DMC Logo

DeLorean (DMC) Logo

In de best scorende film van 1985, Back to the Future, bouwde een geniale wetenschapper een DeLorean-auto om in een tijdmachine. Maar het bedrijf DMC, dat dit model produceert, ging drie jaar voor de release van de film failliet. Het gebeurde zo dat de maker, John Zachary DeLorean, in conflict was met de leiding van de General Motors Company. Onder invloed van sterke en invloedrijke concurrenten werd de zakenman beschuldigd van drugshandel. Als gevolg daarvan besteedde hij al het geld aan rechtszaken. Tegen de tijd dat John zijn onschuld bewees, had hij niets meer en moest hij de productie van auto’s stopzetten.

Betekenis en geschiedenis

DeLorean DMC Logo Geschiedenis

DeLorean Motor Company slaagde erin om slechts één model van een sportwagen uit te brengen in 8.550 exemplaren. Het eerste exemplaar verscheen in 1975. In 1982 verloor de eigenaar van het bedrijf de steun van investeerders, omdat er een zaak tegen hem werd verzonnen, en verloor toen de autohandel volledig. General Motors deed wat het wilde: het nam wraak op zijn voormalige werknemer voor het onthullende boek.

Het originele bedrijfslogo bestond uit slechts drie letters: «DMC». Het werd samen met onderdelen gekocht toen Stephen Wynne besloot het iconische merk nieuw leven in te blazen. Het nieuwe merk DeLorean heeft niets te maken met het oude, afgezien van hun gemeenschappelijke naam en elementen van visuele identiteit.

1975 — 1982

DeLorean Motor Company Logo 1975-1982

De eerste merknaam is ontworpen door Phil Gibbon, een kunstenaar uit de Engelse stad Brighton. Hij gebruikte de gestileerde afkorting «DMC» om het symmetrisch te maken. De letter «D» zag eruit als een gespiegelde «C» omdat er geen verticale lijn aan de rechterkant was. De «M» had op zijn beurt de vorm van een omgekeerde «E».

De inspiratie voor het logo was het uiterlijk van de auto’s. Bijzondere aandacht werd gevestigd op de vleugeldeuren die naar boven opengingen. Ze moesten worden nagebootst door de «D» en «C» aan de zijkanten. Om de technische vooruitgang te laten zien, maakte Phil Gibbon het ontwerp driedimensionaal. Om dit te doen, vulde hij de afbeelding aan met een zilverachtig verloop en dunne grijze contouren.

Er was ook een alternatieve versie van het symbool — met het opschrift «DELOREAN». Het gebruikte hetzelfde ongebruikelijke lettertype als het hoofdlogo. De bedrijfsnaam bestond uit witte letters en stond in een zwarte rechthoek. Dergelijke grafische aanduidingen waren typerend voor de stijl van de jaren zeventig.

1995 — 2008

DeLorean Motor Company Logo 1995-2008

In 1995 blies Stephen Wynne een lang vergeten automerk nieuw leven in. Hij kocht het DMC-logo om het nieuwe bedrijf te associëren met het oude, ook al zijn het twee niet-verwante organisaties. De herwerkte afkorting is volledig zwart geworden en heeft zijn volume verloren. Onderaan verscheen een extra inscriptie «DELOREAN MOTOR COMPANY». Het gebruikte een dun hoofdlettertype zonder schreef.

2008 — heden

DeLorean Motor Company Logo 2008-vandaag

Het klassieke zilveren palet maakte in 2008 een comeback met een driedimensionaal effect. De letter «M» is iets lichter dan de andere. In de moderne versie worden de zwarte contouren aangevuld met dezelfde donkere schaduwen. Witte ruimtes zijn breder dan normaal, waardoor de afkorting gemakkelijker te lezen en eleganter is. Hieronder staat, zoals eerder, de volledige naam van de fabrikant. Het lettertype is grotendeels ongewijzigd gebleven, maar de belettering is nu wit en heeft een dunne zwarte omtrek.

De 2D-printversie bevat het zwarte woord «DMC». Elke letter is omgeven door twee lijnen — wit en zwart. Het buitenframe is op de hoeken onderbroken, waardoor een visueel effect van volume ontstaat.

Logo lettertype en kleuren

DeLorean (DMC) Logo

Toen John DeLorean besloot zijn droomauto te creëren, dacht hij niet lang na over het kiezen van een badge voor de radiatorgrille en gebruikte hij de afgekorte naam van het bedrijf — DMC. Deze afkorting is het belangrijkste onderscheidende symbool van DeLorean Motor Company gebleven. Door de ontbrekende streep van de letter «D» is de inscriptie een perfect palindroom, omdat er van links naar rechts hetzelfde wordt gelezen en omgekeerd. Om de visuele harmonie te benadrukken, maakten de ontwerpers het embleem driedimensionaal door contrasterende lijnen (zilver en wit) langs de randen toe te voegen. Het feit dat «D», «M» en «C» in verschillende richtingen zijn gericht, getuigt van de oriëntatie van het merk op alle delen van de wereld, het mondiale karakter en de wens om buitenlandse markten buiten de Verenigde Staten te betreden.

De huidige DeLorean Company (DMC), die historisch gezien geen verband houdt met zijn voorganger, gebruikt het Zapf Huminist-lettertype, ook bekend als Bitstream Optima, voor zijn logo. En op basis van het afkortingspictogram is het lettertype Rustproof Body ontwikkeld.

Logo DeLorean (DMC)

Zwart, wit, zilver en grijs in verschillende tinten vormen de basis van het kleurenschema. Ze zijn zo gecombineerd dat het embleem metaalachtig en driedimensionaal lijkt.