Brilliance Logo

Brilliance Logo

Brilliance is een Chinees merk van personenauto’s, bestelwagens en onderdelenfabrikant, waarvan de volledige naam Brilliance China Automotive Holdings Limited is. Het is ook bekend als Brilliance Auto of Brilliance China. De oprichters van het bedrijf zijn de Chinese overheid en tycoon Yang Rong. Het werd opgericht in 1992 en is nu gevestigd in de stad Shenyang, in de provincie Liaoning. Het bezit het recht om BMW-voertuigen te distribueren op het vasteland van China. Daarnaast heeft het bedrijf een meerderheidsbelang in de Renault Brilliance Jinbei-divisie en produceert daarom gezamenlijk Renault, Huasong, Jinbei personenauto’s en bedrijfsvoertuigen.

Betekenis en geschiedenis

Brilliance Logo Geschiedenis

In de zomer van 1992 werd Brilliance China Auto geregistreerd bij Bermuda. Even later, maar in hetzelfde jaar, werd het als buitenlands bedrijf ingeschreven in het handelsregister van Hong Kong. En vijf jaar later kreeg de Britse kolonie de status van een speciale administratieve regio van China. Dus het bedrijf werd officieel Chinees. Aanvankelijk had ze een belang van veertig procent in Shenyang Jinbei Coach Manufacturing. Daarna verhoogde ze haar belang tot een meerderheidsbelang.

Later verwierf de moedermaatschappij het recht op een andere beursgenoteerde onderneming, die ze ook in haar structuur opnam, nadat ze de mogelijkheid had gekregen om producten door dealers te distribueren. Nu verkoopt Brilliance China Auto personenauto’s van het gelijknamige merk, als een van de grootste autofabrikanten in China. In de loop van zijn geschiedenis heeft het bedrijf zijn logo slechts één keer gewijzigd.

1992 — 2002

Brilliance Logo 1992-2002

Het debuutembleem is gemaakt in een laconieke stijl. Er staat alleen maar tekst op. De inscripties zijn gerangschikt in twee regels en worden gescheiden door een dunne zilveren lijn, die bijna onzichtbaar is tegen een lichte achtergrond.

De bovenste rij bestaat uit de Engelse bedrijfsnaam Brilliance Auto. De letters zijn klassiek, bedrukt, glad, met schreven. Ze zijn klein, dus ze vallen niet op. Als basislettertype ligt de geselecteerde optie zo dicht mogelijk bij Times New Roman. De karakters liggen dicht bij elkaar, maar smelten niet samen, ondanks de minimale ruimte tussen de letters. De eerste «B» valt in hoogte samen met zowel «l», als met «A» en «t». Op hetzelfde niveau zijn er puntjes boven de «i». De kleur van de bovenste tekst is bordeaux.

De onderste regel wordt ingenomen door hiërogliefen — een onvolledige bedrijfsnaam in het Chinees. Ze zijn streng, zelfs, met kalligrafische accenten. Het opschrift is grijs en bestaat uit vier geschreven karakters.

2002 — heden

Brilliance Logo 2002-vandaag

Na het herontwerp heeft de autofabrikant een vernieuwd logo zonder Chinese karakters. Maar een herinnering eraan is gecodeerd in het pictogram, dat de auteurs hebben toegevoegd met een inscriptie in het Engels. In vorm lijkt de zilveren badge op een stuur en in zijn interne structuur ziet hij eruit als een hiëroglief, bestaande uit drie verticale en twee horizontale strepen. Het is volumineus, met een 3D-effect, lichte highlights en een verloop dat overgaat in een donkere grafietkleur. Onder het grafische gedeelte staat de merknaam, afgekort tot één woord — «Brilliance». Het heeft de originele spelling — met een schreef bovenop de «B» en met de letter «A», die geen dwarsbalk heeft. De ontwerpers hebben de kleur van het logo niet veranderd.

In het begin distribueerde het bedrijf auto’s in China, dus het gebruikte een logo met hiërogliefen om bekendheid te krijgen bij de lokale bevolking. Toen begon ze actief door te gaan naar de buitenlandse markt — eerst naar de Europese en vervolgens naar de Amerikaanse. In deze periode kreeg het merk een volledig Engelstalig logo.

Logo lettertype en kleuren

Brilliance Logo

In het debuutembleem is het lettertype zacht, gestroomlijnd, afgerond. Het is zo dicht mogelijk bij de Bodoni Recut FS DemiBold Condensed. In het tweede logo is het lettertype strenger, geometrisch, zelfs, en doet het denken aan Republica Minor 2.0 Regular met enkele copyrightwijzigingen.

Logo Brilliance

Het bedrijfspalet is altijd stabiel geweest. Het bevat de kleur van Marsala en verschillende grijstinten met een metallic effect: zilver, grafiet, chroom.