Caterham Logo

Caterham Logo

Caterham is een Brits automerk dat gespecialiseerde sportwagens ontwikkelt en produceert. De volledige naam is Caterham Cars. Het verscheen in 1963 en werd opgericht door Graham Nearn. De productiefaciliteit bevindt zich in Surrey County — in de stad Caterham, waarnaar het is vernoemd. Het hoofdkantoor is gevestigd in Crawley, Sussex County. Het bedrijf is de enige distributeur van de legendarische Lotus Seven-raceauto, ontworpen door Colin Chapman. Ze verkoopt het als een Caterham 7. In het voorjaar van 2011 kondigde de Maleisische ondernemer Anthony Francis Fernandes de aankoop van het bedrijf aan. Maar in 2021 verscheen informatie dat het merk Caterham volledig was overgedragen aan het Japanse VT Holdings.

Betekenis en geschiedenis

Logo Caterham

In de jaren 60 van de vorige eeuw werd Caterham Cars de grootste dealer van een sportwagen van het nieuwste model Lotus 7. Toen hij de grote vraag naar de auto zag en een aanzienlijk vooruitzicht voelde, kocht Graham Nearn, de oprichter van het bedrijf, de rechten op deze sportwagen te vervaardigen. Hij sloot een deal met Colin Chapman zelf, de uitvinder ervan. Dit evenement vond plaats in 1973, toen een ontwerpingenieur de wens aankondigde de productie te annuleren.

De nieuwe eigenaar van het merk besloot door te gaan met de Lotus Seven Series 4, maar het model bleek niet populair en hij stapte over op zijn voorganger. In 1974 bracht de fabrikant eenentwintig sportwagens op de markt. Alle varianten waren uitgerust met een 1557 cc Ford Lotus Twin Cam motor. De enige uitzondering was één model — het zevende, ontworpen om te racen. Hij was uitgerust met een 1962 cc motor met twee nokkenassen van Alfa Romeo. Tegenwoordig wordt de Caterham 7 door autoliefhebbers hoog aangeschreven als een van de iconische sportwagens van de 20e eeuw. Het was haar teken dat de basis vormde van het bedrijfslogo.

Op dit moment is het bedrijf uitgebreid: het heeft niet alleen zijn assortiment uitgebreid, maar ook het aantal technische sites vergroot. De fabrieken, tentoonstellingscentra en kantoren zijn verspreid over veel steden in het VK. Ze waren of zijn in Caterham, Dartford, Crawley, Leafield, Hingham en enkele andere plaatsen.

De visuele identiteit van het bedrijf is rechtstreeks verbonden met de Lotus Cars-groep, wiens auto’s het sinds 1963 distribueert en in 1973 de rechten verwierf om ze te produceren. Het bedrijfslogo heeft de vorm van een klassieke rondel met een midden waar meestal het belangrijkste element van de identiteit wordt geplaatst. Voor Lotus Seven is dit natuurlijk het getal «7». Het zit in een omgekeerde driehoek met afgeronde hoeken. Zo’n buitengewoon ontwerp wordt geassocieerd met een zeven, omdat het aan de bovenkant veel breder is dan aan de onderkant. Daarom besloten de ontwerpers om van haar een harmonieuze achtergrond te maken. Daarnaast hebben ze het woord «Super» erboven geplaatst, wat de hoge waarde van de auto en het merk dat deze aanbiedt benadrukt.

Het volgende is een kleine groene cirkel. Het dient als een effectieve drager van het centrale element, omdat geel op groen er apart uitziet en meteen in het oog springt. Bovendien wordt de groene cirkel gevolgd door een brede gele streep, die anders visueel zou versmelten met het midden. En zo wordt het van het groene veld gescheiden door een dunne witte lijn en langs de rand omlijnd met een dubbel kader. De inscriptie erop is ook wit. De bedrijfsnaam is vetgedrukt en is bovenaan in een boog geplaatst.

De fabrikant gebruikt ook een aparte tekstaanduiding — het woord «Caterham» in de vorm van een opdruk. Het bestaat uit geometrisch proportionele letters van dezelfde grootte. Alle tekens zijn hoofdletters. C, T en E hebben afgeschuinde uiteinden, terwijl R en H er bijna identiek uitzien. Bovendien zijn aan de binnenkant van de letters rechte hoeken behouden en aan de buitenkant afgerond.

Logo lettertype en kleuren

Caterham Logo

Voor het grafische embleem kozen de ontwerpers een lettertype dat doet denken aan Bogue Bold of ITC Souvenir Greek Demi. Voor het afzonderlijke tekstteken gebruikten ze een modern lettertype met een lichte cursieve schreefloze tekst, die dicht bij de Hyperspace Race Extended Bold Italic ligt.

Het traditionele Caterham-logopalet is verbonden met de identiteit van Lotus Cars. Het bestaat ook uit witte, gele en groene kleuren. Toegegeven, hun tinten zijn iets anders — niet zo verzadigd als die van het oorspronkelijke bedrijf.