Benelli Logo

Benelli LogoBenelli is een Italiaans motorfietsbedrijf dat sinds 2005 eigendom is van het Zuid-Koreaanse bedrijf Qianjiang. Het werd in 1911 opgericht door Teresa Benelli om werk te bieden aan haar zonen. Eerst was het een autoreparatiewerkplaats, daarna een kleine motorfabriek. In 1921 produceerde de familie hun eerste motorfiets.

Betekenis en geschiedenis

Benelli Logo Geschiedenis

Er zijn veel leeuwenemblemen in de geschiedenis van Benelli. Het trotse roofdier siert al minstens een eeuw de glimmende zijkanten van motorvoertuigen en benadrukt daarmee de visuele identiteit van het merk.

Honderd jaar lang is alleen de kunst veranderd. Het was ooit primitief, waardoor het dier er cartoonachtig uitzag. Maar naarmate het bedrijf groeide, werkten de kunstenaars het logo bij om de leeuw zwart en wit te maken. Daarnaast hebben ze extra elementen toegevoegd die een diepe betekenis hebben: een lauwerkrans (een symbool van overwinning en triomf) en drie sterren (een voorteken van een succesvolle toekomst).

1911 — 1925

Benelli Logo 1911-1925

Het debuutembleem van het Italiaanse motormerk leek op een wiel met een spijkerband. Hoge en lage uitsteeksels overspanden de gehele omtrek en werden op volgorde geplaatst. Ze dienden als rand. Achter hen was er een brede azuurblauwe streep met twee inscripties die de oprichters van het handelsmerk aanduidden — «Fratelli» bovenaan en «Pesaro» onderaan. Vervolgens werd een groene cirkel gelokaliseerd, die horizontaal een rode rechthoek sneed. Ze hadden ook de tekst: «Brevetti», «G. Benelli» en de naam van het bedrijf in grote letters. De middelste letters waren geel met een zwarte rand.

1925 — 1932

Benelli Logo 1925-1932

In 1925 ondernamen de ontwikkelaars een herontwerp van het logo. Het bleek succesvol te zijn, omdat het visueel eenvoudiger werd: een lauwerkrans nam de plaats in van doornen en strepen, er verscheen een glanzende ster aan de bovenkant en de centrale cirkel nam af. Sommige inscripties verdwenen — slechts drie bleven over. Onder hen zijn Benelli (midden), Fratelli en Pesaro (groene achtergrond).

1932 — 1951

Benelli Logo 1932-1951

De ontwerpers hebben de ronde vorm van het embleem behouden en enkele verfijningen aangebracht. Allereerst hebben ze de lauriertakken getweakt door meer details toe te voegen. Om de krans er realistisch uit te laten zien, schilderden ze aderen en bessen. De drievoudige rand van de rechthoek verwijderd, de letters vergroot en wit gemaakt. In het bovenste deel van de cirkel, die de lucht symboliseert, zijn drie grote sterren verschenen, in het onderste deel — een bleekgroen veld waarop een leeuw loopt. Het roofdier heeft een trotse houding en een opgeheven poot, waarmee hij naar links wijst.

1951 — 1972

Benelli Logo 1951-1972

1951 is een keerpunt in de geschiedenis van het logo, want na het lange bestaan ​​van een rond logo met veel kleine details verscheen er een laconieke tekstversie. Dit is hoe het tijdperk van het beletteringembleem begon. De vorm van de letters veranderde ook aanzienlijk: ze werden cursief en kleine letters, met uitzondering van de hoofdletter «B». De ontwikkelaars maakten de stip boven het «i» -ovaal, de openingen in de letters waren zwart geverfd. Alle tekens hebben nu een donkere omtrek, waardoor witte tekens door het contrast hol lijken.

1972 — 1995

Benelli Logo 1972-1995

Nadat ze zich hadden verdiept in het onderwerp van het tekstlogo, veranderden de ontwerpers de stijl. De letters zijn nu serif, gedrukt en goudkleurig.

1995 — heden

Benelli Logo 1995-vandaag

Aan het begin van het millennium herwon het merk een van zijn oude emblemen: 1932. De aanpassingen hadden vooral invloed op de kleuren en interne elementen. De ontwikkelaars schilderden de lauwerkrans groen, de leeuw, de sterren en de aarde wit, de lucht en de achtergrond metallic. Bovendien verwijderden ze korte streken rond de sterren, waardoor ze een stralend effect kregen. In het midden staat, net als voorheen, de bedrijfsnaam uit het vorige logo.

Logo lettertype en kleuren

Logo Benelli

Het huidige embleem ziet eruit als een zilveren medaillon, van waaruit horizontale lijnen naar beide kanten lopen. Er wordt een schaduw over de onderste helft van de cirkel geworpen, waardoor een verloopeffect ontstaat.

Binnenin is een groene krans met gedetailleerde bladeren. Het omringt de rest van de elementen. Beneden loopt een leeuw naar links. Boven — drie witte sterren met zwarte omtreklijnen. In het midden staat de naam van het bedrijf. Vroeger werd het woord «Benelli» in een rode rechthoek geplaatst, maar nu wordt het niet beperkt door randen.

Het lettertype van de inscriptie is antiek, met korte schreven. Het kan niet als klassiek worden beschouwd omdat de ontwerpers originele typografische technieken hebben gebruikt. De bovenkanten «n», «l» en «i» zijn enigszins afgeschuind. De verbindende slagen «e» zijn ook ongelijk: ze strekken zich uit langs de diagonaal.