BET Logo

BET Logo

De volledige naam BET heeft niets met gokken te maken en staat voor Black Entertainment Television. Dit is een betaald kanaal met specifieke inhoud gericht op Afro-Amerikanen. Het werd opgericht door de filantroop, mediamagnaat en Amerika’s eerste zwarte miljardair Robert Louis Johnson. Hij verliet zijn belangrijkste baan om een ​​kabelnetwerk te creëren voor mensen die tot zijn etnoraciale groep behoorden. Toen verkocht de ondernemer het bedrijf aan mediaconglomeraat Viacom, wat hem roem en succes bezorgde, waardoor hij een van de rijkste mensen in de Verenigde Staten werd.

Betekenis en geschiedenis

BET Logo Geschiedenis

Het BET-netwerk verscheen in 1980, maar werd pas in 1983 een volwaardig kanaal. De eerste drie jaar was het een kort programma met sitcoms met zwarte karakters en clips van Afro-Amerikaanse artiesten. Ondanks de beperkte zendtijd staat het netwerk van Black Entertainment Television op gelijke voet met andere organisaties. Zelfs toen had ze haar eigen herkenbare symbool, dat de basis werd voor alle volgende logo’s.

Het grafische bord is gemaakt door Cheryl D. Holmes Miller, die pleitte voor raciale en gendergelijkheid in design. Ze geloofde dat zwarte specialisten een groot voordeel hebben ten opzichte van blanken: ze kunnen bestellingen uitvoeren voor mensen van elke etniciteit. Daarom wilde Cheryl graag logo’s ontwerpen voor bedrijven die eigendom zijn van Afro-Amerikanen. Trouwens, ze was zelf blank, in tegenstelling tot haar vader en veel familieleden.

In 1980. een vrouw richtte de studio Cheryl D. Miller Design Inc. op. en ging door met het creëren van een bedrijfsidentiteit voor Fortune 500-bedrijven, waaronder BET. Zoveel van de emblemen van dit kanaal zijn haar persoonlijke verdienste.

1980 — 1989

BET Logo 1980-1989

In 1980 lanceerde Robert Louis Johnson het lang getitelde kabelnetwerk: Black Entertainment Television. Deze zin werd weergegeven op het logo (hieronder, in kleine letters) en aangevuld met de afkorting «BET» (hierboven, in grote letters). Aan de linkerkant was het originele symbool, bestaande uit een zwarte vijfpuntige ster en een gestileerde «B» in het wit.

Het logo en het woordmerk zijn ontworpen door Cheryl D. Holmes Miller. Ze werd hiertoe gevraagd door Robert Johnson zelf, die naar haar toe kwam om zijn visie op een kabelnetwerk voor Afro-Amerikanen te delen. Voor het uitgevoerde werk ontving de ontwerper slechts $ 125.

1989 — 2001

BET Logo 1989-2001

Het logo-ontwerp veranderde in 1989. Het bedrijf verwijderde de volledige naam en voegde de afkorting samen met de letter «B». De standaard schreef werd vervangen door een ongebruikelijke stilering: «B» zag eruit als twee gecombineerde halve cirkels en was in effen zwart geverfd, en in plaats van «E» waren er drie brede horizontale lijnen, waarvan er één in een «T» veranderde in de vorm van een meubelpoot. De ster is wit geworden en heeft een zwarte omtrek met afgeknipte hoeken.

2001 — 2005

BET Logo 2001-2005

In 2001 verkocht Robert Johnson zijn bedrijf aan mediaconglomeraat Viacom en verdiende daarmee een vermogen van $ 3 miljard. Als gevolg hiervan verloor BET zijn status als een zwart kanaal, maar behield het zijn logo. De ontwerpers hebben de vorm van de letters maar een klein beetje gecorrigeerd en de ster puntig gemaakt. De lijnen zijn vloeiender en de rechter benedenhoek «T» is afgerond.

2005 — 2011

BET Logo 2005-2011

Nadat Johnson zijn ambt had verlaten, werd de leidende positie overgenomen door Debra L. Lee. De herschikking van het personeel viel samen met het 25-jarig jubileum van Black Entertainment Television, waardoor het netwerk niet alleen een nieuwe CEO kreeg, maar ook een heel ander logo. Het concept is oud gebleven, wat niet gezegd kan worden over de uitvoering ervan. In deze versie stond de ster niet links in «B», maar rechts tegen een blanco witte achtergrond. Tegelijkertijd is de contour veel breder geworden.

De letters hebben een beter leesbaar uiterlijk gekregen: de ontwerpers hebben in ieder geval de letters «B», «E» en «T» aangevuld met ontbrekende elementen. Het is een samenwerking tussen Click 3X en Push Creative.

2011 — 2021

BET Black Entertainment Television Logo 2011-2021

In 2011 werd de ster net zo zwart als in de klassieke versie die werd gebruikt in 1980-1989. Het ontwerp van de afkorting is niet veranderd: de letters zijn, zoals eerder, met elkaar verbonden en zien er ongebruikelijk uit.

Het grafische BET-bord is het resultaat van het werk van Cheryl D. Holmes Miller. Toegegeven, de moderne versie verscheen na een kleine herziening, waarbij de ontwerpers van Click 3X en Push Creative betrokken waren. Ze hebben de basiselementen (de vijfpuntige ster en de afgekorte kanaalnaam) behouden, waardoor ze in een geheel nieuw perspectief worden gepresenteerd.

De belettering combineert hoeken en rondingen — twee tegenpolen die samen het effect van beweging creëren. In dit geval weerspiegelt de «T» -vorm in de rechterbovenhoek de ster, waarbij de afkorting en het grafische symbool met elkaar worden verbonden. Het lettertype is anders dan alle andere — de ontwerpers gebruikten hun eigen aanpassing van het groteske lettertype.

De hoofdkleur is zwart, wat vrij logisch is gezien de directionaliteit van het kanaal. Wit tegen de achtergrond zorgt alleen voor het nodige contrast.

2021 — heden

BET Logo 2021-vandaag

Dit is het eerste logo dat is aangepast, omdat eerdere versies uit één letter bestonden en nu in twee rijen staat. Boven zijn de eerste twee letters (BE), hieronder — de derde (T) met een vijfpuntige ster. In tegenstelling tot voorgaande jaren is de moderne versie getypt in een geometrisch lettertype. De letters zijn zo gelijkmatig dat ze lijken op vierkanten met sleuven op de plaatsen van de openingen in de letter. Het lettertype is echt veranderd en weerspiegelt het lettertype in stencilstijl. Dit is Custom — een platte schreefloze letter met brede letters. De auteur van de bijgewerkte versie is Sibling Rivalry studio. Dit embleem verscheen voor het eerst in de zomer van 2021.

Logo lettertype en kleuren

BET Logo

Voor het logo dat tegenwoordig wordt gebruikt, hebben de ontwerpers gekozen voor een aangepast lettertype met dikke en gedurfde schreefloze tekens. Maar het kleurenpalet is bewaard gebleven: de combinatie van zwart en wit overheerst nog steeds in het logo. De eerste is een vierkante achtergrond, de tweede is een inscriptie en een ster.

Logo BET