Chrysler Logo

Chrysler Logo

Chrysler is de kleinste van de Grote Drie die de Amerikaanse automarkt beheersen. Het is 100% eigendom van het Italiaanse concern Fiat. De deal werd afgerond in 2014, toen het bedrijf werd omgedoopt tot Fiat Chrysler Automobiles. De verandering in eigendom en naam had geen invloed op de grote merken van de automaker, waaronder Jeep, Dodge, RAM en dochteronderneming Chrysler.

Betekenis en geschiedenis

Chrysler Logo Geschiedenis

Wat is Chrysler?

Dit is de vertegenwoordiger van de Grote Drie van de Amerikaanse autofabrikanten. De volledige naam is Stellantis Noord-Amerika. Er is ook het Chrysler-handelsmerk, waaronder minibusjes en auto’s worden geproduceerd.

Walter Chrysler was een groot ondernemer. Hij wist wat hij moest doen om een ​​veelbelovend autobedrijf op te richten en in korte tijd naar de top te brengen. Het geheim van zijn succes is simpel: enkele van de grootste ingenieurs, groot startkapitaal en een veelbelovend bedrijfsidee. Nadat hij het dreamteam had samengesteld, ondernam Walter actie. Hij richtte Chrysler op in 1925 en de eerste auto van dit merk kwam zelfs eerder op de markt — in 1924. Het debuutvoertuig werd uitgebracht in de fabriek van Maxwell Motor Company.

Nieuwe auto’s concurreren met Lincoln Ford en Cadillac GM — de beste modellen in de luxeklasse. Het concept van de fabrikant was om goedkope maar luxe en innovatieve auto’s te maken. Tegelijkertijd had hij zijn eigen symbool nodig, dat geassocieerd zou kunnen worden met een high-end merk. De oude Chrysler-identiteit is niet vergeten, ondanks het feit dat dit bedrijf al lang onderdeel is van Fiat en FCA heet. Bijna alle logo’s uit het verleden waren iconisch, vooral de beroemde Pentastar-pentagon.

Merknamen werden regelmatig vernieuwd: soms vanwege reorganisatie (met uitbreiding en verandering van eigenaar), soms voor marketingdoeleinden. Eind jaren negentig. De automaker vond zijn eigen beletteringstijl en begon eraan vast te houden, experimenterend met slechts kleine details en grafische elementen.

1925 — 1955

Chrysler Logo 1925-1955

Toen Walter Chrysler het autobedrijf startte, vroeg hij een van de ingenieurs om hem te helpen bij het ontwerpen van het logo. Oliver Clark wist hoe hij moest tekenen en wist van design, dus nam hij de taak met enthousiasme op zich. Hij creëerde een van Chrysler’s meest iconische merken, een ronde lakzegel met de naam van het merk over de dwarsstreep.

De blauwe rechthoek met de inscriptie was gestileerd als een lint. Het wikkelde zich om een ​​gouden cirkel en de uiteinden gluurden uit de rechter benedenhoek. Er waren twee bliksemschichten aan de boven- en onderkant van de diagonale strook, één aan elke kant. Weinig mensen weten het, maar deze zigzaglijnen waren eigenlijk gestileerde «Z»-letters. Ze vertegenwoordigden een auto van het Zeder-model. De verwachting was dat het prototype de eerste auto van Chrysler zou zijn, maar door onvoorziene omstandigheden zag het bedrijf zich genoodzaakt zijn ontwikkeling te verkopen. Volgens een andere versie personifieerde bliksem de kracht van motoren.

Het logo bootst een echt lakzegel na dat op overheidsbeurzen als onderscheiding werd gebruikt. Het is een symbool van de betrouwbaarheid, eerlijkheid en bevestiging van de kwaliteit van zijn voertuigen door de fabrikant. Het originele symbool viel in 1954 buiten gebruik en werd tientallen jaren vergeten totdat het bedrijf besloot terug te keren naar zijn oorsprong.

1955 — 1962

Chrysler Logo 1955-1962

In het midden van de 20e eeuw verscheen een embleem, bestaande uit twee «boemerangs» in rood en zwart. Ze hadden verschillende proporties: de ene was breder en korter, en de andere was smaller en langer. Aan de kruispunten te zien lag de zwarte «boemerang» bovenop de rode. Hetzelfde logo werd gebruikt door het merk Dodge.

1962 — 1993

Chrysler Logo 1962-1993

In 1962 ontwierp marketingbureau Lippincott & Margulies het beroemde Pentastar-symbool voor Chrysler. Het is bekend dat het een bedrijfslogo was en in zeldzame gevallen de motorkappen van auto’s sierde. Het is nooit gebruikt op radiatorroosters. Dit embleem werd gekozen uit 800 andere. Het werd uitgevonden door Robert Stanley, een voorstander van klassiekers en stabiliteit. Hij wilde een bord maken dat eenvoud, stijl en dynamiek zou combineren.

