Tom Ford Logo

Tom Ford LogoTom Ford is het persoonlijke merk van Thomas Carlyle Ford, een Amerikaanse ontwerper en regisseur. Hij werd geboren in Austin, Texas. Hij woonde in de buitenwijken van Houston en in San Marcos. Na zijn studie aan Simons Rock verhuisde hij naar New York, waar hij naar de universiteit ging, en studeerde vervolgens architectuur en interieurontwerp aan de New School for Design in Parsons. Hij wijdde zijn hele leven aan mode.

Betekenis en geschiedenis

Tom Ford Logo

Voordat hij bekendheid verwierf in de mode-industrie, was Thomas Carlyle Ford creatief directeur bij Gucci en Yves Saint Laurent, waar hij ervaring opdeed. Tegelijkertijd werkte hij als catwalk-model en maakte vervolgens films, waarvan er twee waren genomineerd voor een Oscar.

Als media-persoonlijkheid en ster van de eerste orde richtte hij zijn eigen merk op. Bovendien bestaat zijn persoonlijke label in minstens twee versies, die op kleine details verschillen.

De oude en nieuwe emblemen zijn gemaakt in zwart-wit: ze zijn minimalistisch en bevatten geen onnodige informatie. Het huidige Tom Ford-logo ziet eruit als witte letters op een zwarte rechthoek. Dit maakt het dicht bij de klassiekers, aangezien de ontwerper zich aan deze stijl houdt. Een versie met tegengestelde kleuren (witte achtergrond, zwarte letters) bestaat ook, maar wordt veel minder vaak gebruikt.

Logo lettertype en kleuren

Logo Tom Ford

Het debuut en de huidige logo’s zijn gebaseerd op de afgekorte naam van de ontwerper (Tom Ford), geschreven in het meest populaire lettertype — Arial. Het maakt deel uit van een reeks computerlettertypen die vooraf zijn geïnstalleerd in alle versies van Microsoft Windows, evenals in Apple’s macOS. De letters staan, net als woorden, op een optimale afstand, waardoor het bord goed leesbaar is. De afdrukbare karakters zijn glad, schreefloos en onnodige elementen.

Maar dit embleem duurde niet lang, omdat het vanuit het oogpunt van de eigenaar niet verschilde in iets origineels, pakkends en gedenkwaardigs. Om deze reden veranderde Thomas Carlyle Ford het in een andere versie, waarbij het ontwerp enigszins werd gecorrigeerd.

Het huidige logo bouwt voort op de vorige versie en bevat dezelfde elementen, maar dan in een gemoderniseerde stijl. De afstand tussen de letters is verkleind, zodat ze nauw uitgelijnd zijn, elkaar bijna raken. De kenmerken van het lettertype blijven hetzelfde — Arial in hoofdletters.

Maar de rangschikking van de woorden is veranderd: ze worden nu in een kolom geschreven en de voornaam staat boven de achternaam. En de benen «M» vallen samen met de benen «R» en «D», alsof ze doorgaan. De bovenste en onderste «O» zijn gespiegeld.