BYD Logo

BYD Logo

BYD (meer precies BYD Auto Co., Ltd.) is een Chinese autofabrikant die een breed scala aan voertuigen produceert. Het assortiment omvat elektrische auto’s, hybride auto’s, benzineauto’s, vrachtwagens, bussen, heftrucks, elektrische fietsen. En een van zijn divisies produceert samen met Mercedes-Benz luxe auto’s onder het merk Denza. Het bedrijf werd opgericht in 2003 nadat BYD Company Qinchuan Machinery Works van Norinco had overgenomen en overgenomen. Het hoofdkantoor is gevestigd in de stad Xi’an, in de provincie Shaanxi.

Betekenis en geschiedenis

BYD Logo Geschiedenis

Door een autobedrijf te hebben gekocht, kreeg BYD automatisch de rechten om zelfstandig auto’s en andere auto’s te produceren, waarvoor het een deal sloot. Zo deed ze ervaring op, want de fabriek in Qinchuan maakt al sinds 1987 auto’s. Het bedrijf begon met de QJC7050 met een 30,5 kubieke inch motor. Op het moment van de overname was ook de versie van de QCJ7181 Flyer in ontwikkeling, die de nieuwe eigenaar in 2005 introduceerde als zijn eigen versie en hem omdoopte tot BYD Flyer.

In het najaar van 2008 werd de autofabrikant opgekocht door zakenmagnaat Warren Buffett via Sino-American Energy Holdings. Tegelijkertijd werd een hybride versie van de BYD F3-sedan uitgebracht en werd de export van producten naar het buitenland opgericht — naar het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Afrika. Toen begon een periode van actieve groei van het bedrijf, met behoud van strikte controle over technische processen. Als gevolg hiervan werd BYD in 2013 bekroond met de Top Crash Facility Award.

In 2020 begon het bedrijf in Europa uit te breiden met een aantal bedrijfsvoertuigen. Het won ook lucratieve contracten voor de levering van 406 elektrische bussen aan Colombia. Hun bedrijf zal medio 2022 leveren, terwijl er in totaal 1002 eenheden van dit type apparatuur nodig zullen zijn. Dat wil zeggen, de erkenning van het merkembleem van BYD groeit van jaar tot jaar. Trouwens, de naam, die de basis vormt van de visuele identiteit, is een afkorting voor de uitdrukking Build Your Dreams. In totaal heeft het bedrijf twee logo’s in het arsenaal.

2003 — 2005

BYD Logo 2003-2005

Het identiteitsmerkteken voor de opening bestaat uit twee horizontale ovalen die in elkaar zijn geplaatst. De grootste is zwart met dubbele rand, waarbij de rol wordt gespeeld door de witte en zwarte lijnen. Het bevat de naam van het bedrijf. De afkorting «BYD» verschijnt onderaan en is uitgevoerd in een strak schreefloos lettertype. De letterafstand is breed zodat lichte karakters goed zichtbaar zijn tegen een donkere achtergrond. Het centrale ovaal is kleiner en omlijnd met een dunne witte streep. De ruimte is door kleur in twee gelijke helften verdeeld: de bovenste zone is blauw, de onderste is wit.

2005 — heden

BYD Logo 2005-vandaag

Het herontwerp van de visuele identiteit komt nadat de Chinese autofabrikant besloot de gelijkenis van zijn logo met het embleem van BMW te vermijden. Het bijgewerkte pictogram werd in december 2005 in gebruik genomen. In een poging om afstand te nemen van de visuele associatie met een bekend bedrijf, ontving BYD onbewust een logo dat nu op dat van Kia lijkt.

Het logo toont een ovaal bestaande uit een rode contourlijn en dezelfde rode naam binnen een witte ruimte. De buitenste streep is ongelijk in breedte: hij is smal aan de rechter- en linkerkant. Het woord «BYD» is geschreven in geometrische letters, elk met een kleine witte streep, rechte hoeken en buitenste diagonale sneden.

Het logo werd aangenomen in het jaar dat het bedrijf werd opgericht en is sindsdien ovaal van vorm. Het bleef na het herontwerp, terwijl de rest van de elementen werden verwijderd of gewijzigd.

Logo lettertype en kleuren

BYD Logo

 

BYD gebruikt een aangepast lettertype. De letters zijn niet-geschreven en zien eruit als geometrische vormen. Ze zijn gelijkmatig, soepel, streng. Maar het eigen palet veranderde ooit: aanvankelijk bestond het uit een combinatie van zwart en blauw, daarna rood en wit.

Logo BYD