Dacia is het bekendste automerk uit Roemenië, wat van groot belang is voor het land, omdat het een grote bijdrage levert aan de nationale economie. Het is de grootste exporteur en een van de meest indrukwekkende bedrijven op de binnenlandse markt. Het bedrijf werd opgericht in 1966 en kwam na 33 jaar in handen van het Franse concern Groupe Renault. Sinds begin 2021 is het merk toegetreden tot de structuur van de Renault Dacia-Lada business group, waartoe het behoort. Het hoofdkantoor is gevestigd in de stad Mioveni in de provincie Arges.
Betekenis en geschiedenis
Hoewel de autofabrikant in de tweede helft van de 20e eeuw in Roemenië verscheen, had hij al de ervaring en basis voor een breed scala aan technische productie. Feit is dat er in de regio bedrijven waren die tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van maarschalk Ion Antonescu werden geopend. En aangezien het bedrijf in de buurt van het dorp Pitesti was gevestigd, heette het Uzina de Autoturisme Pitesti (UAP), wat tot uiting kwam in het logo. De hoofdfabriek werd later, in 1968, in Mioveni gebouwd.
Daarna ging het bedrijf direct aan de slag en koos als voorbeeld het basisontwerp van de Renault 12, dat het eerder had verworven. Maar vóór de volledige voorbereiding van de industriële site en de uitrusting ervan, richtte de fabriek zich op het onder licentie gekochte Renault 8-model. De Roemenen brachten hem uit onder de naam Dacia 1100. Er was ook een variant van de 1100S, uitgerust met een krachtige motor en dubbele koplampen. Het was bedoeld voor autosport en politie.
Jaar na jaar werd het assortiment van de automaker aangevuld, verbeterd en vond steeds meer vraag in het buitenland. In de winter van 2021 maakte de Franse merkeigenaar de fusie van de twee merken tot een nieuwe divisie bekend. Deze omvatten Dacia en Lada. Tegelijkertijd werd het logo opnieuw ontworpen, waardoor de vorm volledig veranderde. Bovendien werd Dacia gekozen als hoofdmerk om de dekking van verschillende segmenten van de automarkt uit te breiden. In totaal heeft dit bedrijf negen emblemen.
1966 — 1978
Het allereerste logo toont een klassiek schild met een brede bovenkant en een smalle onderkant die eindigt met een scherpe punt. De binnenruimte is verdeeld in twee delen: met de naam van de plant en met de afbeelding van een adelaar op de top van de bergketens. De afkorting van de allereerste naam wordt gebruikt als tekst — Uzina de Autoturisme Pitesti (UAP). De symbolen zijn gekruld, groot, met schreven. De «A» heeft linksboven een traanstreep. «U» en «P» hebben een zeer brede tussenruimte in de letters. De borden zijn wit en bevinden zich op een zwarte rechthoekige achtergrond. De onderste zone wordt ingenomen door drie bergtoppen bedekt met sneeuwkappen. In het midden staat een grote vogel met gespreide vleugels.
1978 — 1990
Het tweede embleem is precies hetzelfde als het eerste, maar alleen in zwart-wit. Het heeft niet de kleur die het eerste logo had. Daarom worden in plaats van beige, blauw en mint, grijs, wit en zwart gebruikt. De vogel, de lijst en de bergen zijn zilverachtig, de letters en de scheidslijn zijn wit, de achtergrond is zwart. Bovendien hebben alle elementen een driedimensionaal volume gekregen en lijken ze convex.
1990 — 1997
In 1990 werd het merk omgedoopt, waarna het bekend werd als Dacia — naar de historische regio waar de productiebasis zich bevindt. Tijdens het herontwerp hebben de ontwikkelaars alle afbeeldingen verwijderd die aan dit deel van Roemenië deden denken en vervangen door het welsprekende woord «Dacia». Conceptueel brengt het dezelfde essentie over die op de foto met de bergen werd gepresenteerd. De auteurs rondden het bovenste deel van het schild een beetje af en strekten het middelste deel uit zodat het er harmonieus uitzag. Ze voegden ook twee randstrepen toe — wit (breder) en zwart (smal). De stijl van de letters bleef hetzelfde — gekruld, met een langwerpige druppelvormige dop op de «A».
