Adidas Logo

  Adidas Logo

  Adidas is een internationaal bekend schoenenbedrijf dat bekend staat om zijn unieke sportdesign. Verscheen in augustus 1949. Gelegen in de stad Herzogenaurach (Duitsland). Opgericht door Adolf Dassler.

  Betekenis en geschiedenis

  Adidas Logo Geschiedenis

  In tegenstelling tot andere internationale bedrijven die de voorkeur geven aan een doordachte en filosofische benadering van het ontwerp van hun symbolen, is de keuze voor Adidas zeer praktisch en enigszins banaal. Feit is dat hij uitging van een verkorte versie van de voor- en achternaam van de eigenaar: Adi (Adolf) + Das (sler). Maar het grafische beeld is nog steeds complex en is van jaar tot jaar herhaaldelijk geëvolueerd.

  1924 – 1949

  Gebrüder Dassler Schuhfabrik 1924-1949

  Het debuutembleem is veel eerder geboren dan het merk zelf. Het bevat een schild, waar tegen een donkere achtergrond een zeemeeuw een mannenlaars in zijn snavel draagt. Het belangrijkste element is omgeven door een contrasterende rand, de overige delen zijn gemaakt in monochroom. Voor het tekstfragment (het woord “Dassler”) werd het destijds in Duitsland populaire constructivisme-lettertype gebruikt. Het weerspiegelt het Futura-lettertype en de experimentele groteske geometrie van het Bauhaus-tijdperk. Het heeft een ongelijkmatige verdeling in hoogte. Gelegen boven het schild, waardoor het lijkt op een geïmproviseerde kroon.

  1949 – 1950

  Adidas Logo 1949-1950

  Het eerste officiële logo van het bedrijf bestaat uit een harmonieuze combinatie van verbale en grafische details. Het centrale element is een laars met studs. Het bevindt zich tussen de American football-doelpalen, die zijn gemaakt van de verlengde poten van de kleine letter ‘d’. De naam staat hieronder – het was toen dat het debuut van “Adidas”, bestaande uit twee bases, plaatsvond. Daaronder is de laatste link naar de sportrichting geplaatst – het geconsolideerde woord “Sportschuhe”. Bovenaan de halve cirkel staat de volledige naam en achternaam van de eigenaar van het bedrijf.

  1950 – 1971

  Adidas Logo 1950-1971

  In de jaren vijftig besloot het bedrijf af te stappen van de grafische component en zich alleen op het verbale te concentreren. Voor de rol van het sleutelelement koos ze de oorspronkelijke naam, die in de vorige versie verscheen. Het is gemaakt in een eenvoudig schreefloos lettertype. Kleine letters, verdikt, van hetzelfde formaat. Het been bij “a” wordt schuin afgesneden en naar boven gericht.

  1967 – heden

  Adidas Logo 1967-....

  Het logo bestaat al 17 jaar en heeft een nieuw ontwerp gekregen: nu is de achtergrond wit geworden en is de naam zelf zwart. Het punt boven de “i” en de zijkanten van de “d” vallen in hoogte samen. Poot “a” is rechthoekig, zonder sneden en pieken.

  1971 – heden

  Adidas Logo 1971-....

  In het begin van de jaren ’70 besloot het concern een nieuwe naam te geven en een dynamischer logo te creëren dat het zou typeren als fabrikant van een verscheidenheid aan sportartikelen. De presentatie van de definitieve versie viel samen met de Olympische Spelen in München. Het nieuwe logo heeft een klaverblad en drie horizontale lijnen.

  Om de concurrentie met het Finse merk Karhu, dat ook drie strepen op het logo had, uit te sluiten, kocht het Duitse bedrijf ze op voorhand voor $ 1800 en twee flessen whisky. De klaverblad belichaamt de wereldcontinenten: de eerste – Noord- en Zuid-Amerika, de tweede – Europa en Afrika, de derde – de landen van Azië.

  1991 – heden

  Adidas Logo 1991-....

  Op dat moment introduceerde Adidas een radicaal veranderd logo. Klaver verdween eruit en de lijnen werden opnieuw gerangschikt. Nu vormen ze een schematische berg – als symbool voor het overwinnen van obstakels en sportoriëntatie van producten. Het effect van de heuvel wordt bereikt door de helling van brede verticale strepen van verschillende hoogtes. Ondanks een golf van kritiek, die het bijgewerkte logo te saai en te simpel vond, werd het goedgekeurd als basiselement van de huisstijl.

  2002 – heden

  Adidas Logo 2002-....

  Met de overgang naar het volgende millennium besloot een bekende fabrikant het logo te herzien en er kleine wijzigingen in aan te brengen. Als gevolg hiervan begon op sommige producten een zwarte bal met drie witte strepen te pronken. Ze zijn horizontaal hellend en zien eruit als een spoor van de klauwen van een krachtig dier. Deze optie heet Adidas Style en richt zich voornamelijk op de mode-industrie. Introduceert de Y-3-serie ontwikkeld door Eji Yamamoto en de SLVR-lijn.

  2005 – heden

  Adidas Logo 2005-....

  In 2005 introduceerde het bedrijf een ander logo – in de vorm van afwisselend zwarte en witte strepen links van de klassieke naam. Hiervoor zijn drie donkere en twee lichte lijnen betrokken bij het logo, evenals het woord “Adidas” in de spelling die in 1967 werd ontvangen.

  Logo lettertype en kleuren

  Logo Adidas

  Adidas ‘iconische drie strepen brachten het merk op de voorgrond. Bovendien bestaan ​​ze in vier versies, die de afgelopen decennia in gelijke mate zijn gebruikt. De eerste is een zwarte klaver met drie witte lijnen. De tweede is drie brede diagonale vierhoeken die naar links zijn gekanteld. De derde is een cirkel met ongelijke boogvormige openingen. De vierde is dunne horizontale strepen. Dit zijn allemaal herkenbare merknamen die Adidas-producten onderscheiden van andere sportartikelen.

  Adidas Logo

  Alle logo’s van de fabrikant bevatten de naam in kleine letters. Voor het ontwerp van de letters kozen de ontwerpers voor het lettertype TeXGyreAdventor, ontwikkeld door de drukkerij GUST. Het is een typische geometrische schreefloze met afgeronde elementen en rechthoekige lijnen.

  Het kleurenpalet is beperkt en wordt vertegenwoordigd door de klassieke combinatie van zwart (voor grafische elementen en inscripties) en wit (voor intra-letter hiaten, lijnen binnen een cirkel / klaverblad en achtergrond).