BuzzFeed Logo

BuzzFeed Logo

BuzzFeed is een succesvolle online publicatie die sinds 2006 nieuws online publiceert. Het is het resultaat van lang en hard werk van Contagious Media, een bedrijf dat onderzoek doet naar virale marketing. Nu is het niet zomaar een website, maar een internationaal mediaportaal waar je artikelen over elk onderwerp kunt vinden — van masterclasses tot politiek. Natuurlijke reclame is ingebed in de inhoud, niet te onderscheiden van de materialen zelf.

Betekenis en geschiedenis

BuzzFeed Logo Geschiedenis

Het eerste bericht op BuzzFeed werd in 2006 geschreven door Peggy Wang. Sindsdien is het project aanzienlijk gegroeid: investeerders zijn verschenen, het concept is veranderd en er is een nieuw logo verschenen, bijna niet te onderscheiden van het oude. Het bedrijf werd winstgevend en bleek, ondanks een spraakmakend plagiaatschandaal waarbij Benny Johnson betrokken was, een succesvol online mediakanaal te zijn. Het webportaal heeft veel secties die niet alleen nieuws, maar ook amusementsinhoud bevatten, zoals materiaal met betrekking tot het dagelijks leven, tests en video’s.

Het herontwerp van BuzzFeed in 2019 is een teken van ontwikkeling en het toonde aan dat het bedrijf klaar is om te veranderen en te verbeteren, hoewel het binnen zijn gebruikelijke stijl blijft. De online editie gebruikt een specifiek lettertypesysteem voor koppen en wijkt niet af van het traditionele kleurenschema. De site-update was vooral gericht op een maximale aanpassing aan mobiele apparaten, zodat foto’s, tekst en illustratiemateriaal goed worden weergegeven op kleine displays. Met hetzelfde doel is het BuzzFeed-woordmerk leesbaarder gemaakt.

2008 — 2019

BuzzFeed Logo 2008-2019

Het logo dat aan het begin van het werk van het mediabedrijf werd aangenomen, bevatte zijn naam — het rode opschrift «BUZZFEED». Afgaande op de karakteristieke vorm van «U» en «D», waren de letters hoofdletters (op twee na allemaal «e»). Desondanks vielen «B» en «F» op door hun grootte — ze staken boven de lijn uit, waardoor de tekst slordig leek. Het lettertype was op het eerste gezicht heel eenvoudig: vet schreefloos met uniforme lijndiktes. Maar er waren ongebruikelijke sneden aan de uiteinden van beide «e’s», en de bovenste horizontale «F»-slag was langer dan de onderste.

2019 – heden

BuzzFeed Logo 2019

Het woordmerk werd gewijzigd als onderdeel van een wereldwijde merkvernieuwing toen de nieuwssite besloot eruit te zien als een glossy magazine. De medewerkers van BuzzFeed die verantwoordelijk zijn voor de visuele identificatie van het portaal namen deel aan dit proces.

De structuur van het opnieuw ontworpen logo is behouden. Ontwerpers hebben slechts enkele letters gecorrigeerd: ze hebben met name «U» en «D» in kleine letters vertaald, zodat ze er harmonieus uitzien. Beide horizontale «F»-slagen zijn nu even lang. Alle aangebrachte wijzigingen maakten het mogelijk om de letterafstand uit te breiden, wat nodig was om de leesbaarheid van de inscriptie te verbeteren.

Sinds het herontwerp is het BuzzFeed-woordmerk meer standaard geworden. Het bedrijf verliet het spel met letters en een lichte asymmetrie, en vertrouwde op visuele harmonie. Zo probeerde ze de ernst uit te drukken van het nieuws dat op de site wordt gepubliceerd.

Logo lettertype en kleuren

BuzzFeed Logo

De auteur van het originele lettertype dat is gebruikt voor de logo’s van het mediaportaal is Mark Simonson. Het strikt gedurfde schreefloze lettertype is gemaakt als een kruising tussen Akzidenz Grotesk en Futura. Het is nu bekend als Proxima Nova SemiBold (sinds 2005), en in het verleden was het bekend als Proxima Sans (sinds 1994). Sinds medio 2010 is Proxima Nova het meest gebruikte betaalde lettertype op internet, te zien op honderden websites, waaronder BuzzFeed.

Logo BuzzFeed

De hoofdkleur van het logo verandert niet ondanks ontwerpupdates. Het was en is nog steeds rood (#EE3322), wat de creatieve benadering van de identiteit zou moeten weerspiegelen en BuzzFeed zou moeten onderscheiden van andere media.