Daihatsu Logo

Daihatsu Logo

Het Japanse bedrijf Daihatsu is de erfgenaam van de autofabrikant Hatsudoki Seizo Co. Het verscheen in 1951 na een wereldwijde rebranding. Zijn voorganger bestaat al veel langer — sinds 1907. Voorheen was het bedrijf onafhankelijk, maar nu is 100% van de aandelen in handen van Toyota Motor Corporation. Het assortiment veranderde ook: aanvankelijk omvatte het driewielige modellen en pas in 1958 werd het aangevuld met vierwielige voertuigen. Toen ontstond een hele generatie unieke kei-auto’s.

Betekenis en geschiedenis

Daihatsu Logo Geschiedenis

De voorganger van Daihatsu hield zich bezig met de productie van gasmotoren, wat zijn naam bevestigde: «Hatsudoki Seizo» wordt uit het Japans vertaald als «motorfabrikant». Bij het hernoemen van het bedrijf namen de ontwikkelaars de eerste hiëroglief van het woord Osaka (omdat de fabriek zich in deze stad bevindt), maar kozen voor een andere geluidsoptie: «dai» in plaats van «ō». In het Japans kan «dai» worden gebruikt als voorvoegsel voor «groot». De tweede helft van de naam, «hatsu», maakt deel uit van het woord «hatsudoki». De combinatie van twee hiërogliefen gaf een nieuwe combinatie — Daihatsu.

De merknaam werd de basis voor alle logo’s. Ze zijn verbonden door een gemeenschappelijke inscriptie, hoewel de eerste twee versies aanzienlijk in stijl verschillen van de volgende. In 1974 had het autobedrijf een symbool in de vorm van de Engelse letter «D». Hij blijft het meest herkenbare beeld van Daihatsu.

1951 — 1957

Daihatsu Logo 1951-1957

Het eerste logo dat na de rebranding is aangenomen, lijkt helemaal niet op de merknamen van Hatsudoki Seizo Co. De voorganger van Daihatsu gebruikte lange tijd Japanse inscripties en negeerde het Latijnse alfabet. Dit ging door tot het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Maar het is vermeldenswaard dat het lettertype van het woordmerk Daihatsu, dat in 1951 werd gemaakt, is gestileerd als hiërogliefen. De Engelse letters zijn ontworpen in een Aziatische stijl, getuige de vegen penseelstreekachtige lijnen. De rode letters zijn ingesloten in hetzelfde rode elliptische frame met langwerpige randen.

1957 — 1974

Daihatsu Logo 1957-1974

Eind jaren vijftig. er verscheen een nieuw logo met de merknaam. Het woord is nu in een gedrukt cursief lettertype. Alle letters zijn met een hoofdletter, wit en op een rode achtergrond. De inscriptie is gebaseerd op een rechthoekige vorm met gekartelde randen en een driehoekig uitsteeksel aan de onderkant. Het lijkt vaag op een open boek.

1974 — 1998

Daihatsu Logo 1974-1998

Het bedrijf bleef spelen met lettertypen door te kiezen voor schreefloze vierkante rechte karakters. Maar dit was niet de belangrijkste identiteitsverandering. In 1974 introduceerde Daihatsu voor het eerst het gestileerde grafische teken «D». Het lijkt op de neus van een raket en bestaat uit een enkele lijn die op meerdere plaatsen is gebogen. Voor maximaal contrast wordt de witte letter weergegeven in een grote rode rechthoek. De naam van de automaker is rood en verschijnt onderaan.

1998 — heden

Daihatsu Logo 1998-vandaag

Het D-vormige symbool was zo succesvol dat het bedrijf besloot het niet te veranderen. Maar ze deinsde niet terug voor het experimenteren met typografie, dus nu is de belettering «slank» geworden, zonder vierkante contouren. De slagdikte is ongelijk, schreven, zoals eerder, zijn afwezig.

Logo lettertype en kleuren

Daihatsu Logo

De gestileerde letter «D» is het belangrijkste onderscheidende kenmerk van Daihatsu. Het is simpel maar erg pakkend. Het bedrijf heeft het nooit bijgewerkt en werkt alleen met de inscriptie. De vorm van het symbool wordt geassocieerd met beweging, ontwikkeling, dynamiek, groei. Het feit dat de «D» naar boven wijst, duidt op een verlangen naar vooruitgang.

Het merk Daihatsu is verschillende keren van lettertype veranderd. Aanvankelijk waren de letters met de hand geschreven en leken ze op Japanse karakters. Toen werd de stijl praktischer. De ontwerpers gebruikten een cursief schreefloos lettertype. Na 17 jaar verscheen er een woordmerk met een vierkant geometrisch lettertype. De nieuwste versie is een grotesk langwerpig naar boven gericht met verzachte hoeken en met verschillende diktes van lijnen. Het lijkt vaag op Artigua Semi Bold of 19-PRA Demi.

Logo Daihatsu

De hoofdkleur van het logo was en blijft rood. Gecombineerd met wit creëert het een gedenkwaardige contrasterende combinatie. Deze heldere tint wordt geassocieerd met Japan, dat ook wel het Land van de Rijzende Zon wordt genoemd.