Cartoon Network Logo

Cartoon Network Logo

Cartoon Network (CN) is een Amerikaanse kinder- en jeugdtelevisiezender met een eigen studio, waar programma’s en tekenfilms worden opgenomen. Het werd gelanceerd in de herfst van 1992 en maakt deel uit van het televisieconglomeraat Warner Bros. Amusement. De oprichter is Ted Turner. Het is nu een grote omroepdienst, opgesplitst in twee blokken: een kindergedeelte, dat loopt van 6 uur ‘s ochtends tot 10 uur’ s avonds, en een volwassene genaamd Adult Swim, die ‘s nachts voornamelijk commercials uitzendt. Vanaf maart 2021 kijken ongeveer 94 miljoen betaal-tv-huizen naar Cartoon Network in de Verenigde Staten.

Betekenis en geschiedenis

Cartoon Network Logo Geschiedenis

Wat is CartoonNetwerk?

Cartoon Network is een merk van enkele tientallen zenders die in verschillende talen uitzenden. Ze zijn allemaal eigendom van het bedrijf met dezelfde naam en zenden kinderprogramma’s uit die zijn geproduceerd door Cartoon Network Studios of zijn gekocht bij andere bedrijven. De lancering van het televisienetwerk voor de Verenigde Staten vond plaats in 1992.

Het project werd gelanceerd in oktober 1992. Tegelijkertijd verscheen zijn eerste logo, ontworpen door een team van professionals: Hatmaker, Corey McPherson Nash, Tom Pomposello, Primal Screen en DESIGNefx. Vanwege zijn zwart-wit palet werd het Checkerboard genoemd.

Aanvankelijk bevatten de programma’s alleen herhalingen van animatiefilms van Warner Bros., maar ook MGM-shows en Hanna-Barbera-tekenfilms. Tegen de tijd dat Cartoon Network werd geopend, had de kernservice 8.500 uur aan geanimeerde inhoud verzameld.

De exclusieve debuutshow van het kanaal was een cyclus van cartoonbloemlezingen The Moxy Show (het werd uitgebracht in 1993). Het werd gevolgd (na ongeveer 12 maanden) door Space Ghost Coast to Coast — Cartoon Network’s eigen artistieke bewerking.

Dit alles gaf het tv-project een succesvolle start en maakte het herkenbaar. Het werd aanvankelijk uitgezonden op slechts 233 kabelnetwerken, maar heeft geprofiteerd van de pakketdeals. Als gevolg hiervan stond de kindertelevisiedienst eind 1994 op de vijfde plaats in populariteit onder Amerikaanse kabelzenders. Hij had drie eigen emblemen.

1992 — 2004

Cartoon Network Logo 1992-2004

De hoofdontwerper van het eerste logo is Hatmaker Studio, dat samenwerkte met Corey McPherson Nash. Tom Pomposello, Primal Screen en DESIGNefx droegen ook bij aan het creatieve proces. Ze hebben zowel een discreet als uniek logo gemaakt, waarbij elke letter van de kanaalnaam in een individueel vierkant staat, geschilderd in zwart of wit. De tekens zijn breed, hoofdletters, schreefloos, van het lettertype Eagle Bold. Bovendien wisselen de kleuren elkaar af, vandaar dat het logo de bijnaam Dambord kreeg. Alle 14 miniatuurblokken vormen een horizontale rechthoek van 7×2 cm.

2004 — 2010

Cartoon Network Logo 2004-2010

Na het herontwerp werd het aantal vierkanten en karakters in het logo teruggebracht tot twee. Het waren de hoofdletters «C» en «N» — de eerste letters van de woorden Cartoon Network. Maar in de geanimeerde versie staan ​​ze liever niet op vierkanten, maar op kubussen. Het in Sydney gevestigde Australische bureau Animal Logic en het interne team van het netwerk hebben de creatie van het nieuwe on-air-gezicht voor de jeugdzender overgenomen.

Het Hanna-Barbera-concept werd als prototype gebruikt. Geometrische vormen zijn lichtjes op elkaar gelaagd, zodat ze op verschillende hoogtes staan: de tweede letter is lager dan de eerste. Met behulp van grijze zijschaduwen worden de kubussen zijwaarts gedraaid en zien ze er driedimensionaal uit. «C» heeft een zwarte achtergrond, «N» heeft een witte achtergrond. Hieronder staat de volledige naam van het kanaal in kleine lettertjes.

2010 — heden

Cartoon Network Logo 2010-vandaag

De huidige versie is het resultaat van het aanpassen van het vorige logo. Het is gemaakt door de vertegenwoordigers van Cartoon Network zelf: een groep ontwerpers met medewerking van Brand New School. Dus in mei 2010 keerde het algemeen erkende schaakschema terug naar het kanaal — tweedimensionaal, strikt en goed gestructureerd. Het werd voor het eerst gebruikt in reclameschermbeveiligingen met de afbeelding van Chewbacca. De schrijfstijl «N» in deze versie verschilt van de vorige. Er zitten geen scherpe elementen en langwerpige hoeken in: de brief is plat, met een afgesneden onderkant, en vormt zo een stabiel platform.

Voor 2021 heeft de zender een grote rebranding gepland, dus het logo kan drastisch veranderen. Cartoon Network zal naar verwachting een voorschools programma bevatten met de naam Cartoonito. Hij zal ook familieshows en het Redraw Your World-motto toevoegen, wat de nieuwe weg van het netwerk weerspiegelt.

Logo lettertype en kleuren

Cartoon Network Logo

Eerdere versies van het embleem gebruikten het lettertype Eagle Bold — glad, schreefloos, met scherpe randen aan de uiteinden van sommige letters («A», «N», «W»). In de huidige versie is het lettertype anders — een aangepaste Gotham Black (officieel «CN Bold» genoemd).

Het corporate palet is bescheiden: het bestaat uit een combinatie van witte en zwarte kleuren, waarvoor het de bijnaam Dambord kreeg.

Logo Cartoon Network

Wat betekent het Cartoon Network-logo?

De letters CN in het Cartoon Network-logo vertegenwoordigen de volledige naam van dit merk. En het gebruik van een dambord-ontwerp met een contrasterend kleurenschema benadrukt de kinder- en tieneroriëntatie van de kanalen.

Wat voor soort logo is Cartoon Network?

Cartoon Network heeft een complex logo dat bestaat uit een embleem en een woordmerk. De belettering maakt gebruik van een vet schreefloos lettertype dat bekend staat als CN Bold. Hij is een aangepaste versie van Gotham Black.