Unus Annus Logo

Unus Annus Logo

Unus Annus is een eenjarig internetproject van twee Amerikaanse YouTubers Mark Edward Fischbach en Ethan Nestor-Darling. Ze verklaarden dat ze het hele jaar door dagelijks één unieke video (geen gamevideo) met verschillende inhoud naar het netwerk zouden uploaden. Bovendien was het een soort sociaal-filosofisch experiment om te begrijpen wat het resultaat uiteindelijk zal zijn. Het programma begon op 13-12-2019 en eindigde op 14-12-2020, dat wil zeggen, het duurde precies een jaar en trok een miljoenenpubliek van abonnees en gelijktijdige bezoekers voor de laatste live-uitzending.

Betekenis en geschiedenis

Unus Annus Logo Geschiedenis

Het project is ontstaan ​​als een concept over burn-out. Beide oprichters hadden eerder met gamevideo’s te maken gehad en waren ze letterlijk beu, professioneel uitgeput. Ze wilden iets creatievers vinden dat niet alleen hen, maar ook gebruikers, zou wakker schudden en hen zou herinneren aan de onvermijdelijkheid van het einde van elke onderneming. Toen besloten ze een creatieve unie te vormen genaamd Unus Annus, waar Ethan de rol speelde van Unus, Mark — Annus.

Een dag voor de lancering van het kanaal veranderden ze de foto’s in hun profielen op sociale netwerken in hetzelfde type foto’s: de eerste is zwart, de tweede is wit. De twee plaatsten vervolgens een verklarende video, This Will End in One Year, waarin ze met dezelfde monotone stem aan het publiek aankondigden dat hun gezamenlijke programma binnenkort op YouTube zou verschijnen. Tegelijkertijd was elk van de presentatoren gekleed in een pak dat overeenkomt met zijn kleur.

Het doel van het project is een experiment, een poging om internet en diepzinnige filosofische categorieën te combineren, om te laten zien dat niet alles eeuwig is en dat de dood op elk moment herinnerd moet worden. Bovendien werden video’s met emoties, persoonlijke ervaringen en dagelijkse zelfexpressie als basisinhoud gebruikt. Met hen wilden de gastheren aantonen dat de digitale ruimte in feite net zo wankel en wispelturig is als het echte leven, dat wat verloren gaat nooit meer terugkeert, en dat gebruikers met een druk op de knop het lot van echte mensen bepalen. Vandaar de ongebruikelijke naam van het kanaal: Unus Annus wordt uit het Latijn vertaald als «een jaar». De video begon met een langzaam stijgende, vervormde stem die de naam van het project uitsprak.

Unus Annus Logo

Sterker nog, het bleek een volwaardig programma met conceptuele inhoud te zijn, ondanks een pauze vanwege de coronaviruspandemie. Om de sfeer van filosofische boventonen te benadrukken en te laten zien hoe belangrijk unieke vluchtige momenten zijn voor een persoon, gebruikten Ethan en Mark twee tegengestelde kleurenspectra. Ze belichaamden ze in alles — in afbeeldingen, kleding, een logo, in een achtergrondafbeelding.

Voor de visuele identiteit kozen de makers een zandloper bovenop een zwart scherm. Ze telden de resterende tijd om eraan te herinneren: niets duurt voor altijd, zoals een kanaal dat sluit na een bepaalde tijd. De spreuk «memento mori» diende als een passende slogan. Het project had zoveel invloed op de makers dat ze zich begonnen te associëren met de «gedood» karakters, waardoor de wereld in twee helften werd verdeeld — zwart en wit.

Omdat het thema van Unus Annus zich concentreerde rond radicaal tegenovergestelde concepten, was het logo passend. De presentatoren concentreerden zich op twee verschillende kleuren — zwart en wit. En om het oorspronkelijke idee van het YouTube-kanaal te benadrukken, gebruikten ze de afbeelding van een zandloper. In elke gesloten holte was een schedel afgebeeld. De bovenste stroomde in dunne stroompjes zand in de onderste en zette de cyclus voort. De opdeling in twee delen van één geheel was in bijna elk detail terug te zien: in het aantal steunpoten langs de randen van de zandloper, in het gebeeldhouwde decor (twee aan elke kant), in de schedels.

Logo lettertype en kleuren

Logo Unus Annus

Het embleem is gemaakt met kleine zwarte strepen op een witte ondergrond. Ze waren soms enkelvoudig, soms samengevoegd om de schaduwen, de somberheid en de diepte te benadrukken. Tegelijkertijd werd de afbeelding gemarkeerd met een gedurfde omtrek om niet samen te smelten met de achtergrond van hetzelfde type waarop de klok zich bevindt.

Het logo van Unus Annus bevatte geen verbale informatie, omdat de nadruk vooral lag op visuele beelden. Het officiële palet was in lijn met het oorspronkelijke idee van de zender en bestond daarom uit een combinatie van zwart en wit.