Aprilia Logo

Aprilia Logo

Aprilia is een Italiaans bedrijf dat motorfietsen en scooters maakt. Het verscheen in 1945, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het werd opgericht in de stad Noale in de provincie Venetië. Het was daar dat de industrieel Alberto Beggio een fietsassemblagebedrijf opende dat uiteindelijk uitgroeide tot een groot motorfietsbedrijf. Het is momenteel eigendom van de Piaggio Corporation, die het in 2004 kocht en er een dochteronderneming van maakte.

Betekenis en geschiedenis

Logo Aprilia

Aanvankelijk hield de fabriek zich bezig met de productie van fietsen, daarna — motorfietsen met een laag vermogen. Maar drieëntwintig jaar later heroriënteerde Ivano Beggio, de zoon van Alberto, de productiestrategie en produceerde een motorfiets met een ruime motor — 50 kubieke centimeter. Als gevolg hiervan veranderde het bedrijf zijn specialisatie enigszins en bracht het verschillende series motorfietsen uit met verbeterde eigenschappen. De eerste modellen werden Packi, Daniela en Colibri genoemd. Een paar jaar later werd de motorcrossmotor Scarabeo geïntroduceerd. Het was uitgerust met motoren van 50 en 125 kubieke centimeter. Deze serie duurde tot eind jaren zeventig.

Maar het bedrijf maakte niet alleen motorfietsen — het testte ze ook. Zo won de Italiaanse coureur Ivan Alborghetti in 1977 het nationale motorcrosskampioenschap op de Aprilias. In de jaren ’80 breidde het bedrijf zijn productassortiment uit door verschillende verbeterde series toe te voegen: TL320, ST 125, STX en ET 50. Dit zijn niet alleen race-, maar ook weg-, weg- en lichtgewicht custom enduro.

In 1985 begon het bedrijf met de productie van motoren voor het Oostenrijkse Rotax. Een jaar later had ze een compact model AF1 en een groot model voor grootschalige races zoals de Dakar Rally. Bovendien had de plant een eigen atleet die als vijfde eindigde in het proefkampioenschap. Het was Philippe Berlatier. Een andere (Loris Reggiani) behaalde de zesde plaats in het World Road Rally Championship. Hij reed de Aprilia GP 250. In 1987 won de renner het eerste Wereldkampioenschap Snelheid, dat plaatsvond in de Grand Prix van San Marino. Vervolgens nam de atleet deel aan Misano op AF1.

Het arsenaal van het bedrijf heeft nog steeds een ongelooflijke reeks gewonnen races op zijn eigen motorfietsen met verschillende aanpassingen. Aprilia heeft de Grand Prix 124 keer gewonnen op motorfietsen met 125 cc- en 250 cc-motoren na een reeks schitterende overwinningen in de wereldkampioenschappen op de weg en de sleepvaart van 1992. Ze heeft ook 15 spraakmakende titels in het Road Racing World Championship en 16 in snelheidsrally’s in Europa. Daarom is het Aprilia-embleem over de hele wereld bekend. Bovendien presteerden de meeste wereldkampioenen op haar techniek. In de jaren 90 werden scooters geïntroduceerd bij het merk.

In 2004 werd het bedrijf onderdeel van Piaggio & C. SpA, dat het kocht om ‘s werelds grootste motorfietsgroep te creëren. De nieuwe eigenaar veranderde meteen de directie van het bedrijf, maar de naam en het logo bleven hetzelfde, omdat ze herkenbaar waren in de sportwereld. In 2010 werd dit Italiaanse merk het meest succesvolle in de motorsport.

De merknaam Aprilia is eenvoudig en duidelijk. Hoewel het een overvloed aan details mist, trekt het de aandacht en wordt het goed herinnerd vanwege het heldere contrast van oogverblindend wit en dieprood. Dergelijk minimalisme maakt het vriendelijk en begrijpelijk voor de meerderheid. Alle elementen van een puur Italiaanse stijl zijn erin geconcentreerd — pakkend gecombineerd met laconiek.

De basis van het logo is een horizontaal geplaatste rechthoek. Binnen is het slechts één woord — «Aprilia» in schreefloos lettertype. De letters zijn in kleine letters en zien er uitgebalanceerd uit omdat de ontwerpers ze hebben gekalibreerd voor zowel hoogte als afstand. Er blijft een smalle ruimte tussen de karakters, maar dankzij het kleurcontrast lezen ze heel goed en versmelten ze niet. De uitzondering zijn de twee «i» s, die veel vrije ruimte hebben tussen de verticale lijn en het bovenste punt. Overigens wordt het in beide gevallen vervangen door een miniatuurvierkantje. De letters «a» en «p» zijn afgerond.

Logo lettertype en kleuren

Aprilia Logo

Voor het embleem kozen de ontwikkelaars een lettertype dat dicht bij het Zwitserse lettertype 721 BdOul BT ligt. Het is een eenvoudige en strakke grotesk. Het corporate palet is nooit veranderd en bestond te allen tijde uit wit (inscriptie) en scharlaken (rechthoek).