Citroen Logo

Citroen Logo

Citroen is een Franse autofabrikant opgericht door de industrieel Andre Citroën. De tijd van zijn verschijning is 1919. Het maakt nu deel uit van de grote internationale groep Stellantis. Het is ook eigenaar van de Traction Avant-divisie (sinds 1934), die gespecialiseerd is in de productie van personenauto’s die zijn gemaakt met behulp van innovatieve technologieën. Het introduceerde het eerste voertuig met voorwielaandrijving met onafhankelijke vierwielophanging. Het hoofdkantoor van de fabrikant is gevestigd in Saint-Ouen-sur-Seine (Frankrijk).

Betekenis en geschiedenis

Citroen Logo Geschiedenis

Wat is Citroën?

Citroen is een Frans merk van het Nederlandse bedrijf Stellantis N.V. Het bestaat sinds 1919 en produceert een breed scala aan voertuigen die bijna over de hele wereld beschikbaar zijn, met uitzondering van de VS, Noord-Korea, Mexico en Canada. In de beginjaren was het merk eigendom van André-Gustave Citroën, die de Eiffeltoren als reclamebord gebruikte.

Sterker nog, het is een revolutionair bedrijf in de wereld van de machinebouw. Ze deed een aantal ontdekkingen die de industrie naar een hoog niveau hebben gebracht. Naast de voorwielaandrijving, de draagconstructie en de onafhankelijke wielophanging, stelde ze in 1954 een zelfnivellerend systeem voor, schijfremmen na 10 jaar en in 1967 draaiende koplampen voor het rijden op bochtige wegen. De fabrikant belichaamde alle innovaties in zijn voertuigen, die vervolgens werden bekroond met wereld- en nationale onderscheidingen. Bovendien zijn zijn producten bekroond met de prijs European Car of the Year.

Het bedrijf boekte zijn doorslaand succes door moeilijke jaren van strijd. Andre Citroën bouwde de fabriek tijdens de Eerste Wereldoorlog en na het einde van de oorlog realiseerde hij zich dat hij zou worden achtergelaten met een moderne onderneming zonder producten. Toen besloot hij om het te heroriënteren naar de productie van civiele voertuigen, omdat hij eerder alleen militaire uitrusting had geproduceerd. Met name besloot de eigenaar zich te concentreren op het segment van de personenauto’s.

Hiervoor wendde hij zich in 1917 op voorhand tot ingenieur Jules Salomon voor hulp. De Franse industrieel daagde hem uit om het nieuwste 10 pk-ontwerp te ontwerpen met uitstekende uitrusting, superieure duurzaamheid, maar minder duur in vergelijking met andere auto’s. Het resultaat was de Type A in 1919, en daarmee Citroën. Het logo sierde de eerste serie auto’s die in hetzelfde jaar werden gelanceerd.

De identiteit is gebaseerd op een tandwiel met dubbele punthaken. Het idee kwam van de 22-jarige oprichter van het bedrijf na een bezoek aan een fabriek in de Poolse stad Lodz. Hij kocht een patent voor het gebruik van deze technologie, omdat een spiraalvormig tandwiel meer axiale kracht geeft en, naast een ander tandwiel, de tractie enorm verhoogt. Tot die tijd gebruikte het Franse bedrijf een kegelwielmechanisme op de achteras. Daarom werd de nieuwe technologie doorslaggevend bij de productie van personenauto’s en was van groot belang.

In 2020 werd de fusie van de FCA- en PSA-groepen aangekondigd om de grote brancheorganisatie Stellantis te vormen, waar Citroën en andere merken zich in 2021 bij zullen aansluiten. Uiteraard wordt ook een verandering in identiteit verwacht.

1919 — 1921

Citroen Logo 1919-1921

Het debuutembleem bestond uit een visgraatpatroon dat de locatie van de inkepingen op de spiraalvormige tandwielen herhaalde. Voor het logo koos de auteur twee gekoppelde fragmenten, omdat één daarvan niet helemaal duidelijk zou zijn. Hij plaatste de zigzaglijnen in een verticale ovaal en verbond ze aan de zijkanten. Alle strepen waren blauw en dubbelzijdig — van buiten en van binnen.

1922 — 1928

Citroen Logo 1922-1928

In die tijd heerste grafische vormgeving, omdat de verbetering van het embleem alleen het uiterlijk van een andere geometrische figuur beïnvloedde. Er was geen tekst. Om de authenticiteit van het automerk weer te geven, plaatsten de ontwikkelaars een ovaal met visgraatstrepen in een achthoek. Het was donkerblauw geverfd, bijna kobalt, en alle andere elementen waren geel-citroen.

