Chanel Logo

Chanel Logo

Chanel is het legendarische modehuis en het gelijknamige bedrijf, opgericht in 1910. Gelegen in de stad Parijs (Frankrijk). Gemaakt door Coco Chanel couturiers. Ze houden zich bezig met de ontwikkeling en productie van trendy kleding, schoenen, accessoires en diverse luxe artikelen.

Betekenis en geschiedenis

Chanel Logo Geschiedenis

Wat is Chanel?

Chanel is een Frans modehuis dat kleding, parfums en luxe goederen ontwerpt en produceert. Het behoort tot een hoog modeniveau en is gevestigd in een van ‘s werelds modecentra — in de stad Parijs. Het merk verscheen in 1909 en werd geopend door de beroemde modeontwerper Coco Chanel, naar wie het is vernoemd. Ze zorgde voor een revolutie in de gebruikelijke trends en bood nieuwe schoonheidsnormen.

Het logo van het iconische modehuis verscheen onmiddellijk en veranderde niet, het bestaat al bijna een eeuw. Het is persoonlijk ontwikkeld door Coco Chanel. Het licht gewijzigde logo werd geïntroduceerd in 1925 en is sindsdien gemarkeerd met alle merkproducten. Het werd voor het eerst gezien op de verpakking van het beroemde parfum Chanel No.5.

Tegelijkertijd liet de modeontwerper geen aanwijzingen achter over de oorsprong van het mysterieuze teken en zei hij niet wat het betekent. Jarenlang werd hierover gediscussieerd en kwamen experts tot de conclusie dat het logo twee gespiegelde letters «C» vertegenwoordigt. Dit zijn in feite verkorte initialen van de voor- en achternaam van de oprichter van het beroemdste modehuis. Deze versie is het meest aannemelijk, hoewel er meerdere zijn.

De oprichtster van het wereldberoemde Fashion House gaf geen uitleg over de symboliek van haar teken. Daarom wordt aangenomen dat het haar voor- en achternaam vertegenwoordigt (Coco Chanel), waarvan twee hoofdletters worden gebruikt. Ze vinden elkaar en kijken in tegengestelde richting, waardoor ze een verticaal ovaal vormen met puntige uiteinden in het midden.

Logo lettertype en kleuren

Chanel Logo

Branding bestaat uit twee letters «C». Ze zijn absoluut identiek en onderling gekruist, hoewel ze in verschillende richtingen zijn gericht. Gemaakt in klassiek hoofdletterloos schreefloos lettertype. Hieronder staat de volledige naam van het modehuis, geschreven in hetzelfde lettertype als de bovenborden. De stijl is vergelijkbaar — met een voorkeur voor minimalisme en beknoptheid.

Het kleurenschema van het logo is een combinatie van zwart en wit. De eerste staat voor puurheid en openheid, de tweede staat voor excellentie, chic en elegantie. Het donkere palet is overheersend, daarom wordt het logo het vaakst gebruikt in zwart-wit, zonder getinte overmaat en felle accenten.

Het decoderen van het logo is dubbelzinnig, aangezien er verschillende opties zijn voor de oorsprong van twee kruisende «C». Een ervan is verbonden met het beeld uit het werk van de Russische kunstenaar Mikhail Vrubel. In zijn werk uit 1886 zijn twee gekruiste hoefijzers geschilderd als teken van ongetwijfeld geluk en geluk.

Logo Chanel

De volgende versie beweert: het logo toont trouwringen. Feit is dat Coco 10 jaar lang zakenman Arthur Capel ontmoette, die haar hielp bij het openen van de eerste boetiek in Parijs. Ter ere van dit evenement bedacht ze romantische symboliek, met als basis de beginletters van twee namen — haar eigen en haar geliefde. Daarnaast heeft de modeontwerper ze een opvallende ringvorm gegeven.

Zowel de tekst als de grafische delen van het logo gebruiken hetzelfde lettertype — gehakt, grotesk, dat de Sans Serif-serie voorstelt. Het is eenvoudig, sober en minimalistisch. De laconieke stijl benadrukt ook de kleur: de monochrome versie van het logo is gebouwd op de klassieke combinatie van zwart (tekens) en wit (achtergrond).

Waarom is het Chanel-logo cc?

Het Chanel-logo gebruikt een dubbele CC waarbij elke letter gespiegeld is en in de tegenovergestelde richting is gedraaid. Deze structuur is gekozen omdat het prachtig de verkorte versie weerspiegelt van de voor- en achternaam van de eigenaar van het Franse modehuis - de beroemde Coco Chanel. Er zijn andere versies van de oorsprong van de dubbele letters, maar ze worden allemaal geassocieerd met haar persoon.

Is het Chanel-logo ooit veranderd?

Nee, het Chanel-logo is nooit veranderd. Het verscheen later dan het Franse haute couture-huis werd geopend (in 1925) en is nooit herzien. Het embleem bestaat in het originele ontwerp.

Wanneer is het Chanel-logo ontworpen?

Het Chanel-logo is veel later gemaakt dan het modehuis dat het vertegenwoordigt. Het embleem verscheen in 1925 en is al die tijd in zijn oorspronkelijke vorm gebruikt. De auteur is Coco Chanel zelf.