Dongfeng Logo

Dongfeng Logo

Dongfeng is een staatsbedrijf uit China dat gespecialiseerd is in de productie van commerciële en consumentenvoertuigen. Ook houdt zij zich bezig met de fabricage van onderdelen voor diverse merken machines en onderhoudt zij de samenwerking met vele bekende merken. Onder hen zijn Renault, Peugeot-Citroën, Nissan, Honda, Yueda Kia en enkele anderen. Het is op de markt sinds 1969, is een van de Big Four Chinese autofabrikanten en heeft zijn hoofdkantoor in Wuhan, in de provincie Hubei. Bovendien wordt het merk soms gespeld als Dong Feng (East Wind) of DMC (Dongfeng Motor Corporation).

Betekenis en geschiedenis

Dongfeng Logo Geschiedenis

Tot 1992 heette dit bedrijf Second Automobile Works. Het werd in 1969 geopend in opdracht van Mao Zedong, de leider van het land. Volgens zijn decreet zou de onderneming een belangrijk object worden van het strategische plan van de staat Derde Front. Het diende om de regio te voorzien van de nodige transportmiddelen.

In 2001 was het aandeel van door hem geproduceerde gespecialiseerde machines 73 procent. Dit waren bussen en minibussen, minivrachtwagens en kleine bedrijfsvoertuigen. Toen veranderde de verhouding en in 2012 produceerde het merk meer dan 70 procent van de personenauto’s.

Dit feit werd voorafgegaan door ingrijpende economische hervormingen die werden geïnitieerd door Deng Xiaoping. In een paar jaar (van 1978 tot 1985) is Dongfeng uitgegroeid van een kleine fabrikant van twee modellen zwaar materieel tot de grootste fabriek met één management. Tijdens de reorganisatie kwamen er zes divisies bij en een aantal andere bedrijven die voorheen onder leiding stonden van de lokale overheid. Geleidelijk aan raakte het bedrijf uit de directe controle van de overheid, verwierf het autonomie en breidde het administratieve rechten uit.

Halverwege de jaren tachtig verdrievoudigde het bedrijf zijn vermogen. Maar in 1995 kreeg hij financiële problemen, die in 1998 verergerden. Daarna werd het geherstructureerd, waardoor het opleggen van methoden en productievolumes door overheidsinstanties volledig werd beëindigd. Begin jaren 2000 begon de samenwerking met buitenlandse autofabrikanten. Maar het debuutpartnerschap vond veel eerder plaats — in 1992. Toen verscheen de voorloper van de Chinees-Franse groep DPCA (Dongfeng Peugeot-Citroën Automobile).

Logo Dongfeng

Ondanks de stormachtige bedrijvigheid en de constante verandering van rechtspositie is het bedrijf trouw gebleven aan zijn symboliek. Ze heeft het embleem nooit veranderd of zelfs gecorrigeerd. Daarom ziet het logo er nu precies hetzelfde uit als een halve eeuw geleden. Daarom wordt Dongfeng beschouwd als een merk dat niet graag experimenteert met identiteit en zich strikt houdt aan de gekozen richting.

Het autobedrijf kreeg in de jaren 60 van de vorige eeuw zijn eigen visuele identiteit. Het wordt in twee vormen gebruikt: met een inscriptie en zonder. Bovendien zijn beide opties gelijkwaardig. Het grafische icoon bestaat uit drie elementen: twee puntige bogen en een stevige ring. Alle details zijn uitgevoerd in dieprood en bevinden zich op een witte achtergrond, die bij plaatsing op de kap transparant wordt, wat het label zeer effectief maakt.

De compositie lijkt op twee shurikens met spitse toppen en zijwaarts uitstekende bladen. Ze zien er ook uit als de letters «V» met poten van verschillende hoogtes. De contouren zijn ongelijk — gewelfd, dus brede streken stijgen naar boven, als vlammende tongen. Op zijn beurt heeft het «vuur» de vorm van een werveling, die in het midden geen trechter vormt, maar een verticaal ovaal met versmalde uiteinden. Dit voegt dynamiek en energie toe aan het logo.

Logo lettertype en kleuren

Dongfeng Logo

Hoewel het icoon geen lettertype heeft, wordt het vaak aangevuld met tekst, die naar gelang de bedrijfseisen rechts of onderaan geplaatst kan worden. In dit geval kan de bedrijfsnaam worden uitgevoerd in een lettertype dat doet denken aan Hyperspace Race Expanded Heavy of Future Tense Regular met verzachte lijnen.

Kenmerkende kleuren van een automerk zijn een win-win: ze trekken altijd de aandacht. Het is een combinatie van rood en wit. Alle elementen van het logo worden als eerste gekleurd, de achtergrond waarop ze zich bevinden als tweede.