CNBC Logo

CNBC Logo

De berichtgeving over zakelijk en financieel nieuws is de belangrijkste focus van Amerika’s toonaangevende commerciële nieuwszender CNBC. De zender werd in april 1989 opgericht door twee bedrijven — NBC en Cablevision, die tot taak hadden consumenten- en zakelijk nieuws te brengen. Twee jaar later werd het bedrijf de eigenaar van een concurrerend financieel kanaal — het Financial News Network, dat het mogelijk maakte om de dekking van de gebieden die door de uitzending worden bestreken, het aantal vaste tv-kijkers te vergroten en het personeelsbestand van het bedrijf aanzienlijk te vergroten. Na het terugkopen van het belang van Cablevision, begon NBC onafhankelijk het organisatiebeleid van de zender te beïnvloeden en de vorming van nieuwsonderwerpen en -programma’s.

Tegenwoordig zendt NBC tijdens werkdagen en kantooruren het laatste zakelijke en financiële nieuws uit van de binnenlandse Amerikaanse en internationale markten. In het weekend en buiten kantooruren kun je hier documentaires en realityshows bekijken die zijn gewijd aan de belangrijkste onderwerpen van de zender. NBC ontwikkelde en breidde zich uit en creëerde vele afdelingen van zowel regionale omroep als een netwerk van zijn versies, te beginnen in 1995 met uitzendingen in Europese en Aziatische landen. Dit proces gaat tot op de dag van vandaag door met de dekking van steeds meer landen van de wereld.

Dit hele ontwikkelingsproces werd weerspiegeld in het merklogo, dat veranderde na belangrijke veranderingen in de geschiedenis van de ontwikkeling van het bedrijf. Tijdens zijn 32-jarig bestaan ​​heeft de zender 4 keer drastische wijzigingen aangebracht in zijn visuele identiteit, waarbij alleen de afkorting van de bedrijfsnaam is behouden. Dit zorgde voor de nodige naamsbekendheid in de toekomst, een bewijs van het succes, in navolging van de tradities.

Betekenis en geschiedenis

CNBC Logo Geschiedenis

De zender begon zijn «eerste stappen» als aanbieder van satelliettelevisie in 1979. Oude films, educatieve programma’s, amusementsprogramma’s werden uitgezonden. Aanbiedingen met een laag budget waren niet bepaald bevorderlijk voor het succes en de snelle groei van het bedrijf. In juni 1988 huurt het bedrijf een transponder van de zender Tempo, op basis waarvan alle uitzendingen weer worden opgestart. Het proces wordt geleid door Tom Rogers, de toekomstige uitvoerend voorzitter van Engine Media. En al in 1989 gebruikten de nieuwe mede-eigenaars Cablevision en NBC het kanaal als een consumentennieuws- en zakenkanaal, met het hoofdkantoor in Fort Lee (New Jersey). De afkorting voor de naam van het bedrijf werd CNBC.

Na grote moeilijkheden te hebben doorgemaakt — de constante strijd met het financiële kanaal, het overwinnen van scepsis van providers die geloofden dat het Financial News Network aan al hun behoeften voldoet, ontmoette CNBC 1990 al in 17 miljoen huizen. Dit cijfer was echter nog niet eens de helft van de gebruikers die door FNN werden gedekt. Maar de voorzienigheid was voorbestemd om CNBC een gelukkige gebeurtenis te bezorgen — FNN had financiële problemen, wat de mogelijkheid bood om al op 21 mei 1991 een concurrent te kopen.

Dankzij de lancering van Euro-Aziatische zenders in de jaren negentig groeide het bedrijf aanzienlijk, waardoor het aantal kijkers toenam. En al in 2003 verhuisde het kantoor van het bedrijf naar 900 Sylvan Avenue (Route 9W) in Englewood Cliffs, New Jersey. Hier begint een nieuw tijdperk in de ontwikkeling van het bedrijf, er is een digitale video, nieuwe studio’s. De visuele constructie van tv-programma’s biedt de mogelijkheid om realtime nieuwsberichten, weersvoorspellingen, aandelenkoersen — NYSE, NASDAQ en AMEX in een constante update-modus te volgen. Ook bovenaan het scherm bevindt zich een dynamische strip, waarin indices en prijzen voor verschillende grondstoffenaanbiedingen van de wereldmarkt voortdurend worden bijgewerkt.

1989 — 1991

CNBC Logo 1989-1991

CNBC veranderde radicaal zijn informatiefocus en begon te vechten voor een nieuwe consument van zijn aanbod. De manieren om de gestelde doelen te bereiken zijn nog niet precies bepaald, het nieuwe imago van het bedrijf begint net vorm te krijgen. Dit kwam tot uiting in het logo, dat 2 jaar meeging en werd gewijzigd vanwege strijdigheid met de geest en het credo van de zender. Het logo bevatte de afkorting van de naam van het bedrijf in het zwart in kleine letters. De twee middelste letters «n» en «b» waren onderaan verbonden. Alle letters waren horizontaal enigszins langwerpig. In zekere zin was het een eerbetoon aan mode of tradities die in die tijd bestonden bij tv-zenders over de hele wereld, die een enigszins vergelijkbare stijl in hun naam hanteerden.

