Discovery Logo

Discovery Channel Logo

Discovery is een Amerikaans mediabedrijf dat eigenaar is van Discovery Channel met dezelfde naam en een aantal andere populaire merken, waaronder Eurosport, Travel Channel, Animal Planet en Food Network. De uitzendingen worden uitgevoerd in enkele tientallen talen, omdat de inhoud is ontworpen voor kijkers uit meer dan 200 landen. Discovery Channel verscheen voor het eerst op de schermen in 1985. Aanvankelijk was het niet de klok rond: de uitzending duurde van drie uur ‘s middags tot drie uur’ s nachts. Later werd het overgezet naar een 24-uurs formaat. Het debuutprogramma was Iceberg Alley — een documentairecyclus over dieren in het wild.

Betekenis en geschiedenis

Discovery Logo Geschiedenis

Het eerste bedrijf dat verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van het kanaal was Cable Educational Network Inc. Ze identificeerde onmiddellijk de belangrijkste richting van Discovery en beperkte het tot het tonen van educatieve programma’s. Films over geschiedenis, wetenschap, flora en fauna waren aanvankelijk alleen beschikbaar voor inwoners van de VS. Internationale uitzendingen begonnen in 1989. Het breidde zich zeer snel uit omdat niemand eerder zulke educatieve en amusementsprogramma’s had gezien.

Discovery Channel-inhoud was uniek. Het was anders dan alles wat op tv werd getoond, dus het vond een enorme vraag onder kijkers uit verschillende landen. In het nieuwe millennium besloten de eigenaren het concept een beetje te veranderen. Ze verhoogden het volume van programma’s die verband hielden met de moderne realiteit en concentreerden zich op het populair-wetenschappelijke genre. Hierdoor konden ze hun fanbase verder uitbreiden. De belangrijkste onderwerpen van de programma’s zijn natuur, technologie, geschiedenis, overleven, goudwinning, rampen, reizen en nog veel meer.

Gezien de ongelooflijke populariteit van Discovery Channel, is het logo bij veel mensen bekend. Het veranderde verschillende keren toen het merk zijn imago bijwerkte om kijkers aan te trekken. Maar de algemene structuur is altijd hetzelfde gebleven: een wereldbol gecombineerd met de naam van het kanaal (of geïntegreerd in een enkele «D»). Ook het huidige embleem sluit aan bij dit concept. Het combineert het zwarte woord «Discovery» en de kleine wereldbol die zich in de «D» bevindt.

1985 — 1987

The Discovery Channel Logo 1985-1987

Het eerste logo was een uitzondering op de regel, want in plaats van een planeet was het een kaart van de wereld — meer bepaald een fragment met twee Amerikaanse continenten, Groenland, Afrika en West-Europa. Het had de vorm van een rechthoek met afgeronde zijkanten, die sterk leek op een tv-scherm. Dat dit nog steeds een kaart is, werd gesuggereerd door de getekende parallellen en meridianen.

Links van de afbeelding stond het artikel «THE», en daaronder stonden de woorden «Discovery» en «CHANNEL» (in een kolom). De ontwerpers gebruikten twee versies van het Gill Sans MT-lettertype voor de belettering: Regular en Extra Bold. Het kleurenschema omvatte alleen zwart en wit.

1987 — 1995

The Discovery Channel Logo 1987-1995

Na de herinrichting was alle aandacht gericht op de naam van de zender. Hij kreeg een centrale plaats, met het woord «Discovery» geschreven in het midden van het lettertype Aurora Bold Condensed. «THE» en «CHANNEL» gingen verloren tegen de achtergrond, omdat ze bestonden uit dunne Futura-hoofdletters van klein formaat.

De wereldkaart is verwijderd. Maar hieronder was er nog een hint van de planeet — een kleine zwarte halve cirkel, die gedeeltelijk de «sco» van het opschrift «Discovery» bedekte. Het zou de rijzende zon kunnen zijn, omdat het continenten en oceanen ontbrak. Volgens een andere versie was het het bovenste deel van het legendarische beeld van Homo vitruvianus, gemaakt door de Italiaanse wetenschapper, kunstenaar en uitvinder Leonardo da Vinci.

1995 — 2000

Discovery Channel Logo 1995-2000

In 1995 verdween het artikel «The» uit de naam van de zender, dus moest er een nieuw logo komen. De ontwikkelaars hebben de lettertypen Aurora Bold Condensed en Futura behouden, maar hebben het tweede woord beter zichtbaar gemaakt door het groter en vetter te maken. Naast de typografie is het kleurenschema veranderd: de belettering is voor het eerst paars geworden.

