Aston Martin is een premium auto die luxe, verfijning, snelheid en kwaliteit combineert. De geschiedenis van het bedrijf begon in 1913, toen Lionel Martin, een gepassioneerde autosportliefhebber, besloot zijn eigen auto te bouwen. Samen met Robert Bamford richtten zij het bedrijf Bamford & Martin op en hielden zich bezig met de productie en verkoop van auto’s. De eerste Aston Martin-racewagen verscheen in 1915. Het dankt zijn naam aan de achternaam van de oprichter en de Aston Hill, waarin Lionel racete.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Aston-Martin?
Dit is een Brits bedrijf dat sportwagens en supercars maakt. Al haar auto’s zijn met de hand gemaakt en elk stuk draagt een plaquette met de naam van de persoon die het heeft gemaakt.
De geschiedenis van het merk Aston Martin is niet eenvoudig. Het bedrijf heeft meer dan eens crises meegemaakt. Al meer dan honderd jaar heeft het verschillende eigenaren veranderd. En pas in 2012 werd Aston Martin onafhankelijk. Natuurlijk heeft de opvolging van degenen aan het roer van het bedrijf het logo beïnvloed. Maar ondanks veelvuldige veranderingen waren er geen kardinale transformaties. Alle Aston Martin-logo’s behalve de eerste hadden vleugels, waardoor het embleem een van de meest herkenbare ter wereld is. De spatborden (volgens veel experts zijn ze geleend van Bentley) symboliseren de belangrijkste kenmerken van alle auto’s van het merk: snelheid, vrijheid, droom.
1921 — 1926
Het eerste Aston Martin-logo verscheen in 1921. Het was elegant en laconiek: een cirkel waarin de letters A en M over elkaar heen zijn gelegd. Het klassieke strakke lettertype, zwarte letters en een cirkel, een bronzen achtergrond maken het logo stijlvol en duur.
1927 — 1930
In 1927 werd het Aston Martin-logo voor het eerst gewijzigd. Dit waren de meest dramatische veranderingen in zijn geschiedenis. De cirkel werd vervangen door vleugels, die snelheid symboliseren. De letters werden vervangen door de volledige naam van het bedrijf. De inscriptie is zo geplaatst dat de letter M, in het midden, verbonden is met de horizontale elementen van twee letters T. Alleen de bronzen kleur, het strikte lettertype en de laconiek bleven over van het vorige logo.
1930 — 1932
In 1930 werd besloten om de bronzen kleur van het logo te veranderen in zilver. Bovendien zijn de vleugels geslepen, krijgen ze een duidelijkere omtrek. Maar ondanks het feit dat het nieuwe Aston Martin-logo steviger is geworden, duurde het maar twee jaar.
1932 — 1939
In 1932 werd het Aston Martin-logo vergelijkbaar met dat van vandaag. De vleugels kregen «veren» en werden gladder, de firmanaam werd in een rechthoek gegraveerd en in het midden geplaatst. Zilver werd vervangen door goud en zwart. Het nieuwe logo zag er luxer uit en presteerde duidelijk beter dan het vorige. Hierdoor ging hij langer mee dan eerdere versies — 7 jaar.
1939 — 1950
Het logo van de jaren 40 verschilde alleen in kleur van wat het in de jaren 30 had: goud werd vervangen door zilver. Door deze kleine wijzigingen is het logo aangescherpt. Hij was het die de basis werd van het embleem dat we vandaag zien.
1950 — 1971
In 1947 vond er een belangrijke verandering plaats in de geschiedenis van Aston Martin: David Brown werd de eigenaar. Met zijn komst begon het bedrijf zich snel te ontwikkelen. De veranderingen waren natuurlijk terug te zien in het logo.
In 1950 verscheen de naam David Brown boven de Aston Martin-letters, iets kleiner geschreven. De achtergrondkleur is nu beige met dunne zilverkleurige lijnen. Zo was het mogelijk om een gevoel van lichtheid en vrijheid te bereiken.
1971 — 1972
Het logo is weer vernieuwd. Zilver werd weer vervangen door goud. Deze optie was misschien wel de meest luxueuze, maar duurde niet lang. De reden hiervoor was een verandering in leiderschap.
1972 — 1984
In 1972 werd Aston Martin overgenomen door Company Developments Ltd. Dit leidde tot het verdwijnen van de naam David Brown uit het embleem. De oude hoofdkleur werd vervangen door een nieuwe — koudgrijs. De lijnen bleven goud, maar lichter.
