Dodge Ram Logo

Ram Logo

De Dodge Ram is een pick-up op ware grootte, vervaardigd door Chrysler Group LLC. Het wordt nu op de markt gebracht onder het merk Ram Trucks en was voorheen gebrandmerkt als Dodge. In de VS en Canada is de auto beter bekend als de Ram. Deze naam werd haar in 1981 gegeven. De auto is een eigen ontwikkeling van de onderneming, die in 1914 begon met de ontwikkeling van vierwielige voertuigen, lang voordat de Chrysler Corporation verscheen. Toen heette het bedrijf Dodge Brothers ter ere van de oprichters. De pick-up staat momenteel vermeld als een lichte vrachtwagen en is drie keer uitgeroepen tot Truck of the Year door Motor Trend. Het wordt vervaardigd in twee fabrieken: in Mexico bij Saltillo Truck Assembly (gevestigd in Saltillo, Coahuila) en in de VS bij Warren Truck Assembly (in de staat Michigan). In 2021 werd het merk onderdeel van Stellantis.

Betekenis en geschiedenis

Dodge Ram Logo Geschiedenis

Deze auto bestaat in vier modificaties, die van generatie op generatie perfecter zijn geworden. Het eerste model dateert van 1981-1993. Ze kwam uit op het Chrysler AD-platform. De tweede Dodge Ram werd geproduceerd van 1994 tot 2002 en was gebaseerd op de Chrysler BR/BE. De montage van de derde generatie auto vond plaats in de periode 2002-2008. Het platform was toen variabel — Chrysler DR / DH / D1 / DC / DM. De productie van de vierde versie begon in 2009 en is nog steeds aan de gang. De bijgewerkte pick-up is ontworpen door Ryan Nagode en Scott Krugger.

Ondanks de frequente veranderingen in de stijl en vulling van lichte vrachtwagens, veranderde hun logo niet zo drastisch. Bovenal was het identiteitskenmerk van het bedrijf zelf aan verandering onderhevig, aangezien het zich uitbreidde en transformeerde. Dit is terug te voeren op de jaren waarin de vernieuwde emblemen verschenen. En het merk heeft er vier gehad, sinds de oprichting van het autobedrijf door de broers John F. Dodge en Horace E. Dodge.

1914 — 1969

Dodge Trucks Logo 1914-1969

Verbaal embleem. Er staat niets op behalve de woorden «Dodge Trucks». Het is op één regel geplaatst en uitgevoerd in een gestileerd vierkant lettertype. De ruimte tussen de letters is smal en de ruimte tussen de woorden breed. Elk symbool in het logo is uniek. De «D» heeft zelfs schreven die naar links uitsteken. De «O» en «G» zijn identiek — ze zien eruit als vierkanten en zijn niet schreef. De «E» heeft een langwerpige horizontale streep in het midden, waardoor de letter lijkt op een hooivork die naar rechts wijst. «U» en «C» zijn hetzelfde. Ze lijken elkaar te herhalen, maar kijken gewoon in verschillende richtingen, omdat ze de vorm van brede haakjes hebben gekregen. De belettering is zwart en op een witte achtergrond, waardoor het meteen in het oog springt.

1969 — 1993

Dodge Trucks Logo 1969-1993

Na het herontwerp werd het logo opgesplitst in drie delen. De bovenste rechthoek toont een vijfhoek met een smalle ster in het midden. Elk van zijn stralen rust tegen een aparte hoek. Hieronder, op dezelfde zwarte achtergrond, staat de volledige naam van het bedrijf — «Dodge Trucks». De letters zijn gestencild, vetgedrukt, naar boven uitgebreid en hebben geen schreven. Tussen de zwarte rechthoeken is wit. Het bevat de aanduiding van het handelsmerk in een verkorte vorm — gewoon «Dodge». Deze symbolen zijn breder dan de vorige en worden gekenmerkt door een vierkante vorm en de inscriptie bestaat uit een combinatie van hoofdletters en kleine letters.

1993 — 2009

Dodge Ram Logo 1993-2009

Tijdens het werken aan de tweede en derde generatie Ram Trucks, veranderde het autobedrijf zowel het embleem als de naam en werd de Dodge Ram. Hoewel dat in feite de naam was van de auto’s die in 1981 werden uitgebracht. Dit waren de verbeterde Ram en Power Ram die de Dodge D-serie vervingen. Het merk kreeg zijn oorspronkelijke naam ter ere van de versiering op de motorkap. De eerste afdruk van de kop van een ram met taaie hoorns verscheen in de jaren dertig op Dodge-auto’s. Het dier staat rechtop en kijkt dreigend van onder zijn wenkbrauwen, brede hoorns naar voren gericht. Bovendien is het beeld van een ram dubbel: de ene is rood (uitwendig), de andere is wit (inwendig) en komt uit de negatieve ruimte. Onderaan staat het woord «Ram» in kolomletters.

2009 — heden

Ram Logo 2009

Met behoud van de stijl van de belettering hebben de ontwerpers het grafische gedeelte volledig opnieuw ontworpen. Ze verlieten het schild en het beeld van de ram, maar veranderden hun ontwerp. Nu, vanuit de motorkap van een Ram Trucks-auto, kijkt een driedimensionale kop van een chroomkleur met gradiëntovergangen van lichtgrijs naar lood naar anderen. Een professionele combinatie van schaduwen en hooglichten zorgt voor een 3D-effect. Tegelijkertijd zijn ze niet chaotisch verspreid, maar gestructureerd (zelfs gespiegeld). De kop en hoorns vullen de gehele binnenruimte van het gemetalliseerde schild met een volumetrisch frame.

Logo lettertype en kleuren

Dodge Ram Logo

De evolutie van de identiteit van Ram Trucks is parallel gegaan met de ontwikkeling van het bedrijf en de ontwikkeling van voertuigen. In de belangrijkste fasen kreeg het logo nog een update om merkvoertuigen te verfraaien met verbeterde kenmerken. Het is vermeldenswaard dat het symbool is gegroeid van eenvoudig naar complex, en dit is niet kenmerkend voor alle handelsmerken, aangezien er de laatste jaren een tendens naar vereenvoudiging is geweest.

Logo Dodge Ram

Optiflare is gekozen voor het moderne logo van de pick-up fabrikant, met gedrongen, brede schreefloze letters. De lijnen van de tekens zijn glad, vet en gelijkmatig. Het signature palette bestaat uit een klassieke combinatie van zwart en wit. De versie uit 1993 heeft ook rood.