Alfa Romeo Logo

Alfa Romeo Logo

Alfa Romeo is een gerenommeerd Italiaans merk van premium auto’s die hij zelf ontwerpt en assembleert. Het is een dochteronderneming van Stellantis. Het werd in de zomer van 1910 opgericht door zakenlieden Nicola Romeo en Ugo Stella. De belangrijkste taak van de autofabrikant is de productie van luxe- en sportwagens, waarmee hij al meer dan 111 jaar met succes omgaat. Tegenwoordig wordt het beschouwd als een van de toonaangevende sportwagenmerken ter wereld, zoals blijkt uit zijn deelname aan racen sinds 1911. Het hoofdkantoor is gevestigd in de stad Milaan, in de regio Lombardije (Italië).

Betekenis en geschiedenis

Alfa Romeo Logo Geschiedenis

Wat is Alfa Romeo?

Alfa Romeo is een Italiaans bedrijf dat bekend staat om zijn premium auto’s. Het maakt deel uit van de Stellantis N.V. Corporation en was voorheen eigendom van Fiat Chrysler Automobiles N.V. De geschiedenis van de iconische automaker begon in 1910, toen hij simpelweg ALFA heette. Elke letter in de afkorting stond voor één woord: «A» — «Anonima», «L» — «Lombarda», «F» — «Fabbrica», «A» — «Automobili».

De carrière van het legendarische automerk begon met een Frans bedrijf van Alexandre Darracq, gesponsord door Italiaanse zakenlieden. Haar fabriek werd de eerste productielocatie van ALFA. Het gebouw was eigendom van SAID (Società Anonima Italiana Darracq).

Aanvankelijk was het bedrijf gevestigd in Napels, maar toen besloot het management dat Milaan de beste plaats zou zijn en kocht het land in zijn buitenwijk — in Portello. Daar werd vanaf het begin een nieuwe fabriek van 8.000 vierkante meter gebouwd. De auto’s van Darracq werden echter moeilijk verkocht en eind 1909 wachtte het bedrijf op een volledige liquidatie. Ugo Stella kocht alle activa en opende samen met een groep Italiaanse investeerders op basis daarvan een ander autobedrijf.

De nieuwe structuur kreeg een korte naam, die een lange zin verborg, aangezien de vier bescheiden letters «A», «L», «F» en «A» niets meer zijn dan een afkorting. Ze staan ​​voor «Anonima Lombarda Fabbrica Automobili». Dat wil zeggen, het bedrijf geeft direct aan dat het is gemaakt door anonieme mede-oprichters. Zo werd de fabriek in Milaan van de ondergang gered. Het tweede deel van de naam kwam vijf jaar later, toen het bedrijf werd gekocht door Nicola Romeo. Om te beginnen besloot het management andere auto’s te produceren, meer aangepast aan de Italiaanse omstandigheden. Ze zijn ontworpen door ingenieur Giuseppe Merosi. Daarna stapte het bedrijf over op racewagens.

Tegelijkertijd creëerde ze nieuwe symbolen. De zaak werd opnieuw toevertrouwd aan Giuseppe Merosi. En hij vroeg Romano Cattaneo, een jonge tekenaar van de technische dienst, om een ​​gunst. De kunstenaar deelde zijn ideeën om in het logo heraldische tekens op te nemen die verband houden met de locatie van de plant. De directie vond het idee erg leuk. Dus op de plaquettes van auto’s verscheen een fragment van een rood kruis en een enorme slang die een kind verslindt. Het eerste teken verpersoonlijkte Milaan, het tweede was een symbool van het invloedrijke Huis van de Visconti-dynastie, die de stad vanaf de 14e eeuw regeerde. Gedurende het hele bestaan ​​van het merk zijn elf emblemen veranderd, en de twaalfde wordt nu gebruikt.

1870 — 1910

Alfa Milano Logo 1870-1910

1910 — 1915

Alfa Milano Logo 1910-1915

Het debuutlogo bevat alle iconische waarden die horen bij het gebied waarin de autofabrikant is gevestigd. Als basis wordt een ronde badge genomen — een zegel, waar legendarische symbolen worden geplaatst. Langs de rand loopt een brede strook met de namen: het bedrijf «Alfa» en de stad «Milano». Aan weerszijden worden ze gescheiden door twee Vlaamse knopen. Ze hebben de vorm van een acht, dus ze vertegenwoordigen oneindigheid.

Een dunne strook loopt verticaal door het centrale deel en vormt twee identieke velden. Aan de linkerkant is er een rood kruis op een witte achtergrond. Het wordt geassocieerd met Milaan en is niet alleen een groot christelijk symbool, maar ook een eerbetoon aan de Milanese ridders. Aan de rechterkant is een enorme Biscione-slang die een persoon inslikt. Het weerspiegelt macht en almacht en is het heraldische teken van de familie Visconti, de meest gerespecteerde in de stad.

