Disney Junior werd in 2012 in de Verenigde Staten gelanceerd. Daarvoor was het het gelijknamige programmablok dat op Disney Channel werd uitgezonden en bedoeld was voor kleuters. De inhoud bleek erg populair vanwege de grote doelgroep, dus werd het opgesplitst in een onafhankelijk betaaltelevisienetwerk. En het eerder gecreëerde merk Playhouse Disney is naar de achtergrond verdwenen.
Betekenis en geschiedenis
In 1997 werd het Disney Channel Preschool Block gelanceerd — een reeks televisieprogramma’s gericht op het onderwijzen van kinderen van 2 tot 7 jaar oud. In 1999 veranderden de eigenaren de merknaam en hernoemden ze het ochtendtekenfilmblok Playhouse Disney. In deze vorm bestond het tot 2011, totdat het werd vervangen door Disney Junior, dat later een aparte tv-zender werd. Al die tijd zijn niet alleen concepten veranderd, maar ook logo’s, want elk merk heeft zijn eigen identiteit.
1999 — 2001
Toen het Disney Channel Preschool Block Playhouse Disney werd, werd dit onmiddellijk weerspiegeld in het logo. Ontwerpers combineerden de belangrijkste visuele symbolen van het merk: Winnie-the-Pooh en Mickey Mouse-oren. In de tv was een wuivende beer afgebeeld met een pot honing onder zijn arm. Hij paste niet helemaal op het scherm, dus keek zijn hoofd naar buiten. En eroverheen stond het gele woord «Disney», waarvoor een zakelijk lettertype werd gebruikt.
De zwarte kast van de tv had een afwijkende vorm: aan de bovenkant was hij versierd met twee cirkels die de oren van Mickey Mouse voorstelden. En nog hoger was het opschrift «speelhuis», geplaatst in een gele langwerpige wolk. Elke letter was in een andere kleur geschilderd: «p», «y» en «u» in blauw, «l» en «h» in paars, «a» en «s» in karmozijnrood, «o» en «e» — in lichtgroen. Het gekozen schreefloze lettertype heette Jacoby Black. Een kleurrijk logo met een tv en een stripfiguur drukt het concept van het merk het beste uit. Dit was de verdienste van Beehive, die geanimeerde graphics ontwikkelde.
2000 — 2011
In de vroege jaren 2000 Bijenkorfspecialisten hebben nieuwe grafische borden gemaakt voor Playhouse Disney. Ze vereenvoudigden het oude logo door de Winnie-de-Pooh TV te verwijderen. De overige woorden «speelhuis» en «Disney» werden gecombineerd in een vormeloze gele wolk omlijnd in groen. De lettertypen zijn niet veranderd: de naam van de versnellingsbak, zoals voorheen, gebruikte de Jacoby Black grotesk, en het woord «Disney» bestond uit individuele glyphs. In plaats daarvan besloten de ontwerpers te experimenteren met het kleurenschema en de tweede lijn opnieuw te schilderen in een felrode tint. De rest van de kleuren raakten ook verzadigd, terwijl de schaduwen rond de letters verdwenen.
2001 — 2003
In 2001 werd het programmeerblok omgedoopt tot Playhouse Disney Channel. De eigenaren van het nieuwe merk wendden zich opnieuw tot Beehive voor hulp bij een herontwerp van het logo. De ontwikkelaars besloten om het iconische icoon dat in 1999 verscheen terug te brengen. Maar ze verwijderden de afbeelding van Winnie-de-Pooh en vervingen het door een blauw scherm met concentrische cirkels en de al bekende gele «Disney»-inscriptie. Het verloop creëerde een gevoel van diepte. Het zwarte lichaam van de tv met Mickey Mouse-oren leek ook driedimensionaal vanwege de witte highlights.
De gele vormeloze wolk met het woord «speelhuisje» bleef op zijn plaats. De ontwerpers hebben het een beetje lichter gemaakt en het Jacoby Black-lettertype behouden. Maar er waren nog steeds veranderingen: helemaal onderaan, onder de tv, verscheen een zwarte inscriptie «CHANNEL». Hiervoor werd een vet lettertype met afgeronde hoeken gebruikt — het groteske Helvetica Rounded.
