DS Logo

DS Automobiles Logo

DS Automobiles is een Frans automerk dat premium auto’s produceert. Het werd gevormd door Citroën en was van 2009 tot 2014 haar dochteronderneming. Toen werd het bedrijf juridisch onafhankelijk en werd het een apart merk. Het is van plan om vanaf 2025 hybride en elektrische voertuigen te bouwen. Het hoofdkantoor is nu gevestigd in Rueil-Malmaison.

Betekenis en geschiedenis

DS Logo Geschiedenis

De oprichter van het bedrijf is eigenlijk Groupe PSA, waartoe ook Citroën, Peugeot en Talbot behoorden. Geen van hen had de status van een luxe automerk. Daarom werd besloten om te experimenteren met prijzen en merken, zoals Volkswagen (creëerde Audi) en Chevrolet (oprichter Buick) in hun tijd deden. Het project begon in 1976, maar de fabrikanten misten de technische mogelijkheden om de hogere kosten van de auto te rechtvaardigen.

Dit ging zo door totdat Citroën de DS-serie lanceerde en besloot een van zijn oudere modellen (1955-1975), ontworpen door Andre Lefebvre en Flaminio Bertoni, te promoten. De line-up begon in 2010 met een Citroën DS3-model gebaseerd op de conceptlijnen C3 Pluriel en DS Inside. De nieuwigheid werd geprezen door Top Gear, en JD Power magazine noemde het vier keer een supermini.

In 2013 werd de subcompact de bestverkochte auto in zijn klasse en had hij 40 procent van het Europese premiumsegment in handen. Dus de DS-serie werd algemeen bekend, hoewel het bedrijf vergelijkbare auto’s op dezelfde basis bleef produceren en deze gewoon verbeterde. Als gevolg hiervan verschenen de vernieuwde concepten DS4 (in 2010) en DS5 (in 2011). Ze waren gebaseerd op de vorige lijnen van Hypnos (2008) en C-SportLounge (2005).

De afkorting DS is ook oud en er zijn verschillende verhalen over de oorsprong ervan. Volgens de eerste is de merknaam een ​​afkorting voor «Different Spirit». Volgens de tweede zijn dit de eerste letters van de uitdrukking «Distinctive Series». De derde veronderstelling is meer romantisch en zegt dat een dergelijke afkorting in het Frans het woord «godin» betekent. En het wordt zo uitgesproken — «DS», van de term «deesse». Deze vorm was in ieder geval de basis voor het logo, dat in de loop der jaren nauwelijks is veranderd.

2009 — 2014

DS Logo 2009-2014

Toen Citroën zijn divisie opende, voorzag het deze meteen van een persoonlijk logo. De badge werd op de achterbank geplaatst en was geen weerspiegeling van de identiteit van het moederbedrijf — het was totaal anders. In wezen zijn afbeeldingen en tekst gecombineerd omdat de twee zilverachtige vormen de afkorting zijn voor «DS». De ontwerpers maakten de eerste letter in de vorm van een driehoek of een naar rechts wijzende pijl. Ze presenteerden het tweede symbool in de vorm van een zigzag, waarin de contouren van «S» worden geraden. Het is verticaal langwerpig en de bovenkant lijkt op een spiegelbeeld van «D». Alle elementen zijn zilverachtig, hebben reflecties en schaduwen, daarom worden ze als driedimensionaal waargenomen.

2014 — 2019

 

DS Automobiles Logo 2014-2019

Nadat het merk was afgescheiden van het moederbedrijf en onafhankelijk werd, veranderde hij het logo niet. De enige innovatie is het uiterlijk van het opschrift «DS Automobiles». Het lettertype is dun, in hoofdletters, met een evenwichtige omtrek en brede letterafstand. Het grafische gedeelte is hetzelfde gebleven — twee naar elkaar gerichte wijzers, die de letters «D» en «S» symboliseren.

2019 — heden

DS Automobiles Logo 2019-vandaag

Er zijn wijzigingen aangebracht in het label, maar niet in het pictogram. Nu worden in plaats van dunne letters vetgedrukte, langwerpige letters gebruikt. Ze zijn strakker gegroepeerd dan voorheen, dus ze zien er serieus en imposant uit.

Logo lettertype en kleuren

DS Logo

Het is altijd hetzelfde geweest — de afkorting «DS» gestileerd als metaal. Het laatste herontwerp houdt verband met de fusie van PSA en FCA, die de Stellantis-groep zullen vormen.

Tot 2019 werd de merknaam op het embleem uitgevoerd in een lettertype dat deed denken aan Rival Sans Regular of Arkit Regular. Dit zijn dunne schreefloze lettertypen. Na 2019 werd een andere schrijfstijl goedgekeurd, zo dicht mogelijk bij Althawra Fikra Bold of Config Condensed Medium met kleine wijzigingen.

Logo DS

Het corporate palet bestaat uit de meeste grijstinten, waardoor het logo driedimensionaal oogt. Het gebruikt zilver, koud wit, grafiet, chroom, as en andere kleuren.