DAF Logo

DAF Logo

Het merk DAF behoort tot het PACCAR-concern, dat het een tweede leven heeft gegeven. Hij kocht de divisies uit en voegde ze samen, waarna hij een nieuwe autofabriek bouwde in Brazilië. Tegelijkertijd is het hoofdkantoor, net als vele jaren geleden, in Nederland gevestigd.

Betekenis en geschiedenis

DAF Logo Geschiedenis

DAF wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​in 1928, hoewel het toen nog niet echt bestond. Het was een historische periode waarin investeerder A.H. Huenges werkplaatseigenaar Van Doorne hielp om het bedrijf uit te breiden tot een kleine fabriek. Aanvankelijk hield hij zich bezig met de productie van commerciële aanhangwagens en ging vervolgens over tot het aanpassen van de voertuigen van andere mensen.

De eerste DAF-truck werd geproduceerd in 1949 en de productie van personenauto’s begon in 1958. De merknaam is een afkorting van de volledige naam van Van Doorne’s Automobiel Fabriek, waar alle apparatuur oorspronkelijk werd vervaardigd.

Historisch gezien had DAF lange tijd geen doordachte identiteit. Tot 1968 konden de motorkappen van auto’s worden versierd met chromen letters, waarna een plaatje met de modelnaam op het radiatorrooster werd bevestigd. In 1972 bleef alleen het woord «DAF» op de grill staan. Even later werd het merk overgenomen door Volvo. Ze begon haar eigen embleem op auto’s te plaatsen.

DAF had echter een officieel logo. Dat veranderde in 1989, twee jaar nadat het merk één werd met Leyland Motors Limited. Toen het PACCAR-concern DAF uitkocht, besloot het de bestaande identiteit te behouden.

1928 — 1989

DAF Logo 1928-1989

De vroege versie van het logo zag eruit als een wiel, omdat het bedrijf begon met trailers, die vooral bedoeld waren om goederen over lange afstanden te vervoeren. Dit symbool is ook bij de uitbreiding van het wagenpark relevant gebleven. Het zag eruit als drie ringen van verschillende diameters, afwisselend in kleur (zwart — wit — zwart). De grote binnenste cirkel was door loodrechte lijnen in vier delen verdeeld en in het midden was een kleinere cirkel.

Naast het wiel waren horizontale strepen afgebeeld: drie aan de rechterkant en drie aan de linkerkant. Ze waren in paren gerangschikt en pasten qua lengte bij elkaar. De uiteinden van de langste lijnen waren naar boven gebogen en vormden witte cirkels met een zwarte omtrek. Perfecte symmetrie werd alleen verbroken door het woord «DAF» dat boven de ringen stond en de vorm van een boog had.

1989 — heden

DAF Logo 1989-vandaag

In 1989 vereenvoudigden de ontwikkelaars het logo. Na het herontwerp bleef er slechts één horizontale streep over van de complexe grafische compositie, opnieuw geschilderd in felrood. Ze onderstreept de merknaam, die nu in grote blauwe letters staat.

Er is een andere versie van het woordmerk: met de aanvullende tekst «A PACCAR COMPANY». Het verscheen nadat het merk van eigenaar veranderde. De uitdrukking staat meestal onder de rode lijn, maar alleen juridische PACCAR-leden kunnen het gebruiken. Alle drie de woorden zijn zwart, terwijl de tweede is gemarkeerd in het vetgedrukte bedrijfstype.

Logo lettertype en kleuren

DAF Logo

Het moderne DAF-bord is zo eenvoudig mogelijk, omdat het alleen het opschrift met een onderstreepte horizontale lijn bevat. Bovendien is het embleem makkelijk te herkennen: het focust op de merknaam en blijft altijd in dezelfde stijl. Dit is het belangrijkste symbool van de autofabrikant, het centrale deel van zijn identiteit.

Logo DAF

Alle drie de letters in het woord zijn afzonderlijk vet, schreefloos. Bijzondere aandacht wordt gevestigd op de gestileerde «A»: het lijkt op een deltateken met een afgesneden bovenkant en een lege ruimte in de linkerbenedenhoek. Prioriteitskleuren zijn rood (# D50017) en blauw (# 001D7F). In de merkrichtlijnen staat dat het logo alleen op een lichte achtergrond mag worden geplaatst, die metallic, transparant, grijs of wit kan zijn.