1991 — 1992

CNBC Logo 1991-1992

De zegevierende 91e, waarin de fusie met FNN plaatsvond, vereiste een nieuwe benadering van het eigen imago, wat leidde tot een verandering in de logo-stijl. De opgeslagen naam was nu gemakkelijk te lezen en te onthouden dankzij de grote zwarte hoofdletters. De letter «C» had cirkels in het midden, één op één, met afwisselend witte en zwarte kleuren. Er was een zwarte stip in hun midden. Dit symbool had een dubbele betekenis. Het leek op een doel, een doel, dat sprak over de essentie van het bestaan ​​van het kanaal — het doel raken met zijn informatie, met nauwkeurigheid waarmee de kijker de problemen van hun bedrijf triomfantelijk kan oplossen. Tegelijkertijd leek een dergelijk symbool ook op de voortplanting van golven in de lucht, die het profiel van het bedrijf als tv-zender aangaven.

Onder de naam, op een zwarte rechthoekige plaat met afgeronde linker- en rechteruitgangen in wit, was de tekst Information That Hits Home getypt in een niet al te groot lettertype. Deze slogan is kenmerkend voor het hoofddoel van het bedrijf.

1992 — 1996

CNBC Logo 1992-1996

In 1992 werd de reeds bestaande zakelijke dagprogrammering van het netwerk, genaamd «CNBC/FNN Daytime», die bedoeld was om de naam van het gekochte kanaal te herhalen om de overgang en aanpassing van de kijkers te vergemakkelijken, geannuleerd. Vooruitlopend op de verwachte veranderingen in de activiteiten van het bedrijf, evenals in zijn leiderschap, evenals in het licht van de beginnende veranderingen op het gebied van advertentietechnologie als gevolg van de prestaties van moderne technologie, werd besloten om aanpassingen aan te brengen in hun eigen visuele identiteit. Het nieuwe logo was een steeds strakkere afkorting «in het zwart» met een licht gewijzigd Bookseller Bk Reduced Bold-lettertype in cursieve hoofdletters. De kanteling naar rechts is zowel een streven naar voren als een poging om veel moeilijkheden te overwinnen om de kijker alleen belangrijke en verse informatie over te brengen. Boven de eerste letter was een grijs bord dat over de hele lengte van dikte veranderde, beginnend en eindigend in stippen, en de letter in een halve cirkel omsluiten.

1996 — heden

CNBC Logo 1996

Op 12 mei 1996 werd een nieuw merkbord gelanceerd, dat tot op de dag van vandaag het officiële symbool van het kanaal is. De afkorting van de naam behouden. Voor het eerst tijdens het bestaan ​​​​van de tv-zender werd de diversiteit aan kleuren van alle tinten van de regenboog toegepast. Het gebruik van de zogenaamde «pauwenstaart» — als je goed naar de afbeelding kijkt, zie je de gestileerde contouren van een vogel gevormd door ongevulde holtes tussen de centrale bloembladen, gaf de naam aan het logo zelf — NBC Peacock, die zorgde voor een betere perceptie van het embleem, de memorabiliteit ervan. Op deze manier slaagden de ontwikkelaars erin om zowel de connectie met kleurentelevisie als de grote dekking van kijkers uit verschillende landen en nationaliteiten door hun eenheden te demonstreren. Tegelijkertijd spreekt een dergelijke diversiteit van de meest complete en betrouwbare presentatie van informatie over tal van zakelijke en financiële gebieden, waardoor een «zakelijke caleidoscoop» ontstaat. De vogel zelf — de pauw — is echter een symbool van roem, belangrijkheid, eerlijkheid en een lang leven, zoals CNBC zichzelf positioneert.

Logo lettertype en kleuren

CNBC Logo

De kardinale veranderingen van het logo raakten in de eerste plaats de visuele presentatie aan de kijker. Regenboog multicolor «peacock tail», gemaakt in 6 felle kleuren. Elke kleur is 1 bloemblaadje. Het symbool bevindt zich in een halve cirkel en is zo gegroepeerd dat het symmetrisch is, en de twee uiterste bloembladen bevonden zich in een horizontale positie — de voorwaardelijke rand boven de afkorting van de bedrijfsnaam benadrukte. De titel is in traditioneel zwart met het lettertype Univers Next Pro 940 Extended Extra. De symmetrie van de plaatsing van elk element van het logo — de tekst en de «staart» — werd waargenomen, wat zorgt voor een gemakkelijke visuele waarneming van de hele compositie. De hele compositie zorgt voor het gemak van plaatsing op merkproducten, schermen, op internet, zonder de ruimte te vervuilen, maar met behoud van zijn aantrekkelijkheid.

Logo CNBC