Adidas Logo

Adidas Logo

Adidas is een internationaal bekend schoenenbedrijf dat bekend staat om zijn unieke sportdesign. Verscheen in augustus 1949. Gelegen in de stad Herzogenaurach (Duitsland). Opgericht door Adolf Dassler.

Betekenis en geschiedenis

Adidas Logo Geschiedenis

Wat is Adidas?

Dit is een Duits bedrijf met hoofdkantoor in Herzogenaurach (Duitsland). Het houdt zich bezig met de ontwikkeling en productie van sportkleding en schoeisel. Het merk werd in 1924 opgericht door Adolf Dassler, die later werd vergezeld door zijn broer Rudolf. Aanvankelijk heette het bedrijf Dassler Brothers Shoe Factory (Gebrüder Dassler Schuhfabrik), maar na een ruzie tussen de oprichters kreeg het zijn huidige naam.

In tegenstelling tot andere internationale bedrijven die de voorkeur geven aan een doordachte en filosofische benadering van het ontwerp van hun symbolen, is de keuze voor Adidas zeer praktisch en enigszins banaal. Feit is dat hij uitging van een verkorte versie van de voor- en achternaam van de eigenaar: Adi (Adolf) + Das (sler). Maar het grafische beeld is nog steeds complex en is van jaar tot jaar herhaaldelijk geëvolueerd.

1924 — 1949

Gebrüder Dassler Schuhfabrik 1924-1949

Het debuutembleem is veel eerder geboren dan het merk zelf. Het bevat een schild, waar tegen een donkere achtergrond een zeemeeuw een mannenlaars in zijn snavel draagt. Het belangrijkste element is omgeven door een contrasterende rand, de overige delen zijn gemaakt in monochroom. Voor het tekstfragment (het woord «Dassler») werd het destijds in Duitsland populaire constructivisme-lettertype gebruikt. Het weerspiegelt het Futura-lettertype en de experimentele groteske geometrie van het Bauhaus-tijdperk. Het heeft een ongelijkmatige verdeling in hoogte. Gelegen boven het schild, waardoor het lijkt op een geïmproviseerde kroon.

1949 — 1950

Adidas Logo 1949-1950

Het eerste officiële logo van het bedrijf bestaat uit een harmonieuze combinatie van verbale en grafische details. Het centrale element is een laars met studs. Het bevindt zich tussen de American football-doelpalen, die zijn gemaakt van de verlengde poten van de kleine letter ‘d’. De naam staat hieronder — het was toen dat het debuut van «Adidas», bestaande uit twee bases, plaatsvond. Daaronder is de laatste link naar de sportrichting geplaatst — het geconsolideerde woord «Sportschuhe». Bovenaan de halve cirkel staat de volledige naam en achternaam van de eigenaar van het bedrijf.

1950 — 1971

Adidas Logo 1950-1971

In de jaren vijftig besloot het bedrijf af te stappen van de grafische component en zich alleen op het verbale te concentreren. Voor de rol van het sleutelelement koos ze de oorspronkelijke naam, die in de vorige versie verscheen. Het is gemaakt in een eenvoudig schreefloos lettertype. Kleine letters, verdikt, van hetzelfde formaat. Het been bij “a” wordt schuin afgesneden en naar boven gericht.

1967 — heden

Adidas Logo 1967-....

Het logo bestaat al 17 jaar en heeft een nieuw ontwerp gekregen: nu is de achtergrond wit geworden en is de naam zelf zwart. Het punt boven de «i» en de zijkanten van de «d» vallen in hoogte samen. Poot «a» is rechthoekig, zonder sneden en pieken.

1971 — heden

Adidas Logo 1971-....

In het begin van de jaren ’70 besloot het concern een nieuwe naam te geven en een dynamischer logo te creëren dat het zou typeren als fabrikant van een verscheidenheid aan sportartikelen. De presentatie van de definitieve versie viel samen met de Olympische Spelen in München. Het nieuwe logo heeft een klaverblad en drie horizontale lijnen.

Om de concurrentie met het Finse merk Karhu, dat ook drie strepen op het logo had, uit te sluiten, kocht het Duitse bedrijf ze op voorhand voor $ 1800 en twee flessen whisky. De klaverblad belichaamt de wereldcontinenten: de eerste — Noord- en Zuid-Amerika, de tweede — Europa en Afrika, de derde — de landen van Azië.

