Abarth Logo

Abarth Logo

Abarth is een Italiaans merk van sport- en straatauto’s en een productie-eenheid die nu volledig in handen is van Stellantis. De tijd van zijn verschijning is het jaar 1949. Het hoofdkantoor is gevestigd in de stad Turijn (Italië). De oprichter is Carlo Abarth, die het merk zijn eigen naam heeft gegeven.

Betekenis en geschiedenis

Abarth Logo Geschiedenis

Wat is Abarth?

Abarth & C.S.p.A. — een bedrijf vernoemd naar Carlo Abarth en opgericht in 1949 voor racen. Nu produceert het sport- en straatauto’s, als een van de divisies van FCA Italy S.p.A. De belangrijkste eigenaar is Stellantis N.V. Corporation. uit Nederland. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Italiaanse stad Turijn.

Toen Carlo Abarth, de sportdirecteur van het raceteam van de fabriek in Cisitalia, in 1947 besefte dat het bedrijf op instorten stond, maakte hij zich ernstige zorgen over het toekomstige lot. In 1948 sloot het bedrijf en verhuisde de oprichter Piero Dusio naar Argentinië. Toen kreeg Carlo financiële steun van Armando Scagliarini en droeg hij alle activa van de verwoeste fabriek over aan hemzelf. Als gevolg hiervan ontstond in het voorjaar van 1949 een nieuwe structuur op zijn basis — Abarth & C. De locatie was de stad Bologna, maar na verloop van tijd werd het hoofdkantoor verplaatst naar Turijn (in 1951).

Na de liquidatie van Cisitalia ontving het merk een serie van 204 sportwagens, één enkele D46-auto en diverse accessoires. Alle voertuigen kregen meteen een nieuwe naam en er werd onder een andere naam gereden. De meeste van de nieuwste modellen werden aangekondigd voor de races. Beroemde renners namen eraan deel: Guido Scagliarini, Franco Cortese, Piero Taruffi, Tazio Nuvolari. De laatste van hen won in april 1950 de Palermo-Monte Pellegrino Cup op de Abarth 204 A.

Naast racen hield het bedrijf zich bezig met de productie en verkoop van auto-onderdelen en accessoires voor Cisitalia, Lancia, Simca en Fiat. Na de verhuizing van het hoofdkantoor naar Turijn, werkte Abarth samen met Fiat om de Abarth 1500 Biposto-reeks van zijn voertuigen te creëren. In de jaren 60 boekte het bedrijf grote successen met zijn sportwagens in de klasse van 850-2000 cc. De belangrijkste concurrenten waren Porsche en Ferrari.

Aangezien het bedrijf gespecialiseerd was in het assembleren van racewagens, besteedde het veel aandacht aan hun imago. Vanaf het allereerste begin was er een formidabele schorpioen aanwezig op de motorkap, die pronkte met een felrode en gele achtergrond. Zo’n symbool verwijst niet naar een echte geleedpotige, maar naar de dierenriem — het teken waaronder Carlo Abarth werd geboren. In de loop van het bestaan ​​van het merk is het embleem nooit veranderd. Alle logo’s hebben slechts kleine aanpassingen buiten het basisconcept.

1949 — 1954

Abarth & Co Logo 1949-1954

De debuutversie van het logo bevatte een enkele afbeelding van een schorpioen. Het kwam zo dicht mogelijk bij een realistisch beeld en bevatte veel fysiologische details. De precieze structuur van de kleine zijpootjes, de inkepingen op de tang, het aantal segmenten op de staart — alles werd nauwkeurig gevolgd. Het was nodig om rivalen te intimideren, zoals het sportteams betaamt. Het kleurenpalet was ingetogen — zwart en verschillende grijstinten. Het logo was ook rood: het benadrukte de naam van het bedrijf en de locatie. Het opschrift stond onder de foto. Bovendien was de auteur van het embleem Carlo Abarth zelf, die een auto-ontwerper was.

1954 — 1961

Abarth & Co Logo 1954-1961

Om de emotionele uitbarsting te verdiepen en de competitieve geest van het merk te benadrukken, heeft de ontwikkelaar de schorpioen op een krullend schild met een felle kleur geplaatst. Geel en rood gaven genoeg adrenaline, sommigen voor opwinding, anderen voor angst. De veelkleurige zones werden gescheiden door een diagonale lijn en een geleedpotige-symbool bevond zich op de achtergrond. Tegelijkertijd leek het schild op een chevron, omdat de naam van het bedrijf naar een apart veld werd verplaatst en zich in een boog bevond. Aan de buitenkant had het logo een dubbele omtrek met blauwe en gele lijnen.

