BMW M Logo

BMW M Logo

BMW M is een divisie van Duitslands grootste fabrikant van luxe auto’s. Het is gespecialiseerd in aangepaste racevoertuigen die verschillen van hun tegenhangers in sportcomponenten. In feite zijn dit krachtige versies van populaire machines. Het bedrijf werd opgericht in 1972 en stond de volgende 20 jaar bekend als BMW Motorsport GmbH. Het werd pas in 1993 hernoemd, wat een nieuwe ontwikkelingsronde markeerde.

Betekenis en geschiedenis

BMW M Logo Geschiedenis

Uit de archieven van de BMW Group is bekend dat de eerste versie van het BMW M-logo in 1973 werd geïntroduceerd. Het sierde de legendarische 3.0 CSL-auto van de New Six-familie, die op dat moment zijn debuut maakte in de races. Het uiteindelijke ontwerp van het model is ontwikkeld door twee mensen: Manfred Rennen (een medewerker van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het exterieur) en Pierre Mendell (een ingehuurde specialist). Toegegeven, in die tijd was er alleen een kleurenschema gecombineerd met rood, paars en blauw. En de letter «M» verscheen veel later — in 1978, toen de BMW M1 het circuit verliet.

In de loop van de tijd is het logo verbeterd. Nu wordt in plaats van paars een heel andere kleur gebruikt — donkerblauw. Wit is ook toegevoegd om de «M» te markeren, die vroeger volumineus en zilver was, maar nu 2D is in een 2020-update.

Het is bekend dat veel mensen aan het embleem van de eenheid hebben gewerkt. Naast Manfred Rennen, die de strepen bedacht, was Wolfgang Seehaus (automotive interieurarchitect) bij het proces betrokken. Specialisten van het Italiaanse ontwerpbureau Italdesign waren verantwoordelijk voor het «M»-symbool, medewerkers van het Zwitserse bedrijf Müller waren verantwoordelijk voor de eerste versie van het logo en vertegenwoordigers van het Duitse bureau Pierre Mendell waren verantwoordelijk voor de definitieve versie. Samen zijn ze erin geslaagd een iconisch bord te creëren dat in de afgelopen decennia nauwelijks is veranderd.

1972 — 2020

BMW M Logo 1972-2020

In 1972 werd het merk BMW Motorsport geboren, later omgedoopt tot BMW M. De racewagens van deze divisie hadden een eigen herkenbaar symbool nodig. Het was een combinatie van drie diagonale strepen van blauw, donkerblauw en rood, gebaseerd op een zilvergrijze letter «M». De hoeken van de driekleurige lijnen en de meest linkse lijn «M» vielen samen. Voor het ontwerp hebben de ontwerpers een lineair verloop gebruikt. Ze voegden ook donkere dunne contouren toe aan sommige elementen.

2020 – heden

BMW M Logo 2020

Om het logo gemakkelijker te reproduceren in gedrukte materialen, besloten de leidinggevenden van BMW M om het kleurenschema te vereenvoudigen. Dus het verloop verdween en de letter werd gewoon wit. Schaduwen zijn ook verwijderd. Voor zover wij weten hebben de medewerkers van de studio van Pierre Mendell aan deze optie gewerkt.

Aangezien de divisie raceaanpassingen aan auto’s produceert, moet de grafische weergave dynamisch zijn. Ontwerpers brachten de energie van beweging over via speedlines — drie strepen gedrukt tegen de «M». Het feit dat ze in dezelfde richting zijn gericht, evenals hun identieke breedte en lengte, benadrukken de hoge snelheid van sportwagens. Dit embleem kreeg de onofficiële naam Giugiaro M.

Logo lettertype en kleuren

BMW M Logo

De grote «M» voor de merknaam is cursief vet schreefloos. In de huidige versie is het wit en hebben de lijnen ernaast drie kleuren: blauw, donkerblauw en rood. Vroeger werd paars gebruikt in plaats van donkerblauw. Hij vertegenwoordigde een combinatie van rood en blauw, waarin de zijstrepen werden geschilderd. Het is mogelijk dat het rood oorspronkelijk symbool stond voor de Texaco Grand Prix, terwijl het blauw afkomstig was van het BMW-logo. Zoals regisseur Jochen Neerpasch toegaf, werd voor dit kleurenschema gekozen vanwege het feit dat de tinten niet samenvloeiden in zwart-witfoto’s.

Logo BMW M