In de linkerbenedenhoek verscheen een wereldbol, die er dankzij computergraphics erg realistisch uitzag. De ontwerpers hebben het reliëf niet gedetailleerd, maar hebben witte wolken afgebeeld die het zicht op het oppervlak blokkeerden. De kleurrijke planeet werd verlicht vanaf de linkerkant, dus viel er een gradiëntschaduw op de rechterkant. Een soortgelijk tintovergangseffect werd gebruikt voor de blauwe horizontale lijn die onder de letters werd getekend.

2000 — 2007

Discovery Channel Logo 2000-2007

In het nieuwe millennium is het woord «Ontdekking» weer zwart geworden. «CHANNEL», op zijn beurt, werd opnieuw wit gekleurd en verplaatst naar de blauwe rechthoek onderaan. Er is gekozen voor een gelijkmatiger en symmetrischer lettertype Helvetica. De globe bleef op zijn plaats, maar de ontwerpers hebben hem iets lichter gemaakt.

2008 — 2009

Discovery Channel Logo 2008-2009

In 2007 bracht het in Boston gevestigde bedrijf Viewpoint Creative belangrijke wijzigingen aan in het logo van de zender. Het klassieke Aurora Bold Condensed-lettertype is vervangen door vetgedrukt Gotham met een zeer smalle letterafstand. En voor het tweede woord werd een dun schreefloos woord gebruikt, met spaties tussen tekens die onevenredig groot waren. De belettering is volledig zwart. De blauwe balk onderaan is verdwenen, dus de wereldbol is verplaatst naar de linkerbenedenhoek van «D».

2009 – 2013

Discovery Channel Logo 2009-2013

Het vorige grafische bord ging maar twee jaar mee. Vervolgens bracht Studio Royale verschillende wijzigingen aan in het logo als onderdeel van een uitgebreid herontwerp van het merk. Ze verbeterde de typografie door lettergrootte en letterafstand in evenwicht te brengen. Bovendien hebben de specialisten de wereldbol opnieuw ontworpen zodat deze lichter is en niet versmelt met de «D». Als resultaat verscheen er een duidelijke scheiding van water en land op het aardoppervlak.

2013 – 2016

Discovery Channel Logo 2013-2016

Hoewel het embleem van Discovery Channel is geëvolueerd, is alleen de «D» met de planeet ervan bewaard gebleven. De letter was zilverkleurig en had een dunne omtrek die dankzij het verloop driedimensionaal leek. En de aarde werd zo gedetailleerd dat continenten, eilanden, groene gebieden met bossen, witte wolken en blauwe watervlakten erop zichtbaar waren.

2016 – 2019

Discovery Channel Logo 2016-2019

De kunstenaars richtten zich op Amerika en vervaagden de bovengrenzen van de wereld. Onder de tweedimensionale zwarte «D» stond hetzelfde woord «Discovery», geschreven in het lettertype Gotham. Alle elementen waren omcirkeld met een grote zwarte ring.

2019 – heden

Discovery Channel Logo 2019

In 2019 ontwikkelde Roger een nieuw statisch kanaalbord. Ze behield alleen de zwarte «Discovery»-inscriptie, koos het circulaire lettertype ervoor en een apart teken in de vorm van een hoofdletter «D» werd geëlimineerd. De wereldbol is nu geïntegreerd in de eerste letter van het woord en vervangt de verticale lijn. De ontwerpers experimenteerden met abstracte en klassieke globes voordat ze tot het definitieve ontwerp kwamen. Ze plaatsten een traditionele kaart in een cirkel, waarop de continenten werden afgebeeld met behulp van negatieve ruimte.

Logo lettertype en kleuren

Discovery Logo

Het onveranderlijke symbool van Discovery Channel is de projectie van de wereldbol. Het weerspiegelt het mondiale karakter van de zender, die in verschillende delen van de wereld wordt uitgezonden. En het is ook een hint naar de thematische focus van inhoud die is gewijd aan dieren in het wild, geschiedenis, wetenschap en alles wat mensen omringt.

Logo Discovery

Het merk Discovery is altijd al herkenbaar geweest aan het schreefloze lettertype. De medewerkers van het Roger-bureau veranderden de tradities niet: ze gebruikten voor het logo een geometrische grotesk uit de LL Circular-familie, gemaakt door typograaf Laurenz Brunner in 2008. Het kleurenschema bleef ook klassiek, omdat de combinatie van zwart en wit kenmerkend was voor de zenders. identiteit sinds 1985.