Cartoon Network Logo

  Cartoon Network Logo

  Cartoon Network (CN) is een Amerikaanse kinder- en jeugdtelevisiezender met een eigen studio, waar programma’s en tekenfilms worden opgenomen. Het werd gelanceerd in de herfst van 1992 en maakt deel uit van het televisieconglomeraat Warner Bros. Amusement. De oprichter is Ted Turner. Het is nu een grote omroepdienst, opgesplitst in twee blokken: een kindergedeelte, dat loopt van 6 uur ’s ochtends tot 10 uur’ s avonds, en een volwassene genaamd Adult Swim, die ’s nachts voornamelijk commercials uitzendt. Vanaf maart 2021 kijken ongeveer 94 miljoen betaal-tv-huizen naar Cartoon Network in de Verenigde Staten.

  Betekenis en geschiedenis

  Cartoon Network Logo Geschiedenis

  Het project werd gelanceerd in oktober 1992. Tegelijkertijd verscheen zijn eerste logo, ontworpen door een team van professionals: Hatmaker, Corey McPherson Nash, Tom Pomposello, Primal Screen en DESIGNefx. Vanwege zijn zwart-wit palet werd het Checkerboard genoemd.

  Aanvankelijk bevatten de programma’s alleen herhalingen van animatiefilms van Warner Bros., maar ook MGM-shows en Hanna-Barbera-tekenfilms. Tegen de tijd dat Cartoon Network werd geopend, had de kernservice 8.500 uur aan geanimeerde inhoud verzameld.

  De exclusieve debuutshow van het kanaal was een cyclus van cartoonbloemlezingen The Moxy Show (het werd uitgebracht in 1993). Het werd gevolgd (na ongeveer 12 maanden) door Space Ghost Coast to Coast – Cartoon Network’s eigen artistieke bewerking.

  Dit alles gaf het tv-project een succesvolle start en maakte het herkenbaar. Het werd aanvankelijk uitgezonden op slechts 233 kabelnetwerken, maar heeft geprofiteerd van de pakketdeals. Als gevolg hiervan stond de kindertelevisiedienst eind 1994 op de vijfde plaats in populariteit onder Amerikaanse kabelzenders. Hij had drie eigen emblemen.

  1992 – 2004

  Cartoon Network Logo 1992-2004

  De hoofdontwerper van het eerste logo is Hatmaker Studio, dat samenwerkte met Corey McPherson Nash. Tom Pomposello, Primal Screen en DESIGNefx droegen ook bij aan het creatieve proces. Ze hebben zowel een discreet als uniek logo gemaakt, waarbij elke letter van de kanaalnaam in een individueel vierkant staat, geschilderd in zwart of wit. De tekens zijn breed, hoofdletters, schreefloos, van het lettertype Eagle Bold. Bovendien wisselen de kleuren elkaar af, vandaar dat het logo de bijnaam Dambord kreeg. Alle 14 miniatuurblokken vormen een horizontale rechthoek van 7×2 cm.

  2004 – 2010

  Cartoon Network Logo 2004-2010

  Na het herontwerp werd het aantal vierkanten en karakters in het logo teruggebracht tot twee. Het waren de hoofdletters “C” en “N” – de eerste letters van de woorden Cartoon Network. Maar in de geanimeerde versie staan ​​ze liever niet op vierkanten, maar op kubussen. Het in Sydney gevestigde Australische bureau Animal Logic en het interne team van het netwerk hebben de creatie van het nieuwe on-air-gezicht voor de jeugdzender overgenomen.

  Het Hanna-Barbera-concept werd als prototype gebruikt. Geometrische vormen zijn lichtjes op elkaar gelaagd, zodat ze op verschillende hoogtes staan: de tweede letter is lager dan de eerste. Met behulp van grijze zijschaduwen worden de kubussen zijwaarts gedraaid en zien ze er driedimensionaal uit. “C” heeft een zwarte achtergrond, “N” heeft een witte achtergrond. Hieronder staat de volledige naam van het kanaal in kleine lettertjes.

  2010 – heden

  Cartoon Network Logo 2010-vandaag

  De huidige versie is het resultaat van het aanpassen van het vorige logo. Het is gemaakt door de vertegenwoordigers van Cartoon Network zelf: een groep ontwerpers met medewerking van Brand New School. Dus in mei 2010 keerde het algemeen erkende schaakschema terug naar het kanaal – tweedimensionaal, strikt en goed gestructureerd. Het werd voor het eerst gebruikt in reclameschermbeveiligingen met de afbeelding van Chewbacca. De schrijfstijl “N” in deze versie verschilt van de vorige. Er zitten geen scherpe elementen en langwerpige hoeken in: de brief is plat, met een afgesneden onderkant, en vormt zo een stabiel platform.

  Voor 2021 heeft de zender een grote rebranding gepland, dus het logo kan drastisch veranderen. Cartoon Network zal naar verwachting een voorschools programma bevatten met de naam Cartoonito. Hij zal ook familieshows en het Redraw Your World-motto toevoegen, wat de nieuwe weg van het netwerk weerspiegelt.

  Logo lettertype en kleuren

  Cartoon Network Logo

  Eerdere versies van het embleem gebruikten het lettertype Eagle Bold – glad, schreefloos, met scherpe randen aan de uiteinden van sommige letters (“A”, “N”, “W”). In de huidige versie is het lettertype anders – een aangepaste Gotham Black (officieel “CN Bold” genoemd).

  Het corporate palet is bescheiden: het bestaat uit een combinatie van witte en zwarte kleuren, waarvoor het de bijnaam Dambord kreeg.

  Logo Cartoon Network