2002 — 2011
Drie ontwerpbureaus werkten tegelijk aan het vernieuwde Playhouse Disney-logo: Primal Screen, CASquare en Beehive. Specialisten creëerden samen een revolutionair concept waarin geen plaats was voor een tv of een abstracte wolk. Het verbeterde visuele teken bevatte een geel Mickey Mouse-hoofd dat uit de linkerbenedenhoek gluurde. De bovenranden van de oren waren omlijnd in oranje halve bogen en het hele silhouet was in een paarse omlijsting.
Binnen de grote cirkel waren twee inscripties: «playhouse» en «Disney». Het eerste woord bleef veelkleurig, maar de letters kregen lichte highlights en brede schaduwen met een verloop. Hierdoor leek het Jacoby Black-lettertype driedimensionaal.
2010 — 2011
Na nog een herontwerp is het logo uitgebreid. Het linkeroor van Mickey Mouse, dat voorheen niet «in het frame» paste, werd in de volledige ongesneden versie afgebeeld. Dit werd bereikt door een basis toe te voegen in de vorm van een gele rechthoek met afgeronde hoeken. De nieuwe geometrische figuur bracht niet alleen de verhoudingen in evenwicht, maar deed ook denken aan het klassieke Playhouse Disney-embleem, waar een groot tv-scherm stond.
2011 — heden
Disney Junior debuteerde in 2011. Het volgde Playhouse Disney op, nam de zendtijd over en erfde verschillende oudere series. Het opnieuw gelanceerde blok kreeg een nieuwe afbeelding gemaakt door We Are Royale. Van het vorige ontwerp is niets meer over.
Het zwarte woord «Disney» staat bovenaan. Het ziet er traditioneel uit als het embleem van het bedrijf met dezelfde naam. De tweede regel wordt ingenomen door het rode opschrift «Junior». Futura Extra Bold markeerde het einde van het Jacoby Black-tijdperk. De letters zijn erg massief en dicht bij elkaar, zodat er geen intervallen tussen zijn. Onregelmatige contouren creëren een 3D-effect. Maar het meest opvallende element is de «i», gestileerd als Mickey Mouse. De stip wordt vervangen door het zwarte silhouet van het hoofd van het personage en de horizontale balk vertegenwoordigt het lichaam van het personage. Het is verdeeld in twee kleurblokken: een zwarte bovenkant en een rode onderkant met gele «knopen».
2020 – heden
In 2020 heeft We Are Royale het logo geüpdatet met een verloop op het hoofd van Mickey Mouse. Bovendien verscheen er een uitgesproken overgang van tinten bij het woord «Junior», waarvoor de ontwerpers de zijranden iets moesten verlichten. De driedimensionaliteit van de letters wordt benadrukt door grijze schaduwen die zich onderaan in een hellend vlak bevinden. Hierdoor lijkt het alsof de inscriptie niet in de ruimte hangt, maar op een plat wit vlak staat.
Logo lettertype en kleuren
De transformatie van het Disney Junior-programmablok naar de gelijknamige tv-zender had geen enkele invloed op zijn identiteit. Het tekstlogo uit 2011 is behouden omdat het er stijlvol en modern uitziet. En de Mickey Mouse “i” past perfect in het Disney-concept. Dit karakter is het gezicht van het merk en vertegenwoordigt het op alle niveaus. Het spelontwerp van het embleem is ontworpen voor kinderen onder de 8 jaar. 3D-graphics worden voor hetzelfde doel gebruikt, omdat de jongere generatie van vandaag de voorkeur geeft aan 3D-cartoons.
Het woord «Disney» is ontworpen in een huisstijl met individuele symbolen. En voor Junior werd een aangepaste versie van het lettertype Futura Extra Bold genomen. De ontwerpers hebben extra facetten aan de letters toegevoegd om ze volumineuzer te maken.
Het rood-zwarte palet past bij de kleuren van Mickey Mouse. Misschien is het daarom gekozen, omdat de letter «i» gestileerd is als een klassiek stripfiguur. Ze heeft zelfs gele vlekken in de vorm van stippen-knopen. Grijs is de enige kleur die zich onderscheidt van het concept. Het wordt gebruikt voor schaduwen onder aan een woord.