Alpina Logo

Alpina LogoAlpina is een tuningbedrijf dat een partnerschap is aangegaan met Bayerische Motoren Werke AG. Het ontwikkelt verbeterde versies van auto’s en de productie vindt plaats in de eigen fabrieken van BMW. Alle modellen die door haar zijn gemaakt, zijn echter gemarkeerd met het merk Alpina, niet met BMW.

Betekenis en geschiedenis

Alpina Logo

Wat is Alpine?

Alpina begon als fabrikant van typemachines, maar veranderde in 1965 in een tuningbedrijf: Burkard Bovensiepen registreerde een onderneming onder de naam Alpina Burkard Bovensiepen GmbH & Co. KG en nam de modernisering van BMW-auto’s over. Sinds 1983 worden uitsluitend verbeterde voertuigen geproduceerd onder het merk Alpina, hoewel ze onder garantie door BMW worden onderhouden.

Volgens officiële cijfers zou Alpina Burkard Bovensiepen GmbH & Co. KG werd opgericht in 1965. De voorwaarden voor het uiterlijk ontstonden echter veel eerder — in 1962, toen Burkard Bovensiepen uit de industriële dynastie de dubbele Weber-carburateur uitvond. BMW executives waardeerden het nieuwe onderdeel en verklaarden onmiddellijk de kwaliteit ervan.

Het is vermeldenswaard dat Burkard aanvankelijk niet van plan was zijn leven te associëren met reserveonderdelen. Aanvankelijk hield hij zich bezig met de fabricage van typemachines en probeerde vervolgens over te schakelen op de verwerking van textielvezels, maar alles was niet succesvol. Als gevolg hiervan besteedde de ondernemer het grootste deel van zijn tijd aan het tunen van auto’s, waarvoor hij een bijgebouw in een fabriek toekende voor de productie van typemachines.

Burkard heeft speciaal voor de tuning-business een logo laten maken dat licht zou werpen op wat zijn bedrijf doet. De ontwerpers creëerden een ronde zilveren badge met een brede zwarte ring om de rand. De ring is omgeven door twee lichte strepen en draagt ​​de inscriptie «ALPINA» in de bovenste helft. De merknaam is duidelijk zichtbaar dankzij de vetgedrukte hoofdletters.

De binnenkant van het embleem is vergelijkbaar met het klassieke wapen, hoewel er van de heraldische elementen alleen een schild is. Het heeft een onregelmatige vorm, inclusief een scherpe hoek aan de onderkant en twee ribbels aan de randen. Het schild is verticaal verdeeld in twee gelijke segmenten: rood (links) en donkerblauw (rechts). Daartussen loopt een dunne zwarte streep, die overgaat in de omtrek van dezelfde kleur. De rode helft toont de Weber dubbele carburateur, de eerste Alpina-ontwikkeling voor BMW. En aan de rechterkant is de krukas — nog een detail dat het verhoogde vermogen van BMW-motoren mogelijk maakt. Overigens verscheen het logo in 1967, twee jaar na de oprichting van het tuningbedrijf.

Logo lettertype en kleuren

Logo Alpina

De heraldische vorm van de badge onderstreept Alpina’s toewijding aan traditie. Tegelijkertijd verpersoonlijken moderne ontwerpoplossingen, gecombineerd met een driedimensionaal effect, het verlangen naar de technologieën van de toekomst. Maar de onderdelen op het reclamebord herinneren ons eraan: Alpina is geen onafhankelijke autofabrikant. Het bedrijf zet zich in om de prestaties van BMW-auto’s te verbeteren en ze onder zijn eigen merk op de markt te brengen, waarbij het traditionele BMW-symbool wordt vervangen door een eigen embleem.

De inscriptie is duidelijk zichtbaar dankzij de hoofdletters, maar de kwaliteit van de leesbaarheid wordt verminderd door onevenredigheid: de karakters zijn horizontaal langwerpig en in de vorm van een boog opgesteld. De situatie wordt verbeterd door het feit dat de ontwerpers een schreefloos lettertype gebruikten. Overigens valt de breedte van de lijnen in het woord ongeveer samen met de dikte van de zilverkleurige ringen die aan het frame op het embleem grenzen.

In sommige gevallen kan zilver worden vervangen door wit om het afdrukken gemakkelijker te maken. Het palet bevat ook andere kleuren: klassiek zwart (bovenaan — met een zwart-naar-grijs verloop), rood en blauw. De laatste twee worden gepresenteerd in vrij donkere tinten en verdelen het schild in gelijke delen. Door het feit dat deze kleuren worden gebruikt in de heraldische structuur, kunnen ze een verborgen betekenis hebben in verband met de plaats van fabricage van auto’s.

Wat betekent het Alpina-logo?

De belangrijkste elementen van het Alpina-logo zijn de krukas en dubbele luchtinlaten van de Weber-carburateur. Het eerste detail bevindt zich aan de rechterkant van het ronde schild. Het helpt het motorvermogen te vergroten. Het tweede onderdeel bevindt zich aan de linkerkant. Het weerspiegelt het historische verleden van Alpina, want het was de allereerste ontwikkeling voor de aanpassing van BMW.

Wat is het lettertype van het Alpina-logo?

Het Alpina-logo gebruikt een niet-identificeerbaar vet schreefloos lettertype. Hoogstwaarschijnlijk hebben de ontwerpers een aangepaste reeks glyphs gemaakt om het unieke karakter van het autobedrijf te benadrukken. De letters zijn plat en horizontaal langwerpig.