1919 — 1959

Citroen Logo 1919-1959

Na deze transformatie werd de achthoek iets breder en kreeg een dunne gele streep langs de rand. De blauwe kleur werd verschoven naar het lichtpalet en de gele kleur bleef zoals hij is. Bovendien stond onder de punthaken het opschrift «Citroen». Het is gemaakt in hoofdletters, behalve de letter «i», die in kleine letters bleef. Deze periode wordt als legendarisch beschouwd, aangezien de tekst voor het eerst in het logo verscheen.

1932 — 1935

Citroen Logo 1932-1935

Tegelijkertijd werd tegelijkertijd een andere bedrijfsaanduiding gebruikt, die conceptueel anders was dan de hoofdaanduiding. Het toonde een zwaan die naar links zwom onder de punthaken, die de vorm hadden van een berg met dubbele toppen. De vogel bevond zich op geïmproviseerd water, waar golven die bestonden uit de woorden «moteurflottant» en «Citroen» duidelijk zichtbaar waren. Ze symboliseerde de snel bewegende motoren en neusvorm op enkele van de kenmerkende modellen. De zwaan had geen rondingen — hij bestond volledig uit korte lijnen en hoeken. Zijn hoofd en nek leken op het bovenste fragment van een octaëder. De kleuren in deze variant waren gevarieerder en bevatten een combinatie van wit, zwart, blauw, goud en lichtblauw.

1959 — 1966

Citroen Logo 1959-1966

De fabrikant heeft het ontwerp van de chevrons verbeterd, zodat het visgraatpatroon puntige uiteinden kreeg. Het had ook «randen» waardoor het logo uitpuilt. Het driedimensionale effect verscheen ook door de combinatie van lichte en donkere kanten op dezelfde strepen. Alle elementen werden in een horizontale witte ovaal geplaatst.

1966 — 1985

Citroen Logo 1966-1985

De ontwerpers sloten een wit ovaal met gele chevrons in een blauw-wit vierkant. Het bovenste deel was geschilderd in een kobalttint, het onderste — in een melkachtige tint. Aan het reeds bestaande bord werd de inscriptie «Citroen» toegevoegd, gemaakt in hoofdletters. Een gele randstrook liep langs de rand van de geometrische vorm.

1985 — 2009

Citroen Logo 1985-2009

Het resultaat van een radicaal herontwerp was een nieuwe identiteit. De ontwikkelaars verwijderden alle eerdere kleuren en elementen — alleen de visgraat-chevrons en de naam van het automerk bleven over. In plaats daarvan was er een miniatuur rood vierkantje en een grote zwarte belettering bestaande uit een schreefloos lettertype.

2009 — 2016

Citroen Logo 2009-2016

Om het logo te moderniseren, verwijderde het merk de achtergrond en maakte de driehoekige schreven «metallic». Om dit te doen, gebruikte ze de overeenkomstige kleuren uit het metaalspectrum — zilver en grijs, en voegde er zwart aan toe. Als gevolg hiervan kwam het logo uit in 3D. Dit effect werd bereikt dankzij de juiste combinatie van schaduwen en hooglichten. Onderaan stond de bedrijfsnaam in een bijgewerkt rood lettertype. De auteur van deze versie is de studio Landor Associates.

2016 — heden

Citroen Logo 2016-vandaag

In de huidige versie van het logo is er geen 3D-effect, dus het bord ziet er plat uit. Dit is nodig voor een betere weergave van de branding in printformaat en op alle media. Er is een kleine schaduw van het «koude metaal» in de linkerbovenhoek van beide punthaken. De ontwerpers hebben de rode letters vervangen door grijze.

Logo lettertype en kleuren

Citroen Logo

Het idee voor het logo werd persoonlijk voorgesteld door Andre Citroën. Het belangrijkste element is in de vorm van twee gepaarde strepen, die elk zijn verbonden door een visgraat. Dit zijn schreven van tandwielen met spiraalvormige randen, die het mogelijk maakten om de eigen motoren te verbeteren.

Het automerk gebruikt een aangepast lettertype op basis van het Gotham-lettertype dat is gemaakt door Tobias Frere-Jones. De ontwerpers hebben de letters alleen gecorrigeerd om er originaliteit aan toe te voegen.

Logo Citroen

Het officiële palet bestaat uit verschillende tinten blauw, maar ook geel, wit, grafiet, zilver en rood.

Wat betekent het Citroën-symbool?

Het Citroën-logo heeft gestileerde V-vormige tandwielen die bekend staan als een chevron-wiel. Dit detail is uitgevonden door André-Gustave Citroën kort voor de oprichting van het autobedrijf. Zijn eerste bedrijf was precies gebouwd op de productie van dergelijke tandwielen.

Heeft Citroën hun logo veranderd?

Ja, het merk Citroën veranderde heel vaak van logo. Het meest recente herontwerp werd uitgevoerd in 2016. Toen verloor de afbeelding zijn zilverachtige gradiënt en werd tweedimensionaal, en de belettering werd grijs.