van Ducati-motorfietsen. De letters en de lijn zijn wit voor contrast.