Alpine (volledige naam Société des Automobiles Alpine SAS) is een Frans autobedrijf dat sport- en racewagens ontwikkelt, produceert en op de markt brengt. De oprichter is Jean Rédélé, die in 1954 een bedrijf opende in Dieppe. Ze werd bijna onmiddellijk succesvol in de autosport, met behulp van de Renault 4CV-auto die na de Tweede Wereldoorlog werd geproduceerd. Over het algemeen was het zeer nauw verbonden met het merk Renault, dus het is niet verwonderlijk dat in 1973 een groot bedrijf dit jonge bedrijf kocht. Drie jaar later fuseerden hun sportafdelingen en in 1995 werd de productie van Alpine volledig stopgezet. Maar in 2017 werd het merk opnieuw gelanceerd, wat samenviel met de release van de Alpine A110-sportwagen.
Betekenis en geschiedenis
Met de Renault 4CV-sportwagen, die de basis vormt van de productlijn van het merk, heeft coureur Jean Rédélé verschillende belangrijke races gewonnen. Onder hen zijn Coupe des Alpes en Mille Miglia. Toen hij ervaring opdeed met het besturen van een auto, ontwierp hij er vele versies van. De fabrikant produceerde bijvoorbeeld een model met een vijfversnellingsbak in plaats van een drieversnellingsbak, evenals met een lichtgewicht carrosserie van glasvezel. In het begin van de jaren 50 reed de auteur ze behoorlijk succesvol in de races van Sebring en Le Mans.
Als gevolg hiervan opende Rédélé, geïnspireerd door de overwinningen, zijn eigen productiefaciliteit voor sport- en racewagens en noemde het merk na de overwinning de Coupe des Alpes. Deze naam zorgde echter voor grote problemen voor de oprichter, omdat hij niet wist dat de Sunbeam Alpine sportcoupé op basis van de Sunbeam Talbot in 1953 in de UK werd gepresenteerd. Maar deze verwarring met de namen van de merken bracht de Fransman niet in verwarring en hij gebruikte de naam van zijn bedrijf om het originele logo te ontwikkelen. En het bedrijf had er drie.
1954 — 1976
Het allereerste embleem zette de toon voor creativiteit, die de makers er met succes in weerspiegelden. Ondanks de verwarring met het Engelse automerk, heeft het Franse merk de sportwagen niet hernoemd, maar gemarkeerd met een persoonlijke badge, waarmee de bijbehorende stijl van alle daaropvolgende productie werd bepaald. Het debuutlogo heeft een gestileerde «A» in een uniek ontwerp. Dit wordt benadrukt door de metaalachtige tonen die worden weerspiegeld in de reflecties van het frame, een nobel palet en heldere lijnen.
Het middelpunt is de hoofdletter uit de bedrijfsnaam. Het is schuin geschreven en wordt aangevuld met een originele dwarsbalk in de vorm van een lange strook met een haakvormige punt aan het einde. Het linkerbeen «A» bevindt zich aan de voorkant en is een diagonale lijn van gemiddelde dikte. Dit geeft de brief een kanteling. Het tekstsymbool staat bovenaan op een witte achtergrond. In de tweede helft (onder), geschilderd in zachtblauw, wordt de volledige naam van het handelsmerk gepresenteerd. Er zijn lichte grijze schaduwen aan de rechterkant, net als de rand. Ze voegen een metallic tint toe aan het embleem van het automerk.
1976 — 2017
In 1976 besloot de transportfabrikant af te stappen van 3D en metallic lakken in het logo, dus keurden ze de 2D-versie goed en voegden er een paar details aan toe. Dus in het midden liepen drie chromen strepen horizontaal. Op hen staat de grote letter «A» in de vorm waarin deze eerder werd gepresenteerd. De witte kant van het logo nam in oppervlakte toe en de blauwe kant nam dienovereenkomstig af — er bleef slechts een kwart over.
Daarnaast maakten de ontwerpers van de cirkel een ovaal en vervingen ze het gemetalliseerde frame door een brede lichtgrijze streep, waar de volledige naam van de automaker op stond. Ze verwijderden ook de rand van het centrale symbool. Bovendien hebben de ontwikkelaars twee miniatuurvlaggen van Frankrijk aan de zijkanten toegevoegd en ook het dunne lettertype vervangen door een vetgedrukte schreefloze tekst.
2017 — heden
Het eigenlijke logo bevat geen onnodige elementen, aangezien de auteurs zich hebben gericht op minimalisme. Ze verwijderden alle onbeduidende details en lieten alleen de gekrulde «A» achter. De vorm van de letter is precies dezelfde als die in de openingsvariant. Het is zelf een symbool van individuele identiteit geworden. De ontwerpers probeerden het corporate palet te behouden.
Logo lettertype en kleuren
De identiteit van Alpine is een voorbeeld van de overgang van complex naar eenvoudig. Terwijl de eerdere versies veel kleine details hadden, hebben de latere (huidige) versies ze helemaal niet. De hoofdletter «A» blijft dominant in individueel ontwerp: met een diagonaal rechterbeen en een dwarsbalk in de vorm van een lange haak.
Het debuutlogo gebruikt een lettertype dat zo dicht mogelijk bij Howie’s Funhouse Regular van KozacDesign studio ligt. Het is een strak schreefloos lettertype met afgeronde uiteinden. In de moderne versie is er geen inscriptie. Maar het kleurenschema is constanter: in alle emblemen is blauw. Een ander logo presenteert het palet van de nationale vlag van Frankrijk — een combinatie van rood, blauw, wit.