1984 — 2003
Ondanks dat het in 1984 geüpdatete logo volgens experts niet het beste is, duurde het bijna 20 jaar. De vergrote inscriptie, verdikte lijnen, versmalde letters — dit alles maakte het embleem bruter en minder verfijnd.
2003 — 2021
In 2003 werd het nieuwe hoofdkantoor van Aston Martin geopend. En in hetzelfde jaar verscheen er een logo dat vandaag de dag nog steeds relevant is. Het is eleganter en moderner geworden. Nu de woorden Aston Martin in een groene rechthoek staan, zijn de lijnen eleganter geworden.
Het embleem belichaamt de belangrijkste kenmerken van Aston Martin-auto’s: prestige, professionaliteit, snelheid, vrijheid, superioriteit. Eenvoudig lettertype, minimalisme en coole zilveren kleur geven aan dat het merk Aston Martin betrouwbaar en duur is, de auto’s van het bedrijf zijn te allen tijde goed.
2021 — heden
Het bijgewerkte embleem bestaat uit dezelfde elementen als het vorige logo, omdat het herontwerp niet de algehele stijl raakte, maar individuele details. Nu verschenen ribben op de uitgespreide vleugels, die aangrenzende veren van elkaar scheiden. Dunne lijnen zijn volumineus, convex, terwijl de brede strepen ertussen verzonken zijn en visueel onder hun niveau liggen. Dit visuele effect wordt gecreëerd door schaduwen toe te passen onder de bovenranden van de opstaande ribben.
Aan de onderkant (op de kruising van de vleugels) wordt een kleine driehoekige inkeping gevormd, die lijkt op een korte staart van een vogel met een gevorkt uiteinde. Deze stilistische truc verbindt het embleem van het automerk verder met snelle vlucht en hoge snelheden. In het midden op de horizontale rechthoek staat de naam van het autobedrijf. Het is ook gemaakt in geribbeld type met een 3D-effect, waardoor het lijkt alsof de letters iets uit het oppervlak steken.
In 2016 (volgens sommige bronnen in 2017) registreerde het bedrijf een nieuw logo, een dubbelomrande cirkel met kruisende V-vormige lijnen. Het lijkt niet op de gebruikelijke vleugels, maar lijkt eerder op het eerste logo uit 1921 — 1926. Volgens de merkvertegenwoordigers zal het nieuwe embleem worden gebruikt voor het merken van kleding, accessoires, souvenirs, enz.
Logo lettertype en kleuren
De meeste versies van het Aston Martin-logo, inclusief het moderne, worden gedomineerd door zilver. En dit is geen toeval. Het wordt geassocieerd met verfijning, gratie, elegantie, rijkdom, zelfvertrouwen. Zwart, dat ook in het logo staat, is een symbool van prestige, verfijning, kracht en macht. De firmanaam staat op een groene achtergrond. Deze kleur is niet toevallig gekozen, omdat hij welvaart, rijkdom en betrouwbaarheid belichaamt. Zo spreekt het hele kleurenschema van het Aston Martin-logo over de autoriteit en stabiliteit van het bedrijf, dat auto’s niet voor iedereen beschikbaar zijn, ze benadrukken de hoge status van hun eigenaar.
Bij grafisch ontwerp is type erg belangrijk. Het kan zowel het imago van het bedrijf verbeteren als het bederven. Voor het Aston Martin-logo is gekozen voor een eenvoudig, overzichtelijk schreefloos lettertype. Hij is verfijnd en streng, combineert kracht en vastberadenheid. En het past goed bij alle andere elementen van het logo.
Wat betekent het Aston Martin-logo?
De vleugels op het Aston Martin-logo staan voor dromen, vrijheid en snelheid. Dit is een creatieve gedachtegang, een streven naar de hoogten van succes. Door gebruik te maken van de vleugels toont het bedrijf respect voor haar historisch erfgoed.
Hoe ziet het Aston Martin-embleem eruit?
Het embleem van Aston Martin bestaat uit twee symmetrische delen die op spatborden lijken. Talrijke vierhoeken van verschillende vormen vormen twee rijen veren. Hierboven is een groene rechthoekige plaquette met een witte letters 'ASTON MARTIN'.
Is Aston Martin eigendom van Ford?
Nee. Het merk Aston Martin was van 1994 tot 2007 eigendom van Ford Motor Company totdat het werd verkocht aan een groep investeerders.
Is Aston Martin nog steeds Brits eigendom?
Aston Martin-aandelen zijn eigendom van verschillende mensen en de meeste zijn inderdaad inwoners van het VK. Maar het consortium, dat 25% van de aandelen bezit, wordt geleid door de Canadese miljardair Lawrence Stroll.