Chanel Logo

  Chanel Logo

  Chanel is het legendarische modehuis en het gelijknamige bedrijf, opgericht in 1910. Gelegen in de stad Parijs (Frankrijk). Gemaakt door Coco Chanel couturiers. Ze houden zich bezig met de ontwikkeling en productie van trendy kleding, schoenen, accessoires en diverse luxe artikelen.

  Betekenis en geschiedenis

  Chanel Logo Geschiedenis

  Het logo van het iconische modehuis verscheen onmiddellijk en veranderde niet, het bestaat al bijna een eeuw. Het is persoonlijk ontwikkeld door Coco Chanel. Het licht gewijzigde logo werd geïntroduceerd in 1925 en is sindsdien gemarkeerd met alle merkproducten. Het werd voor het eerst gezien op de verpakking van het beroemde parfum Chanel No.5.

  Tegelijkertijd liet de modeontwerper geen aanwijzingen achter over de oorsprong van het mysterieuze teken en zei hij niet wat het betekent. Jarenlang werd hierover gediscussieerd en kwamen experts tot de conclusie dat het logo twee gespiegelde letters “C” vertegenwoordigt. Dit zijn in feite verkorte initialen van de voor- en achternaam van de oprichter van het beroemdste modehuis. Deze versie is het meest aannemelijk, hoewel er meerdere zijn.

  De oprichtster van het wereldberoemde Fashion House gaf geen uitleg over de symboliek van haar teken. Daarom wordt aangenomen dat het haar voor- en achternaam vertegenwoordigt (Coco Chanel), waarvan twee hoofdletters worden gebruikt. Ze vinden elkaar en kijken in tegengestelde richting, waardoor ze een verticaal ovaal vormen met puntige uiteinden in het midden.

  Logo lettertype en kleuren

  Chanel Logo

  Branding bestaat uit twee letters “C”. Ze zijn absoluut identiek en onderling gekruist, hoewel ze in verschillende richtingen zijn gericht. Gemaakt in klassiek hoofdletterloos schreefloos lettertype. Hieronder staat de volledige naam van het modehuis, geschreven in hetzelfde lettertype als de bovenborden. De stijl is vergelijkbaar – met een voorkeur voor minimalisme en beknoptheid.

  Het kleurenschema van het logo is een combinatie van zwart en wit. De eerste staat voor puurheid en openheid, de tweede staat voor excellentie, chic en elegantie. Het donkere palet is overheersend, daarom wordt het logo het vaakst gebruikt in zwart-wit, zonder getinte overmaat en felle accenten.

  Het decoderen van het logo is dubbelzinnig, aangezien er verschillende opties zijn voor de oorsprong van twee kruisende “C”. Een ervan is verbonden met het beeld uit het werk van de Russische kunstenaar Mikhail Vrubel. In zijn werk uit 1886 zijn twee gekruiste hoefijzers geschilderd als teken van ongetwijfeld geluk en geluk.

  Logo Chanel

  De volgende versie beweert: het logo toont trouwringen. Feit is dat Coco 10 jaar lang zakenman Arthur Capel ontmoette, die haar hielp bij het openen van de eerste boetiek in Parijs. Ter ere van dit evenement bedacht ze romantische symboliek, met als basis de beginletters van twee namen – haar eigen en haar geliefde. Daarnaast heeft de modeontwerper ze een opvallende ringvorm gegeven.

  Zowel de tekst als de grafische delen van het logo gebruiken hetzelfde lettertype – gehakt, grotesk, dat de Sans Serif-serie voorstelt. Het is eenvoudig, sober en minimalistisch. De laconieke stijl benadrukt ook de kleur: de monochrome versie van het logo is gebouwd op de klassieke combinatie van zwart (tekens) en wit (achtergrond).