Acura Logo

  Acura Logo

  Acura is een merk van het Japanse bedrijf Honda. Daaronder worden luxe auto’s geproduceerd die kunnen concurreren met Infiniti, Lexus en Buick. De opening van deze eenheid was veelbelovend, maar in de jaren negentig. de vraag naar zijn auto’s daalde. De fabrikant heeft zijn assortiment moeten uitbreiden met veel luxe SUV’s en sedans met hoogwaardige prestaties. De belangrijkste markten zijn Mexico, Canada, de VS, Koeweit en het grootste deel van China.

  Betekenis en geschiedenis

  Acura Logo Geschiedenis

  Wat is Acura?

  Het is een premium merk van het Japanse bedrijf Honda Motor Co. Zijn auto’s zijn een waardige concurrent geworden van Europese prestigieuze auto’s op de Amerikaanse markt. Acura is een divisie van Honda, maar opereert geïsoleerd.

  De grote naam van het merk is de enige verdienste van de NameLab-studio, die rechtstreeks betrokken was bij de totstandkoming van het woord “Acura”. Ervaren namers gebruikten het Latijnse morfeem “acu” (van “accuratesse”), wat “accuraat” of “accuraat” betekent in de oorspronkelijke taal. Het tweede deel (“ra”) slaat nergens op – het vereenvoudigt alleen de uitspraak en maakt de naam gedenkwaardig. De naamgevingsstudio ging uit van de semantiek van het woord en kon het gebruiken om de essentie van het autobedrijf uit te drukken. Zoals u weet, staat Acura immers echt bekend om zijn precieze en nauwkeurige benadering van de productie. Dit is dus een slimme marketingtruc die is ontworpen om klanten aan te trekken.

  Acura werd in 1986 opgericht voor consumenten die status en verfijning ontbraken in Honda-producten. Zijn eerste modellen, de Integra en Legend, waren erg gewild: in slechts één jaar kochten automobilisten meer dan honderdduizend auto’s. Auto’s met het Acura-logo bereikten ondanks hoge prijzen de top. Vanwege de oorverdovende populariteit besloot het bedrijf een grafisch symbool aan zijn woordmerk toe te voegen. Het embleem, dat verwijst naar een connectie met Honda, werd in 1990 gebruikt. Het werd ontworpen voor SUV’s en sedans en verscheen in verschillende kleuropties met overwegend monochrome zilveren tinten.

  1986 – 1989

  Acura Logo 1986-1989

  Toen Honda het handelsmerk Acura registreerde, vond het een manier om de nieuwe divisie te personaliseren. Hiervoor hebben de ontwerpers een logo met de woorden “ACURA” ontwikkeld, dat luxe auto’s sierde. De typografie was gebaseerd op een gestileerd schreefloos en afgerond lettertype. Voor het woord werden hoofdletters en vetgedrukte letters met een groot aantal hoeken gebruikt. De afstand tussen de symbolen was minimaal, maar voldoende om de merknaam goed leesbaar te maken.

  1989 – heden

  Acura Logo 1989-vandaag

  In 1990 werd de exotische sportwagen NSX uitgebracht. En kort daarvoor verwierf het bedrijf een nieuw symbool dat het woordmerk aanvulde. Het huidige logo bestaat uit een gestileerde letter “A”, vergelijkbaar met de hoofdletter “H”, die de onlosmakelijke band tussen de autofabrikant Honda en zijn dochteronderneming Acura onderstreept.

  De A-vormige figuur lijkt qua vorm op een schuifmaat, of liever een spons met een vaste staaf voor interne metingen. Dit is geen toeval, want deze tool wordt geassocieerd met precisie en helpt ingenieurs bij hun werk. “A” bevindt zich in het niet-proportionele ronde vierkant en raakt de randen op vier punten (twee bovenaan en twee onderaan). De naam van het merk staat helemaal onderaan. Het lettertype bleef hetzelfde – de ontwerpers besloten het niet te veranderen om het nieuwe symbool te associëren met het oude woordmerk.

  Het is vermeldenswaard dat Honda na de eerste presentatie van het Soichiro-embleem niet tevreden was met het resultaat. Tijdens de ontwikkeling van de eerste versie overlegde niemand met hem, maar de maker en eigenaar van Honda wilde de letter “A” er echt uit laten zien als een “H”. Er was niet zo’n gelijkenis vanwege het ontbreken van een kleine horizontale balk. De specialisten moesten het ontwerp opnieuw maken en de ontbrekende lijn toevoegen. Alle badges met het “verkeerde” ontwerp die tegen die tijd waren gemaakt, werden verwijderd.

  Logo lettertype en kleuren

  Acura Logo

  De merknaam Acura heeft minstens drie betekenissen. Allereerst is het “A” – de eerste letter van de naam van een automerk. Ten tweede lijkt het gestileerde symbool sterk op de hoofdletter “H” waarmee het woord Honda begint. De ontwikkelaars hebben deze functie specifiek opgemerkt om de connectie tussen de twee bedrijven te benadrukken. En volgens de officiële uitleg staat het logo voor het meetgedeelte van de schuifmaat. In dit geval symboliseert het de hoge kwaliteit van luxe sedans en SUV’s. Sommige autoliefhebbers geloven dat de tweedelige figuur als kompaspijlen is die de goede kant op wijzen.

  Het lettertype dat wordt gebruikt voor “ACURA” is vergelijkbaar met NSX of NSX 2.6. Ze zijn ontworpen door Bill Pierce op basis van de typografie van het automerk. Interessant is dat de kleine letter “a” in de NSX 2.6 identiek is aan het Acura-embleem boven de bedrijfsnaam.

  Logo Acura

  Naast een exclusief en herkenbaar lettertype speelt kleur een belangrijke rol in het logo. Zwart symboliseert kracht, verfijning en elegantie, wit – puurheid en vertrouwen. En in de Japanse cultuur is wit de kleur van perfectie en integriteit. Op auto’s is de badge volledig zilver om de textuur van het metaal te laten zien.