Al zijn ideeën waren belichaamd in een blauwe vijfhoek met een sierlijke ster erin. De stralen verdeelden de grote geometrische figuur in vijf kleine driehoeken die op de bovenhoeken naar het midden gericht waren. Veel mensen denken ten onrechte dat de Pentastar-facetten specifieke merken vertegenwoordigen: Dodge Trucks, Dodge, Plymouth, Imperial en Chrysler. In feite is dit niet het geval — de ster werd toegevoegd om de visuele illusie van beweging te creëren en de strikte vorm van de veelhoek te verdunnen. En het bedrijf had nog veel meer merken.

Dergelijke misvattingen worden in verband gebracht met het feit dat Bob Hope het bedrijfslogo liet zien in zijn populaire show, waarbij hij de naam van een automerk voor elke balk plaatste. Dit programma kwam uit in 1962, kort na de opkomst van Pentastar en de publicatie ervan in promotiemateriaal. De officiële versie van het embleem werd alleen aangevuld met de zwarte letters «CHRYSLER» onderaan.

1993 — 2009

Chrysler Logo 1993-2009

Het originele logo, dat in 1955 verdween, keerde begin jaren negentig triomfantelijk terug. Het bedrijf begon opnieuw lakzegel met tape te gebruiken als bevestiging van de hoge betrouwbaarheid en kwaliteit van de machines.

1995 — 1998

Chrysler Logo 1995-1998

In het midden van de 20e eeuw verscheen een embleem, bestaande uit twee «boemerangs» in rood en zwart. Ze hadden verschillende proporties: de ene was breder en korter, en de andere was smaller en langer. Aan de kruispunten te zien lag de zwarte «boemerang» bovenop de rode. Hetzelfde logo werd gebruikt door het merk Dodge.

1998 — 2010

Chrysler Logo 1998-2010

Eind 1998 werd de beroemde zeehond in de lange vleugels geplaatst, die elk rechts en links drie «veren» bevatten. Ze zijn omlijnd met een grijze lijn. Het woord «CHRYSLER» stond bovenaan. De ontwikkelaars hebben de vorm van de letters veranderd, waardoor ze eruitzien als het lettertype onder Pentastar.

2010 — heden

Chrysler Logo 2010-vandaag

De volgende herinrichting vond plaats toen het Italiaanse concern Fiat een deel van de aandelen van Chrysler kocht. Het logo heeft zijn traditionele lakzegel verloren — het werd vervangen door de naam van het bedrijf, geschreven in het blauwe naamplaatje. Het is geïntegreerd in het midden van de spatborden, die slanker zijn en een metalen helling hebben. Het embleem lijkt nu op de merknaam Aston Martin met een vergelijkbare structuur. Bovenaan staat, net als in de vorige versie, de merknaam. Het woord werd lichtgrijs. Het publiek hoorde eind 2009 van de identiteitswijziging, omdat de automaker in het najaar een aanvraag voor de registratie van een nieuw merk had ingediend.

Logo lettertype en kleuren

Chrysler Logo

De spatborden op de nieuwste logo’s zijn een belangrijke historische erfenis voor Chrysler, samen met de lakzegel. Ze zijn ontwikkeld door dezelfde persoon — ingenieur Oliver Clark. Voorheen werd het gevleugelde element alleen gebruikt als een beeldje van een radiator en verpersoonlijkte het de oude Romeinse god Mercurius, die grote snelheid kon ontwikkelen. Het werd zeer recent onderdeel van het logo, toen de ontwerpers twee originele bedrijfssymbolen combineerden.

De meeste bedrijfswoordmerken zijn gemaakt op basis van individuele lettertypen. In de nieuwste versie ziet het opschrift «CHRYSLER» er elegant uit, ondanks het feit dat de verhoudingen van de letters niet in orde zijn.

Logo Chrysler

Het embleem imiteert een metalen radiatorfiguur. Om dit te doen, gebruikten de ontwerpers verschillende tinten grijs en zilver, gecombineerd met een verloop. De bedrijfsnaam is gegraveerd op een donkerblauwe achtergrond. Deze kleur verbindt het moderne design met het lint dat op het originele logo stond afgebeeld.

Waarom heeft Chrysler hun logo veranderd?

Door het logo bij te werken, heeft Chrysler maar één doel: zijn moderniteit en relevantie tonen. Hieruit blijkt haar verlangen naar perfectionisme, dat ze wil uitdrukken in de taal van de iconografie.

Wanneer kwam het nieuwe Chrysler-logo uit?

Het huidige zilveren vleugellogo van Chrysler werd in 2009 aangenomen.

Wat is het Chrysler-logo?

Het logo van de Amerikaanse autofabrikant draagt twee CHRYSLER-inscripties. De eerste (grote) staat bovenaan en de tweede (kleine) vindt plaats in de blauwe plaat in het midden van de gestileerde zilveren vleugels.

Is Chrysler een luxe?

Chrysler heeft zowel luxe auto's als eenvoudigere modellen die niet aan deze status voldoen. Hoewel Chrysler oorspronkelijk was opgevat als een luxe merk.