1997 — 2003
De ontwerpers hebben de traditionele vorm van het logo behouden door simpelweg de frames te verwijderen. Ze hebben de letters ook een beetje uitgerekt en de zwarte achtergrond vervangen door blauw.
2003 — 2008
Om het logo dichter bij het technische ontwerp te brengen, hebben de ontwikkelaars veel driehoeken aan het schild toegevoegd, waarvan de top in één richting is gedraaid, en ze staan zelf op de rand. Door dit visuele effect heeft het logo een driedimensionaliteit. Het lettertype werd voor de eerste keer gewijzigd: er verdwenen grote schreven uit — er bleven alleen miniatuuruitsteeksels over. De auteurs hebben ook een brede grijze rand rond de omtrek toegevoegd.
2008 — 2015
De eerste versie van de moderne identiteit van de Roemeense autofabrikant werd in 2008 ontwikkeld. Het is een gestileerde interpretatie van een traditioneel schild en ziet eruit als een handgreep op een autodeur. Het pictogram is gemaakt in een metallic glans met vloeiende contouren. De slanke schreefloze letters zijn uitgevoerd in zachte letters met gestroomlijnde letters. Het nieuwe logo ziet er ook uit als een omgekeerde «A» met een afgeronde bovenkant. Dankzij de witte rand is de merknaam duidelijk zichtbaar op het gradiëntoppervlak.
2015 — 2021
De ontwerpers schilderden de letters blauw, verwijderden de overmatige verdonkering aan de onderkant en verwijderden ook de twee verticale lijnen aan de rand. Hierdoor oogt het embleem breder, schoner en frisser.
2021 — heden
Het eerder aangekondigde Dacia Bigster-model werd getooid met een radicaal ander logo — exclusief en uniek. Het past zo harmonieus in het concept van een recent gepresenteerde auto dat het niet eens wordt gezien als een symbool van visuele identiteit. De badge ziet eruit als een natuurlijk patroon op het radiatorrooster, «geborduurd» in de nationale Roemeense stijl. Het decor bestaat uit de letters «D» en «C» die bij de hoek tegen elkaar zijn gedrukt.
In het pictogram is de inscriptie compleet, maar gemaakt van authentieke symbolen, versierd onder de oude letters van een geometrische vorm. «D» mist een lijn aan de linkerkant, waardoor het lijkt op «C». «A» heeft geen binnenbalk. Alleen «ik» behield zijn vorige uiterlijk en bleef zoals het is. Bovendien zien de letters in een spiegel eruit als twee aan de zijkant gedraaide stemvorken.
Logo lettertype en kleuren
Het merk houdt zich strikt aan het principe van originaliteit en selecteert alleen authentieke tekens die worden geassocieerd met het gebied waar de plant zich bevindt. Dacia — dit was de naam van een deel van het moderne Roemenië, dus de bevolking beschouwt zichzelf als de afstammelingen van de Daciërs, de Frankische stammen die dit gebied bezetten. Roemenen zijn daar erg trots op en hebben uit respect hun automerk zo genoemd. En het debuutlogo toont het Balkangebergte, waar hun voorouders woonden.
Voor het ontwerp van het embleem hebben de ontwerpers een lettertype gebruikt dat dicht in de buurt komt van lettertypen als Nulshock Bold, Kinn Bold, Tussilago Heavy. Maar de contouren van de letters zijn verbreed, afgerond en gemoderniseerd.
Tot de basiskleuren van het bedrijfspalet behoren blauw, zwart, zilver en wit. De vroegste versie heeft ook blauw, mint en beige.