The Walt Disney Company heeft een eigen tv-zender. Het heet Disney Channel. De doelgroep zijn kinderen en jongeren. Sinds 1986 wordt er 24 uur per dag uitgezonden en daarvoor duurde de uitzending 16-18 uur. In de beginjaren waren er alleen tekenfilms in het programmeerraster, maar daarna breidde de inhoud zich uit: comedyseries, musicals, speelfilms en vermakelijke tv-programma’s voor familieweergave werden eraan toegevoegd.
Betekenis en geschiedenis
De primaire doelgroep van Disney Channel zijn kinderen en adolescenten van 9 tot 16 jaar. Bovendien is het publiek erg dynamisch: zodra de ene generatie opgroeit, komt er meteen een andere voor in de plaats. In zulke onstabiele omstandigheden moet het kanaal zich voortdurend aanpassen aan nieuwe kijkers. Dit proces omvat een constante verandering van het logo om gelijke tred te houden met de huidige trends. De evolutie van identiteit kan zelfs in kleinigheden worden getraceerd, zoals de overgang van eenvoudige 2D-graphics naar 3D-ontwerp. Dienovereenkomstig is het eerste teken helemaal niet zoals het laatste.
1983 — 1986
Toen Disney Channel op de nationale televisie kwam, werd alleen een animatieserie uitgezonden met de naam Good Morning, Mickey! en zend het uit van ‘s morgens tot ‘s avonds. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn debuutembleem de contouren van het hoofd van Mickey Mouse verbeeldt: één grote witte cirkel met twee kleine cirkels-oren. Het onmiskenbare silhouet wordt gevormd door negatieve ruimte gecreëerd door intermitterende turquoise horizontale lijnen. Tegelijkertijd vormen de parallelle strepen een geometrische figuur in de vorm van een rechthoek met afgeronde zijden — in feite het tv-scherm van die tijd.
Minimalistisch design, tv-imitatie en het meest populaire karakter van de Walt Disney Company zijn het beste dat de ontwerpers konden combineren. Vanwege de kenmerkende structuur heeft het logo de bijnaam Line Television Cube gekregen. De kanaalnaam met het artikel «THE» staat onderaan het geïmproviseerde scherm. Het is geschreven in het lettertype Handel Gothic.
1986 — 1997
Het debuutembleem was zo succesvol dat de eigenaren van Disney Channel besloten om er slechts een paar details in te verwerken. Ten eerste zijn de verhoudingen van de horizontale lijnen veranderd: ze zijn dikker geworden, terwijl de afstand ertussen kleiner is geworden. Ten tweede is het hoofd van Mickey Mouse een beetje opgeschoven en hebben de oren een ovale vorm gekregen. Ten derde gebruikten de ontwerpers twee nieuwe lettertypen: het merk Walt Disney Script voor het middelste woord en Times New Roman voor het artikel en Channel. De kleur van het logo is zwart — universeel voor elke lichte achtergrond.
1997 — 2002
Het eerste wereldwijde herontwerp vond plaats in 1997 met input van English & Pockett, Cuppa Coffee Studios en Lee Hunt Associates. De verandering in identiteit markeerde de overgang van de zender naar een basispakket voor kabel-tv.
Het embleem van die tijd is ontworpen voor kinderen, omdat het een volledige Mickey Mouse voorstelt. Het personage ziet er hetzelfde uit als in de tekenfilms: hij draagt een rode korte broek met twee witte knopen en grote gele schoenen. Hij staat vrolijk lachend op en steekt zijn handen op. Tegelijkertijd zit de antropomorfe muis in de tv met dezelfde ronde oren als de hare. In de geanimeerde versie (op de screensavers) danst ze vrolijk.
Het blauw-blauwe scherm trekt de aandacht met zijn concentrische cirkelpatroon. In het midden staat het witte woord «Disney» en onderaan staat het zwarte «CHANNEL». Het lettertype van laatstgenoemde is gelijkaardig aan Helvetica Rounded en Triplex Sans Extra Bold.