1991 — heden

Adidas Logo 1991-....

Op dat moment introduceerde Adidas een radicaal veranderd logo. Klaver verdween eruit en de lijnen werden opnieuw gerangschikt. Nu vormen ze een schematische berg — als symbool voor het overwinnen van obstakels en sportoriëntatie van producten. Het effect van de heuvel wordt bereikt door de helling van brede verticale strepen van verschillende hoogtes. Ondanks een golf van kritiek, die het bijgewerkte logo te saai en te simpel vond, werd het goedgekeurd als basiselement van de huisstijl.

2002 — heden

Adidas Logo 2002-....

Met de overgang naar het volgende millennium besloot een bekende fabrikant het logo te herzien en er kleine wijzigingen in aan te brengen. Als gevolg hiervan begon op sommige producten een zwarte bal met drie witte strepen te pronken. Ze zijn horizontaal hellend en zien eruit als een spoor van de klauwen van een krachtig dier. Deze optie heet Adidas Style en richt zich voornamelijk op de mode-industrie. Introduceert de Y-3-serie ontwikkeld door Eji Yamamoto en de SLVR-lijn.

2005 — heden

Adidas Logo 2005-....

In 2005 introduceerde het bedrijf een ander logo — in de vorm van afwisselend zwarte en witte strepen links van de klassieke naam. Hiervoor zijn drie donkere en twee lichte lijnen betrokken bij het logo, evenals het woord «Adidas» in de spelling die in 1967 werd ontvangen.

Logo lettertype en kleuren

Logo Adidas

Adidas ‘iconische drie strepen brachten het merk op de voorgrond. Bovendien bestaan ​​ze in vier versies, die de afgelopen decennia in gelijke mate zijn gebruikt. De eerste is een zwarte klaver met drie witte lijnen. De tweede is drie brede diagonale vierhoeken die naar links zijn gekanteld. De derde is een cirkel met ongelijke boogvormige openingen. De vierde is dunne horizontale strepen. Dit zijn allemaal herkenbare merknamen die Adidas-producten onderscheiden van andere sportartikelen.

Adidas Logo

Alle logo’s van de fabrikant bevatten de naam in kleine letters. Voor het ontwerp van de letters kozen de ontwerpers voor het lettertype TeXGyreAdventor, ontwikkeld door de drukkerij GUST. Het is een typische geometrische schreefloze met afgeronde elementen en rechthoekige lijnen.

Het kleurenpalet is beperkt en wordt vertegenwoordigd door de klassieke combinatie van zwart (voor grafische elementen en inscripties) en wit (voor intra-letter hiaten, lijnen binnen een cirkel / klaverblad en achtergrond).

Wat is er uniek aan het Adidas-logo?

Het unieke van het Adidas-logo is dat het gericht is op dynamiek. Het wordt weergegeven door lijnen in elk van de opties, en er zijn er in totaal vier. De eerste is een klaver met drie horizontale strepen. De tweede is een driehoek bestaande uit drie diagonale elementen. De derde is een zwarte bal met aan één kant gerichte slagen. Vierde - drie lange zwarte lijnen voor de bedrijfsnaam.

Wat is de verborgen boodschap in het Adidas-logo?

Verborgen in het Adidas-logo is het idee om moeilijkheden te overwinnen om het hoogste doel te bereiken - de overwinning. Dit blijkt uit drie brede banden van verschillende hoogtes, die samen de glooiende helling van de berg vormen. Het zijn stappen naar glorie en naar zelfbevestiging. Dat wil zeggen, dit embleem duidt op een volledige focus op een sportcarrière.

Waarom is het Adidas-logo een driehoek?

Het driehoekige logo stelt een symbolische berg voor die overwonnen moet worden om jezelf of je tegenstanders te verslaan. Brede zwarte strepen worden gecombineerd zodat ze een glooiende helling vormen: eerst is er een klein element en dan hogere. Om echt een berg te krijgen, hebben de ontwerpers ze gekanteld en gemaakt in de vorm van trappen.

Waarom is het Adidas-logo zo succesvol?

Het succes van het Adidas-logo is dat het helpt om het merk nauwkeurig te identificeren. Het embleem associeert het zoveel mogelijk met sport en geeft productprioriteiten aan: sportkleding en schoenen. Experts erkenden het als een uitstekend voorbeeld van corporate identity en een uitstekend instrument voor goede marketing.