Dodge Logo

Dodge LogoHet automerk Dodge is vernoemd naar de broers Horace en John Dodge. Ze begonnen met de productie van fietsen, waarvoor ze in 1899 een eigen fabriek openden. Daarna moesten ze overschakelen op serieproductie van componenten voor Ford, omdat het meer winst opleverde. De eerste auto van het merk Dodge Brothers verscheen in 1914 en werd al snel populair. Zes jaar later stierven Horace en John als gevolg van de Spaanse grieppandemie, en hun familieleden verkochten het bedrijf. Sinds 1928 is het bedrijf eigendom van de Chrysler Corporation.

Betekenis en geschiedenis

Dodge Logo Geschiedenis

Het merk Dodge had veel verschillende logo’s. Ze werden gebruikt op de radiatorroosters en veranderden afhankelijk van het automodel. In de afgelopen honderd jaar zijn veel iconen verleden tijd. Deze omvatten bijvoorbeeld het familiewapen van de Dodge, dat voor het eerst op de motorkap van een sedan verscheen in 1946. En de meest populaire van de oude symbolen — het hoofd van een berggeit — werd gemaakt op basis van de motorkapmascotte van 1951 Nu heeft het bedrijf echter het traditionele ontwerp verlaten en een keuze gemaakt voor een eenvoudig woordmerk.

1910 — 1914

Dodge Logo 1910-1914

Het originele logo zag eruit als een rond autodetail. Binnenin was een monogram van de letters «D» en «B», die de naam van de Dodge Brothers vertegenwoordigden.

1914 — 1928

Dodge Logo 1914-1928

In 1914 begon het bedrijf met de massaproductie van personenauto’s, dus schakelde het over op een nieuw embleem. Het belangrijkste element is een zespuntige ster gemaakt van twee elkaar kruisende driehoeken. De geometrische figuur speelde zich af tegen de achtergrond van de wereldbol, die de wereldwijde bekendheid van Dodge moest laten zien. De kaart was omgeven door een zwarte ring met de tekst DODGE BROTHERS MOTOR VOHICLES. In het midden van de ster is een aangepast «DB» -monogram geplaatst.

1928 — 1955

Dodge Logo 1928-1955

Toen het woord «Brothers» werd geschrapt uit de namen van vrachtwagens en auto’s, kreeg het bedrijf een logo met het zwarte «DODGE» -opschrift. De ontwerpers gebruikten een vet rechthoekig lettertype met afgeronde zijkanten.

1955 — 1962

Dodge Logo 1955-1962

In 1955 maakte de Forward Look zijn debuut. Tegelijkertijd zag de wereld het nieuwe Dodge-embleem, dat werd ontwikkeld door Virgil Exner. Het waren twee veelkleurige boemerangs (zwart en rood) die over elkaar heen waren geplaatst. Ze stonden symbool voor ontwikkeling, beweging en technologische vooruitgang. Tot op zekere hoogte werd de badge geassocieerd met raketvoortstuwingssystemen omdat de Chrysler Corporation raketten produceerde voor het ruimteprogramma.

1962 — 1968

Dodge Logo 1962-1968

De eerste Custom 880- en Polara 500-auto’s, geproduceerd in 1962, hadden het Fratzog-logo met een gestileerde driehoekige vorm. Het symbool zag eruit als drie op elkaar gestapelde pijlpunten die in verschillende richtingen wezen. De ontwerper die het ontwerp heeft gemaakt, wilde zelfs het midden van de naaf en het stuur weergeven. En hij bedacht de naam Fratzog zelf op verzoek van het management, en het zegt niets.

1964 — 1993

Dodge Logo 1964-1993

Sinds enkele decennia wordt een rood woordmerk in vet en cursief gedrukt. Het lettertype leek op Plymouth. De gematigde helling bracht snelheid over.

1969 — 1993

Dodge Logo 1969-1993

Het Pentastar-embleem werd aan de inscriptie toegevoegd: een vijfhoekige figuur met een smalle vijfpuntige ster in het midden. Het is speciaal voor Chrysler ontwikkeld door de studio Lippincott & Marguiles. Alleen Chrysler had dit symbool in blauw, terwijl Dodge het in rood had.

1993 — 2010

Dodge Logo 1993-2010

In 1993 begon het bedrijf het logo van de ramskop te gebruiken. Het was een interpretatie van het oude Dodge-embleem: de springrammascotte verscheen in 1932 op auto’s en in 1951 bleef alleen het hoofd ervan over. Toen vergaten ze hem een ​​hele tijd. Toen het klassieke symbool terugkeerde, schilderden de ontwerpers een langhoornige argali af in een wit schild met een rode omtrek, en plaatsten ze een zwarte «DODGE» -belettering onderaan.

2010 — heden

Dodge Logo 2010-vandaag

In 2010 heeft Chrysler de Ram-lijn van vrachtwagens ondergebracht in een apart bedrijf en het het logo van de ramkop gegeven. Voor Dodge heeft reclamebureau Wieden & Kennedy een nieuw bord ontwikkeld: een zilveren belettering met aan het eind twee rode diagonale strepen. Dubbele schuine lijnen symboliseerden wendbaarheid en snelheid, en verpersoonlijkten het sportieve karakter van het merk.

Logo lettertype en kleuren

Dodge Logo

Het meest besproken Dodge-embleem is de zespuntige ster uit 1914. Er zijn veel versies waarom Horace en John voor dit specifieke symbool kozen. Volgens een legende gebruikten de eigenaren van het merk het joodse Davidster-teken om hun rivaal, de antisemiet Henry Ford, boos te maken. Andere bronnen beweren dat ze bevriend waren met Ford en niet van plan waren hem boos te maken. Bovendien waren de broeders niet erg religieus en bezochten ze de presbyteriaanse kerk.

Er gingen ook geruchten dat de oprichters van het bedrijf geld hadden geleend van Joodse bankiers, waardoor ze gedwongen werden het op het Davidster-logo te zetten. Maar autofabrikant Dodge Brothers heeft nooit leningen afgesloten. Volgens andere aannames vertegenwoordigde het hexagram Salomo’s zegel en personifieerde het de unie van broers. In dit geval stond de zwarte driehoek voor het lichaam en de witte voor de ziel.

Logo Dodge

Volgens Chrysler bestond de hex-ster uit twee Griekse letters delta, die symbool stonden voor technische uitmuntendheid. En sommigen beweerden dat het was gekopieerd van een politiebadge van Dodge City, omdat Horace Dodge graag communiceerde met de plaatselijke politie. Hoe dan ook, Horace en John zijn er tijdens hun leven niet in geslaagd om een ​​van de versies te bevestigen of te ontkennen.

De makers van het eigenlijke logo gebruikten een op maat gemaakt vetvrij schreefloos voor de bedrijfsnaam. De hoofdkleuren zijn rood, wit en grijs in verschillende tinten.