1915 — 1925

Alfa-Romeo Logo 1915-1925

In verband met de rebranding hebben de ontwerpers het embleem gecorrigeerd: na de aankoop kreeg het bedrijf de naam Alfa-Romeo. Het is dit woord dat op de brede rand staat. Het lettertype van de tekst is ook veranderd. De borden werden groot, breed, wit. Ook de kleur werd uitgewerkt: er zit nu veel goud in het logo (op de knopen, kroon, op alle lijnen en letters). De donkerblauwe achtergrond is vervangen door een lichtblauwe.

1925 — 1933

Alfa-Romeo Logo 1925-1933

Op het logo is een zilverkleurige krans verschenen, die zich om de rand wikkelt. Ook de slang en de man die uit zijn bek steekt zijn gecorrigeerd. Vlaamse knopen zijn groter en de achtergrond is donkerder.

1933 — 1946

Alfa-Romeo Logo 1933-1946

De ontwikkelaars hebben de schaduwen verbeterd om de tekening er helder en duidelijk uit te laten zien. Daarnaast hebben ze de bladeren op de krans vergroot en vergroot. De textuur van de elementen is ook veranderd: het is visueel ruw, ongelijkmatig geworden. Kleine zwarte strepen en gekartelde lijnen wekken deze indruk. In feite was het de meest getextureerde versie van allemaal.

1946 — 1947

Alfa-Romeo Logo 1946-1947

Het logo van deze periode is vereenvoudigd:

  • De krans is er uit verdwenen.
  • De kroon is verkleind.
  • De persoon die uit de mond steekt is gecorrigeerd.
  • De Vlaamse knopen zijn vervangen door korte stukjes touw.

De ontwerpers maakten de slang dun en voegden er een spoel aan toe tegenover de horizontale dwarsbalk van het kruis, en ze verzilverden de rand van de cirkel.

1947 — 1948

Alfa Romeo Logo 1947-1948

Er was een radicale verandering in het ontwerp van het logo: in deze versie kreeg het een rood-gele kleur. De randen van de binnenste cirkel zijn verdwenen, dus het kruis, Biscione-slang, kroon en kronkelende figuur zijn omgeven door tekst. Bovendien is dit de eerste keer dat een bedrijfsnaam zonder koppelteken wordt geschreven. De achtergrond van het bord is scharlaken, de kleur van alle elementen is geel, de rand is zwart. De Vlaamse knopen zijn veranderd in twee golvende slagen.

1948 — 1950

Alfa Romeo Logo 1948-1950

Ontwerpers gaven kleur aan het embleem. Elk detail is nu geschilderd. De rechterkant is blauw met een groene slang, een gouden kroon en een rode man. De linkerkant is wit met een groot rood kruis. Er is ook een binnenste cirkel verschenen, omcirkeld door een dunne zwarte lijn. Langs de rand loopt een strook van driedubbele steken. Dit ornament is overgenomen van het vorige logo.

1950 — 1971

Alfa Romeo Logo 1950-1971

De veranderingen hadden invloed op de vorm van figuren en elementen. Nu zijn ze strikt geometrisch. Het kruis wordt losgemaakt van het frame en de vlieger wordt vergroot. De rand van het logo lijkt op een oud Grieks patroon dat bestaat uit kleine streken en cirkels. De «R» is nu verkleind en de letters in het woord «Milano» zijn samengevoegd, zodat het er smal uitziet.

1971 — 1972

Alfa Romeo Logo 1971-1972

Ten eerste hebben de ontwerpers de zilveren krullende rand teruggegeven. Ten tweede hebben ze Biscione kleiner en compacter gemaakt, zodat de bochten van zijn lichaam gelijkmatig worden verdeeld. De slang veranderde van groen in zwart en de kroon werd vergroot en opzij geschoven. Het rode kruis wordt doorgetrokken tot aan de rand van de binnenste cirkel. De uitdrukking «Alfa Romeo» is samen geschreven en uitgerekt. Een andere belangrijke vernieuwing is dat de naam van de stad werd verwijderd samen met de Vlaamse knooppunten, die in geen van de varianten meer voorkwamen.

1972 — 2000

Alfa Romeo Logo 1972-2000

Het embleem onderging een kleine hertekening, die zeer lang bleef bestaan. De ontwikkelaars hebben de figuur van de man die uit de mond van de slang steekt uitgelijnd en symmetrisch gemaakt. Bovendien voegden de auteurs een rode streep toe aan de gouden kleur in de kroon, scheidden de woorden «Alfa» en «Romeo», schetsten alle elementen met een gele omtrek en schilderden de letters met dezelfde kleur.

