Dodge Demon Logo

Dodge Demon Logo

Dodge Demon is een superkrachtige muscle car van het Amerikaanse autobedrijf Chrysler. Het werd in het voorjaar van 2017 gepresenteerd op de New York Auto Show, hoewel het niet de eerste keer was dat het verscheen: het mislukte prototype werd in 1971 uitgebracht. Het is nu een limited edition wide-body Challenger SRT Hellcat die na 2018 is uitgefaseerd. De fabrikant heeft slechts 3.300 eenheden op de markt gebracht en probeert nu de duivelse turbocharged auto te reïncarneren in zijn tegenhanger — de Hellcat Redeye.

Betekenis en geschiedenis

Dodge Demon Logo Geschiedenis

Deze auto is gekomen en gegaan. Zo spreken ze over haar in het buitenland, want het begon allemaal in 1971 en eindigde letterlijk in 1972. De allereerste Dodge Demon is een aangepaste Dodge Dart gebaseerd op het Plymouth Duster-platform. Die auto heette Chrysler LLC en behoorde tot de Dodge-reeks. De debuutversie kwam uit in een batch van 11.000 stuks en werd aangeboden in twee versies: een 6-cilinder met vooringenomenheid en een 8-cilinder. Het motorvermogen was ook een keuze: 198 of 318 kubieke inch. Veranderde de stijl en kleur van het lichaam. Maar dat jaar werden de eisen voor uitlaatgassen geüpdatet, dus de «vulling» van de auto moest opnieuw worden gedaan.

En toch was het niet dezelfde Demon. De fabrikant verkocht enkele honderden eenheden en annuleerde het project voor vijfenveertig jaar. In 2017 besloot hij de «demon» terug op de weg te brengen, omdat het bedrijf over moderne technologieën beschikte die het mogelijk maakten om een ​​»juiste» maar krachtige motor te maken. Als resultaat betrad een opnieuw ontworpen muscle car de arena: een motor met 840 pk, een inhoud van 6,2 liter, 8 cilinders, turbolader, 770 Nm koppel. Het werd in veel opzichten zelfs de meest voorkomende onder de seriemerken: superkrachtig, ultrasnel, met een snelle start in 2,3 seconden en een ruk van een kwart mijl in 9,65 seconden. Over het algemeen werd het vanwege deze kenmerken verboden. Nog een keer. NHRA veto uit vanwege de duivels hoge snelheid.

Logo Dodge Demon

En toch heeft de Dodge Demon de hoogste g-kracht en kan hij op het achterwiel rijden. Het aantal geproduceerde 3 300 exemplaren van de auto was echter beperkt tot dit aantal. Het spel bleek beperkt te zijn en de sportwagen verliet opnieuw het toneel van de scene van het muscle car-transport. Nu kijkt zijn pakkende logo sarcastisch naar anderen, niet alleen vanuit het lichaam, maar ook vanuit elk deel van de auto, omdat de fabrikant een verdomd zwarte vlek op bijna alle elementen heeft gezet. Al wilde de serie aanvankelijk Dodge Beaver heten. Het woord bleek echter niet in alle landen te licht en correct.

De allereerste versie van de auto was versierd met een logo in anime-stijl: een miniatuur rode duivel die tussen gele letters staat. Hij glimlachte sluw en hield in zijn handen een drietand, die de kleine letter «m» verving in het woord «demon». Dus de ontwerper Keven Carter, die betrokken was bij de revival van het embleem in 2017-2018, baseerde zich ook op het cartoonbeeld en bood veel schetsen met dit personage aan. Maar bij de presentatie verwierpen experts van Dodge Studio zijn versie. Ze vroegen om een ​​duivelser visuele identiteitsteken — eng, zoals de Hellcat-symboliek.

Als gevolg hiervan verwijderde de auteur het lichaam en gebruikte alleen het hoofd, met de nadruk op de demonische gezichtsuitdrukking. De zwarte contourlijnen die Satan vormen, passen precies zoals ze er onheilspellend uitzien tegen de rode achtergrond. Mark Trostle (hoofd ontwerp voor Dodge en SRT) zei dat ze het embleem uit 50 opties hadden gekozen. Daarna markeerden ze bijna elk detail van de romp en het interieur ermee: het zit letterlijk op alles — van de torpedo tot de vleugel. En dat niet alleen: het logo wordt zelfs gebruikt om extra uitrusting aan te duiden, die de eigenaren voor slechts één dollar konden krijgen. Dus benadrukte de fabrikant het duivelse karakter van alles wat met de auto van het merk Dodge Demon te maken heeft.

Logo lettertype en kleuren

Dodge Demon Logo

Het embleem bevat geen tekst — alleen het hoofd van een grijnzende duivel met scherpe hoorns. Het officiële palet is ook beperkt en bevat natuurlijk een geweldig zwart, dat er intimiderend uitziet tegen de achtergrond van een rode muscle car.