BBC Logo

BBC Logo

De ontwikkeling van wereldwijde radio- en televisie-uitzendingen is nauw verbonden met de oprichting en ontwikkeling van de wereldberoemde British Broadcasting Corporation — de BBC. Het was het product van een gezamenlijk besluit van 18 oktober 1922, waarbij de British Broadcasting Company werd opgericht van verschillende vooraanstaande Britse particuliere bedrijven op het gebied van omroep en elektriciteit. In 1927 werd het genationaliseerd. Tegenwoordig zendt het bedrijf zowel in het land als over de hele wereld uit, wat wordt uitgevoerd door een speciale afdeling — de Worldwide Service van het bedrijf. Omdat het geen staat, maar publiek is, staat het bedrijf onder controle van de Control Council en 12 koninklijke trustees.

De BBC heeft in haar lange geschiedenis veel veranderingen ondergaan. Begonnen als een bedrijf dat radio-uitzendingen verzorgde en voortdurend in ontwikkeling was, reageerde het snel op de opkomst van een nieuwe vorm van informatiepresentatie — televisie, waardoor het onmiddellijk een van de belangrijkste richtingen van zijn activiteit werd en in 1932 experimentele televisie-uitzendingen lanceerde. Elke fase van zijn ontwikkeling werd weerspiegeld in de vorming van het imago van het bedrijf, de stijl, het logo en de merknaam. Tegelijkertijd onderging het eerste logo, dat in 1958 werd gecreëerd, later slechts kleine wijzigingen, wat de klassieke Britse toewijding aan traditie aantoont.

Betekenissen en geschiedenis

BBC Logo Geschiedenis

Tijdens de eerste twee jaar van haar bestaan ​​deed de BBC verslag van Londen, de West Midlands, het noordwesten, zuidwesten en oosten, Noordoost-Engeland, Wales, Schotland, Yorkshire en de Humber, Noord-Ierland.

In januari 1927 werd, vanwege het nationale belang van deze manier van informeren en controleren van de verstrekte informatie, besloten het bedrijf te nationaliseren en te hernoemen. Met behoud van de afkorting kreeg het bedrijf de naam British Broadcasting Corporation.

1932 was een jaar van dramatische veranderingen. Dit jaar is de BBC Empire Service, een internationale informatiezender, van start gegaan. In de zomer van hetzelfde jaar begon het bedrijf van Baird met de productie van televisies, wat de reden werd voor de implementatie van het idee van massale televisie-uitzendingen. Dit jaar werden de tv-uitzendingen door het bedrijf experimenteel verzorgd. En na 2 jaar werd het permanent, maar had beperkingen op de zendtijd.

Sinds 1936 begon de BBC Television Service met haar werkzaamheden, die vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog al tot 40.000 huizen hadden gedekt.

Een jaar na de oorlog, op 26 maart 1946, werd een Russische dienst georganiseerd, die onder meer uitzond op het grondgebied van de USSR. En de eerste uitzending in het Russisch was de uitzending van Stalins gesprek met correspondenten uit de Verenigde Staten. Tegelijkertijd werden de televisie-uitzendingen hervat.

Tot 1955 was de BBC het enige Britse televisienetwerk. Als omroepmaatschappij opereerde het tot de jaren zeventig van de vorige eeuw als een monopolie.

In de 58e werd het eerste bedrijfslogo gemaakt, dat zijn gezicht werd op alle televisiezenders. Vanaf dat moment begon het bedrijf aandacht te besteden aan de studie van de vraag in de markt voor televisiediensten, zijn eigen imago en ontwerp.

In de periode van 1965 tot 1991 verhoogde het bedrijf zijn capaciteit, verhoogde het de kansen, lanceerde het nieuwe radiozenders, sloot verouderde zenders en breidde het bereik van zijn publiek voortdurend uit. Dankzij de ontwikkeling van de wetenschap kon de BBC, die onmiddellijk alle nieuwigheden en prestaties van moderne technologieën introduceerde, met succes vechten voor leiderschap op de wereldwijde informatiemarkt, waar de concurrentie op haar vakgebied in de loop der jaren is gegroeid en versterkt. Dus op 11 maart 1991 werd de eerste satellietzender BBC World Service Television in de lucht gelanceerd.

Het einde van de vorige eeuw stond in het teken van de transitie van de corporatie naar digitale omroep in alle richtingen.

De nieuwe 21e eeuw, met al zijn eigenaardigheden, heeft geleid tot fundamentele veranderingen in de structuur van de onderneming. Enkele internationale radio- en televisiezenders waren gesloten. Het bedrijf begon zijn inspanningen om te buigen naar het internet.

Al deze gebeurtenissen hebben de vorming van het imago van het bedrijf beïnvloed. Het logo heeft echter slechts kleine wijzigingen ondergaan, wat wijst op conservatisme, maar bevestigt de erkenning van het bedrijf zelfs op het gehoor. Tegenwoordig is ze over de hele wereld bekend.

1958 — 1963

BBC Logo 1958-1963

De creatie van het eerste logo vond plaats tegen de achtergrond van de uitbreiding van de invloed van het bedrijf op de internationale informatie- en omroepmarkt. Het merk is ontwikkeld door de studio van Abram Games. Het bord bestond uit 3 zwarte vierkanten, in elk waarvan een letter van de afkorting van de naam was getypt in wit schuin Univers-lettertype. Het logo was bedoeld als een on-air afbeelding.