1961 — 1969

Abarth & C. Logo 1961-1969

Na het succes van de sportwagens besloot de eigenaar van het bedrijf originaliteit toe te voegen aan het embleem, waarbij hij de schorpioendetails liet varen. Hiervoor schilderde hij de achtergrond onder de naam van het automerk blauw en maakte de ontwerper de letters zelf geel. Een andere verandering had invloed op de artistieke stilistiek van het beeld — agressie en detaillering verlieten het en maakten plaats voor schematische en abstractie. De kunstenaar heeft de zijpoten dunner gemaakt, het aantal staartsegmenten verminderd en de scharen vergroot. Op de rand van de chevron schilderde hij een donkerblauwe rand en op het lichaam van de schorpioen — witte highlights.

1969 — 2007

Abarth Logo 1969-2007

Er was geen blauw in het embleem van die jaren: het werd vervangen door paars en zwart. De eerste diende als achtergrond voor de naam van het merk, de tweede was een schorpioen. De letters werden groot en wit. Het werd gescheiden van de hoofdruimte door een rode golvende lijn. Geel kreeg een pasteltint. De laterale processen van de geleedpotige waren volledig verkort. Geel verscheen langs de donkere rand. Schorpioen werd afgebeeld in de kubistische stijl.

2007 — heden

Abarth Logo 2007-vandaag

De ontwerpers vulden de huidige versie van het logo met de geest van patriottisme, waarvoor ze de kleuren van de Italiaanse vlag gebruikten. Hierdoor is de scheidslijn tussen de merknaam en de schorpioen nu groen, wit en rood gekleurd. Bovendien hebben ze de chevron verbreed, zodat deze de maximale gelijkenis met het schild kreeg. De ontwikkelaars hebben het bovenste veld geëgaliseerd met het woord «Abarth», en hebben de inscriptie zelf een gebogen vorm gegeven. Hierdoor werden de letters verschillend in hoogte: de middelste zijn lang, de zijkanten zijn kort. De rand van het logo is gemaakt onder het metalen frame met schaduwen en highlights. De auteurs plaatsten de schorpioen precies op de diagonale strook en verdeelden deze visueel in twee delen. De kop en klauwen bevinden zich in de gele zone, het lichaam, de poten en de staart in de rode.

Logo lettertype en kleuren

Abarth Logo

Helemaal aan het begin van de reorganisatie van het merk Cisitalia in Abarth, koos de nieuwe eigenaar de afbeelding van de schorpioen voor het logo — zijn sterrenbeeld. Sindsdien is de geleedpotige altijd aanwezig geweest in de identiteit: alleen de tekenstijl verandert.

De inscriptie is gemaakt in een lettertype dat dicht bij Microgramma D Bold Extended ligt. De auteurs van dit lettertype zijn Aldo Novarese & Alessandro Butti. De dichtstbijzijnde gratis tegenhanger is het Grammara Normal Font, gemaakt door ontwerper Thomas E. Harvey.

Logo Abarth

De kleurstelling van het logo is standaard en bestaat uit rood, geel, wit en zwart. Er werden perioden blauw, paars, groen aan toegevoegd.

Waarom is het Abarth-logo een schorpioen?

Carlo Abarth, die in 1949 Abarth & C. oprichtte, werd geboren onder het sterrenbeeld Schorpioen (11/15/1098). Vandaar dat het logo zijn sterrenbeeld bevat. Het is een symbool van hoge energieën, leiderschap, onverschrokkenheid en onoverwinnelijkheid.

Wat is het Abarth-logo?

Het Abarth-logo is een heraldisch schild geschilderd in de kleuren van de Italiaanse vlag. In het midden staat een zwarte schorpioen omlijnd met zilveren lijnen. Zijn kop en klauwen zijn van het lichaam afgesneden door een lange diagonale streep die het schild in twee delen verdeelt: geel en rood. Iets hoger staat een lijn van drie blokken groen, wit en rood, en daarboven staat de naam van het bedrijf.