AMC (TV) Logo

AMC Logo

AMC TV-zender zendt films en series uit in het Engels. Het hoofdkantoor is gevestigd in New York City en het zendgebied beslaat het hele grondgebied van de Verenigde Staten en Canada. Het werd gelanceerd in het midden van de jaren negentig. door Rainbow Programming Services, eind 2011 gereorganiseerd in AMC Networks.

Betekenis en geschiedenis

AMC (TV network) Logo Geschiedenis

AMC is momenteel eigendom van AMC Networks Inc. Dit is haar gelijknamige merk, voorheen American Movie Classics genoemd. Hij verving Montage om klassieke films uit te zenden in Noord-Amerika. Het programma bevatte oorspronkelijk zwart-witfilms uit de jaren dertig tot vijftig. en was advertentievrij. In 2002 veranderde alles: het omvatte moderne shows, series en reclameblokken. Na het wijzigen van de inhoud heeft de afkorting «AMC» zijn oorspronkelijke betekenis verloren — nu wordt het als een onafhankelijke naam beschouwd en wordt het op geen enkele manier ontcijferd.

De logo’s van het netwerk zijn net zo vaak veranderd als de tijdperken van zijn geschiedenis. Bijna allemaal, met uitzondering van de eerste, hadden ze een vergelijkbare structuur: een inscriptie in een vierhoek.

1984 — 1989

American Movie Classics Logo 1984-1989

In 1984 voegde Rainbow Programming Services een nieuw netwerk toe aan zijn portfolio, American Movie Classics. Deze naam werd op het logo gepresenteerd: de ontwerpers schreven het in een kolom met een lettertype met een contrasterende dikte van lijnen. Aan weerszijden van het tweede woord waren twee vijfpuntige sterren, van waaruit zich drie horizontale lijnen naar de zijkanten uitstrekten.

1989 — 1993

American Movie Classics Logo 1989-1993

Eind jaren 80. de tv-zender heeft een nieuw grafisch bord dat bestaat uit drie boven elkaar liggende ruiten. Op de voorgrond was een donkere ruit afgebeeld en daarachter twee lichte. De zichtbare delen van de vormen op de achtergrond vormden een gestippelde rand. Bovenop de geometrische compositie stond de uitdrukking «AMERICAN MOVIE CLASSICS», traditioneel verdeeld in drie regels. De ontwerpers kozen voor een contrastrijk wit lettertype met schreven en slagschaduwen.

1993 — 1999

American Movie Classics Logo 1993-1999

Het opnieuw ontworpen embleem bevatte een kaki diamant met twee beige mini-driehoekjes aan de zijkanten. Het frame, gescheiden door dunne lijnen, creëerde een visueel effect van volume. De oranje afkorting AMC werd eroverheen gelegd en de volledige naam van het netwerk werd naar beneden gedrukt en geschreven in een dun, elegant schreefloos lettertype.

1999 — 2002

American Movie Classics Logo 1999-2002

Het nieuwe logo verscheen rond de eeuwwisseling toen de zender reclame begon uit te zenden. De ruit is nu wit en heeft een blauwe asymmetrische rand. Het woord «AMC» is iets verkleind, waarbij de ontwerpers brede schreven hebben vervangen door puntige. De hoeken van de ruitvormige basis waren daarentegen afgerond. De zinsnede «AMERICAN MOVIE CLASSICS» is verdwenen. De auteur van deze versie is PMcD Design.

2002 — 2013

AMC Logo 2002-2013

 

In 2002 breidde het netwerk zijn programma aanzienlijk uit en ging verder dan het standaardformaat. En tegelijkertijd veranderde ze haar visuele identiteit en vertrouwde dit proces toe aan Trollbäck & Company. De specialisten hebben het logo opnieuw ontworpen om het er minimalistisch uit te laten zien. Ze zetten zwarte ‘AMC’-letters in een witte rechthoek met donkere randen. De eerste «a» zag eruit als kleine letters en de tweede «M» zag eruit als hoofdletters. Bovendien waren alle drie de letters even groot.

2013 — 2016

AMC Logo 2013-2016

Toen het derde seizoen van The Walking Dead eindigde, kondigde het kanaal een nieuwe rebranding aan. De ontwerpers hebben het embleem opnieuw ontworpen, waarbij de basis is afgebeeld in de vorm van een rechthoek met gouden gradiënt.

2016 — 2019

AMC Logo 2016-2019

 

Na een kleine update is de rechthoek zwart en het onderschrift wit.

2019 — heden

AMC Logo 2019

In 2019 bracht Trollbäck & Company het ontwerp terug dat het in 2002 had ontwikkeld, maar maakte de buitencontour iets dunner. Nu is de basis weer wit en wordt het acroniem in het zwart weergegeven.

Logo lettertype en kleuren

AMC (TV network) Logo

Het AMC-logo heeft geen opvallende grafische elementen. Het wordt alleen gebruikt als een «handtekening» van het tv-kanaal, daarom bevat het niets behalve de naam en een rechthoekig kader. Dit is hoe het moderne embleem verschilt van het embleem dat vóór 2000 bestond, omdat de vroege versies waren versierd met verschillende versieringen — van ruiten tot sterren.

De afkorting «AMC» combineert hoofdletters en kleine letters: de ontwerpers combineerden de kleine letters «a» en «c» met de hoofdletter «M», waardoor ze even hoog waren. De lettertypeselectie werd verzorgd door Trollbäck & Company. Het lijkt in de verste verte op Coolvetica en iets meer op New Rail Alphabet (NRA), maar het toeval is in beide gevallen niet honderd procent.

Logo AMC

Het zwart-wit palet doet denken aan de klassieke films waarmee het netwerk begon. Het is ook een eerbetoon aan het trendy minimalisme waarmee het logo is ontworpen.