2000 — 2015

Alfa Romeo Logo 2000-2015

Het logo van deze periode onderscheidt zich door gratie. De auteurs verminderden de breedte van de randstrepen en verminderden hun helderheid. Ze hebben ook een verloop toegevoegd aan de witte achtergrond, zodat deze nu verandert van puur wit (boven) in hemels (onder). De opschriften zijn op dezelfde manier gekleurd: witte letters links, zandletters rechts.

2015 — heden

Alfa Romeo Logo 2015-vandaag

De doorgevoerde veranderingen houden verband met de herstructurering van de auto-industrie. Er zijn plannen om PSA en FCA samen te voegen, waaronder Alfa Romeo. In 2021 zullen andere merken toetreden tot de Stellantis-groep, dus deze wordt veel groter. In dit verband heeft het bedrijf een herontwerp van het logo uitgevoerd. Het toont dezelfde elementen die er vanaf het allereerste begin waren: een gigantische slang die een persoon opslokt, een kroon, een rood kruis, cirkelvormige randen en de naam van een autofabrikant.

Het logo kwam uit metaalachtig, volumineus, met een chromen textuur. In de binnenste cirkel is de scheidslijn verdwenen, waardoor het kruis de slang raakt. Biscione heeft verschillende windingen verwijderd: nu heeft het slechts drie bodywindingen in plaats van vijf. De man kreeg de contouren van een engelachtig beeld. De kroon is gekrompen tot één korte slag met drie stippen. Het lettertype is verkleind en heeft schreven. In plaats van goud heeft zilver nu prioriteit: hiermee worden alle elementen omcirkeld, inclusief de binnen- en buitencirkels.

Logo lettertype en kleuren

Alfa Romeo Logo

De vorm van het logo is een print, die doet denken aan de moderne versie van een velg. Het had aanvankelijk heraldiek geassocieerd met Italië in het algemeen en Milaan in het bijzonder. Het kruis is het symbool van de stad waar het bedrijf is gevestigd. Het is een fragment van een vlag en herinnert aan het tijdperk van de ridders, de eerste kruistochten en de middeleeuwen. Hij getuigt ook van de zegen van God voor het werk dat het autobedrijf doet. Het tweede belangrijke symbool is de slang, die het huis van Visconti vertegenwoordigt, de meest invloedrijke dynastie sinds de 14e eeuw.

In vroege versies koos het bedrijf voor een dun schreeflettertype, dat gaandeweg evolueerde naar een breed, massief schreefloos lettertype. Het bleef door de jaren heen glad en gehakt, totdat het in 2015 werd aangevuld met slanke, stevige overhangen. De vorige versie is Futura Bold, gemaakt door ontwerper Paul Renner en uitgebracht door Linotype.

Logo Alfa Romeo

Het kleurenschema is zeer divers en heeft gedurende vele decennia een enorme evolutie doorgemaakt. Het bestond uit alle tinten blauw, rood, goud, groen, bordeaux. Nu wordt een edele zilveren kleur gebruikt, die geel heeft vervangen.

Wat symboliseert het Alfa Romeo-logo?

Aangezien het Alfa Romeo-logo is geïnspireerd op het wapen van de familie Visconti uit Milaan, symboliseert het de toewijding aan traditie. De twee rode strepen aan de linkerkant vertegenwoordigen St. George's Cross of Kruis van St. Ambrosius. De oorsprong van de slang heeft verschillende versies. Het kan verwijzen naar de overwinning op de Saracenen, of het kan verwijzen naar de Italiaanse legende van de draak verslagen door Uberto.

Wat betekent het klaversymbool op Alfa Romeo?

Aanvankelijk werd klaver alleen gebruikt door racer Ugo Sivocci. Voor hem was het een krachtig symbool van geluk, wat hem hielp wedstrijden te winnen. Na de tragische dood van de bestuurder (dit gebeurde toen de kunstenaar geen tijd had om klaver op de auto te zetten), eigende Alfa Romeo zich deze badge toe. Elk blad symboliseert een van de eerste coureurs van het bedrijf: Antonio Ascari, Giuseppe Campari, Ugo Sivocci en Enzo Ferrari.

Wat betekent het embleem op de Alfa Romeo?

Het embleem van Alfa Romeo vertegenwoordigt de stad Milaan, want het wapen met een slang die een man opeet, behoort tot de lokale Visconti-familie. Dit beeld symboliseert de overwinning op de Saracenen. En het rode kruis staat op zijn beurt bekend als St. George's kruis. Het werd gedragen door Milanese krijgers tijdens de middeleeuwen.