1963 — 1971

BBC Logo 1963-1971

De wijzigingen in het logo uit 1963 hadden voornamelijk betrekking op de zwarte vierkanten. Ze kregen een helling die symmetrisch was met de helling van de letters. Deze merknaam zal al worden toegepast op filmcamera’s, televisieapparatuur van het bedrijf, als embleem aan het einde van de uitzendingen.

1971 — 1992

BBC Logo 1971-1992

Al meer dan 20 jaar zal het bedrijf niet veel aandacht besteden aan rebranding. En pas in 1971 wordt het logo enigszins aangepast. De zwarte blokken waarin de afkorting staat, krijgen afgeronde hoeken. De afstand tussen hen zal iets toenemen. Het einde van de jaren tachtig — het begin van de jaren negentig — de tijd dat het eigen imago van een bedrijf een enorme impact begon te krijgen op de populariteit en daarmee op de groeiende interesse van de consument. Dit vereiste de creatie van programma’s onder hun merknaam, waardoor kijkers er zeker van konden zijn dat ze naar programma’s keken die door de BBC waren voorbereid, en niet nep voor hen. Ondanks het verschijnen in 1988 van een nieuw logo, zal deze optie tot 1992 worden gebruikt.

1988 — 1998

BBC Logo 1988-1998

In 1998 was het ontwerpbureau van Michael Peters betrokken bij de ontwikkeling van het ontwerp voor het merkbord. Als nieuwe oplossing werd een terugkeer naar de scherpe hoeken van de zwarte blokken uitgevoerd, waarbij de helling van de scherpe hoek van 17˚ behouden bleef. De openingen tussen de blokken bleven op dezelfde afstand. Om een ​​grafische eenheid te creëren voor het schrijven van de tekst is het lettertype Helvetica Neue gebruikt, waarvan ook de randen zijn aangescherpt, net als die van de blokken. Zo werd visuele symmetrie en harmonie van de hele compositie bereikt. Nieuw zijn de lijnen onder elk blok, even lang als hun basis. Elk van deze lijnen had zijn eigen kleur — blauw, rood en groen. Ze hadden een dubbele betekenis. Dit bracht hulde aan de kleuren van de vlaggen van Schotland, Wales en Noord-Ierland en weerspiegelde de overeenkomst met de drie fosforen die kenmerkend zijn voor kleurentelevisie. In 1997 werd deze badge gebruikt in combinatie met het BBC Radio Clwyd-logo totdat het werd gesloten.

1997

BBC Logo 1997-vandaag

In 1997 introduceerde Martin Lambi-Nairn een nieuw bedrijfslogo. Het ontbrak al aan gekleurde lijnen en zwarte blokken werden weer vierkanten. De positie van de letters werd zonder enige kanteling weer verticaal gezet, wat leek op de allereerste versie, gemaakt in 1958. De inscriptie is gemaakt in 1926 — Gill Sans, gemaakt door Eric Gill. Deze optie bestaat al het langst.

2021 — heden

BBC Logo 2021

Dit jaar is een nieuwe merknaam geïntroduceerd met een lettertype dat in 2017 door Dalton Maag is ontworpen. Zijn presentatie aan het publiek veroorzaakte veel kritiek en verontwaardiging bij de kijkers. Bijna niemand merkte de dramatische veranderingen in het nieuwe logo op, terwijl het bedrijf aankondigde enorm veel geld te besteden aan rebranding. De reactie van het bedrijf stelde tegenstanders niet gerust. De uitleg dat er geen fundamentele veranderingen nodig waren, aangezien juist in deze stijl en historische uitvoering van het bord het merk herkenbaar is voor de kijkers, dat degenen die de zender kennen en respecteren alleen de drie gekoesterde letters hoeven te horen, gaf niet een uitleg over waar het geld van de belastingbetaler toch heen is gegaan, dus hoe het bedrijf openbaar is.

Logo lettertype en kleuren

BBC Logo

Traditioneel worden alle emblemen, zoals de laatste bijgewerkte, gemaakt in een strikt Britse stijl — een combinatie van twee contrasterende kleuren — zwart en wit. Het nieuwe logo is in feite de nieuwste demonstratie van Brits conservatisme geworden in de benadering van zelfs hun eigen imago. Zoals in alle vorige versies, bleef hij trouw aan de algemene stijl — drie zwarte vierkanten met witte hoofdletters erin. Enige verschil met de vorige werd uitgedrukt door het gebruik van een zakelijk lettertype — BBC Reith Sans Bold. Letters in deze stijl zien er netter en stijlvoller uit. De zwarte vierkanten kregen een subtiele afronding en stonden wat verder uit elkaar.

Logo BBC

Dergelijke veranderingen werden door het publiek niet als significant ervaren. Het nieuwe embleem roept echter, in tegenstelling tot het vorige, een aangenamere visuele ervaring op. De afstand van de randen van de vierkanten tot elk van de zijden van de letters die erin zijn geplaatst, is strikt hetzelfde. De compositie is zo precies en harmonieus aangepast dat er sprake is van een hoge stijl. Het lettertype zelf valt op door zijn elegantie en zachtheid van visuele waarneming.