1999 — 2002
In 1999 hebben ontwerpers van Tenth Annual Industries en Colossal Pictures het bestaande logo opnieuw ontworpen. Ze verwijderden de Mickey Mouse, die het scherm blokkeerde, en met behulp van highlights maakten ze een convex hypnotiserend patroon van ringen. Het witte ‘Disney’-woord in het midden werd geel en de zwarte tv-kast kreeg een ongelijke blauwpaarse kleur. Alleen het opschrift «CHANNEL» onderaan is niet veranderd. Dit 3D-logo staat bekend als de Mickey Shaped Trinitron.
2002 — 2014
De branding van Disney Channel uit 2002 ziet er strakker uit dan eerdere versies. We kunnen stellen dat de ontwerpers zijn teruggekeerd naar de oorspronkelijke stijl, want de basis van het beeld is het witte silhouet van het hoofd van Mickey Mouse. Alleen nu is dit element licht hellend en omlijnd langs de contour met een ononderbroken blauwe lijn, waarvan de dikte voortdurend verandert. De vorm heeft ook een asymmetrie: het rechteroor is iets kleiner dan het linker. De ontwikkelaars van dit ontwerp zijn PMcD Design, CA Square en Razorfish.
De kanaalnaam is gecentreerd. Het is zwart en ziet er bijna hetzelfde uit als op eerdere logo’s, hoewel het lettertype van het woord «CHANNEL» nieuwe functies heeft gekregen. De letters zijn eleganter geworden door de vernauwing van sommige lijnen. De typografie maakt gebruik van FFGothic (2002-2007), Placard Bold Condensed, Helvetica Rounded en het traditionele Walt Disney Script.
2010 — 2014
In 2010 werd het embleem opnieuw ontworpen. De nieuwe versie heet de Mouse Shaped iPhone App omdat de ontwerpers het silhouet van het hoofd van Mickey Mouse in een lichtblauw vierkant kader met afgeronde hoeken hebben geplaatst. Het pictogram ziet eruit alsof het een tv-scherm is. Bovendien kan de kijker alleen het bovenste deel van het hoofd van het personage zien — met onevenredige oren en een zwarte inscriptie «Disney CHANNEL».
2014 — 2017
In 2014 werkte het interne ontwerpteam van Disney samen met United Senses en BDA Creative om een volledig nieuw logo-concept te ontwikkelen. Ze hebben het vierkante frame verwijderd en de oren van Mickey Mouse kleiner gemaakt. De naam van het kanaal verscheen op de voorgrond en in een ongebruikelijke stilering: het eerste woord (hierboven) is geschreven in het bedrijfslettertype en het tweede (hieronder) — met Placard Bold Condensed. Het palet bleef blauw-wit, maar er ontstond een verloop. Lichte letters steken goed af tegen een donkere achtergrond. Het meest opvallend is de stip boven de «i», die lijkt op het hoofd van Mickey Mouse.
2017 — 2019
Speciaal voor de première van de Rapunzel’s Tangled Adventure-serie heeft de zender zijn logo enigszins gewijzigd. Het werd tweedimensionaal omdat de ontwerpers het verloop verwijderden en de basis effen blauw maakten.
2019 — heden
Het minimalisme duurde niet lang: in 2019 kreeg het Disney Channel-logo een extra blauwgroene tint. Hij schilderde het onderste deel van het eerste woord en er is een geleidelijke overgang naar de witte bovenkant van de letters. De maker van deze en de vorige versie is MakinÉ Studios.
Logo lettertype en kleuren
Het moderne symbool combineert de herkenbare vorm van het Mickey Mouse-hoofd en de gestileerde Walt Disney-handtekening. Dit zijn de belangrijkste elementen van de erfenis van het kanaal en het bedrijf dat het bezit. Het is ook opmerkelijk dat de ontwerpers besloten het pad van vereenvoudiging niet te volgen: ze maakten het embleem ingewikkeld ondanks het modieuze minimalisme.
Aangezien het gehele logo uit belettering bestaat, wordt er veel aandacht besteed aan typografie. Voor het eerste woord werd het eigen Walt Disney Script-lettertype gebruikt, gebaseerd op de Walt Disney-handtekening, en voor het tweede het niet minder originele Placard Bold Condensed, dat eruitziet als een handgeschreven. De hoofdkleuren zijn wit, maar ook blauw en turkoois in verschillende tinten.