Tommy Hilfiger Logo

Tommy Hilfiger Logo

Tommy Hilfiger is een bedrijf van merkkleding, schoenen en accessoires die de klassieke Amerikaanse stijl volgt. Ze verscheen in 1985 en presenteerde haar debuutcollectie, maar werd pas bekend in 1992, toen ze openbaar werd. In 2010 werd het bedrijf voor $ 3 miljard gekocht door Phillips-Van Heusen Corporation.

Betekenis en geschiedenis

Tommy Hilfiger Logo Geschiedenis

Wat is Tommy Hilfiger?

Dit is de naam van de modeontwerper die in 1985 Tommy Hilfiger BV oprichtte. Het is ook een premium merk van schoenen, kleding, accessoires, geuren en huishoudelijke artikelen, verkocht via een netwerk van 2.000 winkels. Sinds 2014 is het eigendom van het Amerikaanse bedrijf PVH Corp, maar na de verandering van eigendom bleef het hoofdkantoor in de Nederlandse stad Amsterdam.

Het Tommy Hilfiger-logo is sinds 1985 nooit veranderd. En dat allemaal omdat het oorspronkelijk het gezicht van het merk was: de visuele identiteit die het succes van marketing bepaalt, is gebaseerd op het logo. Het herkenbare handelsmerk is ontwikkeld door art director en ontwerper George Lois. Sindsdien is het rood-wit-blauwe patroon de centrale decoratie geworden van t-shirts, jassen en broeken. Dus verscheen er een nieuwe modetrend, waarbij het belangrijkste niet de Tommy Hilfiger-kleding was, maar het logo.

Maar zo’n strategie was een mislukking. In 1999 zijn de aandelen van producenten bijna gehalveerd, is de verkoop vertraagd en zijn de flagshipstores in Beverly Hills en Londen gesloten. De merkeigenaar was van mening dat het publiek niet klaar was voor avonturen en het bekende logo niet meer wilde zien. Hij verminderde het en begon zelfs na te denken over het gebruik van iets elegants in plaats van driekleuren vierhoeken, zoals Prada of Gucci. Het reformistische idee is echter niet gerealiseerd.

Logo lettertype en kleuren

Tommy Hilfiger Embleem

Het is moeilijk te geloven, maar de letter «H» is gecodeerd in het grafische deel van het logo. Het wordt gesymboliseerd door twee rechthoeken met witte en rode kleuren die horizontaal zijn gestapeld. En ook deze 2 rechthoeken vallen samen met de vlag genaamd «Hotel» uit de International Code of Signals. Zeelieden gebruiken het wanneer ze de aanwezigheid van een loods aan boord willen melden. Tommy Hilfiger heeft natuurlijk niet zo’n betekenis in zijn badge gestoken. Hij koos het alleen vanwege de associatie met «H».

En het embleem geeft de belangrijkste waarden van het bedrijf weer, die zijn gebaseerd op een honderd procent toewijding aan de Amerikaanse stijl. Daarom bevat het twee donkerblauwe strepen afkomstig van de eerste Amerikaanse vlag onder de naam «Serapis». Ze brengen het historische erfgoed over en verbinden het modemerk met het culturele verleden van zijn thuisland.

Logo Tommy Hilfiger

De merknaam wordt aangevuld met de uitdrukking «Tommy Hilfiger», die is gemaakt in schreefloze hoofdletters. Voor het ontwerp van de inscriptie gebruikten de ontwerpers het lettertype Gill Sans. Meestal is de afbeelding tussen twee woorden. Maar soms bevindt de naam van het bedrijf zich precies binnen de horizontale strepen van blauw. In dit geval kan de letterafstand variëren.

Wat betekent het Tommy Hilfiger-logo?

Het Tommy Hilfiger-logo staat voor de letter H. Het feit is dat twee rechthoeken van wit en rood zijn overgenomen van de internationale maritieme vlag H in de Seincode. De oorspronkelijke betekenis van dit symbool is Ik heb een piloot aan boord. Maar de kleding- en schoenenfabrikant gebruikt het gewoon als een vervanging voor H zonder extra connotaties. De twee donkerblauwe strepen vertegenwoordigen de eerste Amerikaanse vlag, de Serapis.

Waarom heeft Tommy Hilfiger hun logo veranderd?

Tommy Hilfiger heeft zijn logo eigenlijk nooit veranderd. Ze gebruikt twee emblemen tegelijk, alleen de oude versie komt minder vaak voor en de nieuwe komt vaker voor. De eerste versie bevat het beroemde symbool, bestaande uit vier veelkleurige rechthoeken, en de merknaam is in de blauwe blokken geschreven. In het moderne logo wordt de inscriptie buiten de geometrische vormen geplaatst.